Dzisiaj jest 31 sty 2025, 5:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość:)
Mam od wczoraj używanego (2001r, 2T) Vivacity 100 i jest ogólnie OK, jednak manetka gazu nie chodzi płynnie, ale porusza się trochę "skokowo" - wyczuwalne są tak jakby kolejne położenia, tak jaby się zacinała troszkę... Dodatkowo manetka chodzi ciężko. Czy to problem linki gazu tylko, czy może coś z gaźnikiem? Smarowałem linkę, ale to pomogło minimalnie.
Czy wymienić linkę - jeśli tak czy to pojedyńcza, zwykła linka, czy dzieli się gdzieś na 2 szt do dozownika oleju ? Czy do wymiany trzeba rozbierać plastiki pod spodem skuta ?

pzdr! Nix

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
To tylko,problem linki gazu,może dlatego tak się robi,że gdzieś się już przeciera. :roll:

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Może też zacinać się ten mechanizm ,,rozdwajacza"Bo ta skokowa praca jest podejrzana.Tym bardziej ze w starszych skuterach działał on przez obrót a objawy by na to wskazywały. Postudiuj to http://moto.arbiter.pl/find/linka.gazu

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 11:04 przez Mycen, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
No więc jest rozdwajacz, zupełnie inny niż ten z linku- malutki- średnicy ok. 20mm i długości ok. 60mm w kształcie walca. Linki są wszstkie 3 OK, przesmarowałem je dodatkowo, jest strasznie silna sprężyna w gaźniku( ta na iglicy) na oko 3 x silniejsza niż ta przy podawaczu oleju- być może to jest problem że linki w rozwajaczu się nieco blokują przekosem idą bo każda linka ciągnie z różną siłą ?
I sama manetka chodzi za ciężko- to chyba nie jest oryginala sprężyna. Mam też "zwykłego" Boatiana -chińczyka 4T -fakt że tu 1 linka jest, ale manetka chodzi 3 x lżej...

A jak chodzi manetka w waszych maszynach ?

pzdr! Nix

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
mi chodzi manetka plynnie, nie czuc zadnych zawieszen ani nic, tylko raz na sto razy czasem minimalnie nie dokonca wraca

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
klikszen ty masz już euro 2, a tam nie ma dozownika na linke tylko dozownik jest na wale i daje ilość oleju według obrotów silnika.

Może zacina ci sie dozownik oleju i dlatego ta linka ciężej chodzi, u mnie w speedzie też czasem ciężko chodzi i biore wd-40 wypsikam cały ten dozownik tam gdzie idzie do niego linka i jest 2x lżej

Jesteś bezsilny bo, wyprzedzam cie o krok, jesteś naiwny jeśli myślisz że w tej grze znaczysz coś.

Sprzedam kij baseball:
http://allegro.pl/item705935042_kij_baseball_56cm.html

Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, 8:19 przez Kamiliusz3, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
o, dzieki Kamiliusz3, nie mialem pojecia o tym :)

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kamiliusz3 pisze:
euro 2, a tam nie ma dozownika na linke tylko dozownik jest na wale

Kamiliusz3 pisze:
Może zacina ci sie dozownik oleju i dlatego ta linka ciężej chodzi,

Sam sobie zaprzeczasz... :roll:

Malaguti F12 Phantom LC '04

Stage6 Sport Pro
Hebo New Performer
Hebo Racing HPC
Hebo Competition Plus
Dell'Orto 17,5mm

PolskaJazda
BikePics

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Silniki peugeota 100ccm nie mają wału euro 2, tylko tą starszą konstrukcje, tak samo jak speedfighty (chyba od 2003 roku w góre miały euro 2), a starsze mają dozownik oleju poprostu na linke

Jesteś bezsilny bo, wyprzedzam cie o krok, jesteś naiwny jeśli myślisz że w tej grze znaczysz coś.

Sprzedam kij baseball:
http://allegro.pl/item705935042_kij_baseball_56cm.html

Tytuł:
*

Pojazd:
Kamiliusz3 pisze:
...Może zacina ci sie dozownik oleju i dlatego ta linka ciężej chodzi, u mnie w speedzie też czasem ciężko chodzi i biore wd-40 wypsikam cały ten dozownik tam gdzie idzie do niego linka i jest 2x lżej

Nie, to nie jest to, bo mam rozpięte linki i jak napisałem wyżej sprężyna powrotna dozowanika odpowiedzialna za POD-linkę dozownika chodzi lekko!!! Ba !!! Chodzi 3 x lżej niż linka gazu.
Ponieważ linki same w sobie są OK- sprawdziłem, to znaczy że sprężyna gazu w gaźniku jest dużo za silna i dlatego ciężko chodzi manetka, ale dlaczego się "zacina" i nie chodzi płynnie- ? na to nie mam pomysłu.

A możecie mnie upewnić , że np. sprężyna dozownika w przybliżeniu ma być tak samo silna jak sprężyna gazu ?

pzdr! Nix

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio NRG MC2 Evo / Zip SP 2
Mi się tak stało jak kierownice zmieniałem i zbyt daleko na kierownicę wepchnąłem manetkę od gazu i koniec kierownicy tarł o manetkę :P

Obrazek

NIE POMAGAM NA GG ! OD TEGO JEST FORUM !

Użytkowniku! Pamiętaj, że słowami jakich używasz i stylem jakim piszesz tworzysz wizytówkę swojej osoby.

Tytuł:
*

Pojazd:
To z innej beczki pytanie:

czy manetka gazu w Vivacity powinna chodzić lekko, tak jak w innych skuterach, czyli TYLKO troszeczkę ciężej niż w 4T ( z jedną linką) ? Czy powinna chodzić z dużo większym oporem ?

Bo mam zamiar skrócić troszkę sprężynę w gaźniku, co trochę zmniejszy jej moc... można tak zrobić ?

Naprawione!!! Wymieniłem pod-linkę idącą od rozdwajacza do gaźnika- jest o niebo lepiej.
Linka podpasowała od Komara( jest 3cm dłuższa tylko) ale musiałem zmodyfikować ( zeszlifować) baryłkę na lince -tę z gaźnika, bo ta oryginalna od Komara jest duża i poprzeczna. dzięki wszystkim!

pzdr! Nix

Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, 21:07 przez Nix2, łącznie zmieniany 3 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]