Dzisiaj jest 06 lut 2025, 23:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Skuter - Aprilia Sr50
Siemka, znowu mam problem :angry: Mianowicie :
Jadę sobie 60, jest ostry zakręt, zwalniam do 40, wychodząc z zakrętu daję manetkę na full a moto nie przyspiesza, utrzymuje prędkość a jeśli lekko pod górkę to już traci .. Ostatnio założyłem nowy pasek Malossi special i rolki 6,6 g motoforce, do dziś był "szatan" bardzo dobrze powracał do prędkości którą jechałem przed hamowaniem i wgl ... Z miejsca to teraz rwie jak głupi, od 0 do 40/45/50 (zależy, nie wiem dlaczego) ma takie pier*olnięcie że pała mała ale dochodzi do 50 i najczęściej utrzymuje te 50 i baaaaaaardzo ciężko dalej się rozpędza. Od 50 w pewnym miejscu (prosta) przez ok 300 m moja prędkość wzrosła o 2 może 3 km/h, Jak rusza to obroty buzują wręcz i jak osiąga te 40 to słychać zmianę w dźwięku, że jakby delikatnie spadły i jest muł, wcześniej jak jakiś samochód przede mną zwalniał i zaraz przyspieszał to "nie mógł mi uciec" a teraz to jak bym jeździł na 3/4 wcześniejszego gazu.

ciekawostka ..

Zrobiłem pewien test.

Ruszyłem od 0 na full i jechałem pod małą, delikatną górkę, start bdb, rwał do tych 40 ale jak byłem przy końcu górki (po jakiś 30 m od startu) to już zaczął ciężko przyspieszać, po jakiś 300 m miałem jakieś 58 km/h i był zakręt to zwolniłem do przepisowych 40 i pokonałem zakręt, na wyjściu tradycyjnie manetka na full i obroty prawie nie narosły, osiągnąłem 50 km/h i wskazówka stanęła w miejscu. Po kilometrze z manetką na full moja prędkość wynosiła 54km/h.

Potem 2 część testu.

Wyjechałem na ten sam odcinek 1 km na którym przez 2 inne kilometry wbijałem te 54 km/h na licznik. Wyjechałem z bocznej uliczki i na tym odcinku od 0 osiągnąłem prędkość 65km/h i jeszcze przyspieszał..

Co to może być ?!
Proszę o odpowiedzi ..

Zapraszam do mnie:) --> aprilia-sr50-by-konrii98-t362938.html a potem ...
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: TGB :D
Miałem podobny problem u kolegi wyczyść gaźnik :)

- Malossi Sport 70,
- Yasuni Carrera 16 Kevlar,
- Top Racing STD,
- Łożyska SKF Teflon,
- Dellorto 19mm Dysza 95,
- Polini Air Box,
- Polini Hi-Speed 4,4g,
- Stage6 Torque Control - MKII,
- Stage6 WingCooler R/T
- centralka Strong S6,

**
Awatar użytkownika

Ok, ale czy to wina gaźnika ? Odkąd go złożyłem, jeździłem 3 razy (w sumie ze 200 km) Za 1 i 2 razem szedł jak głupi, teraz za 3 razem takiego muła złapał.

Nawet jak jest sytuacja, że zwalniam do zakrętu i za zakrętem manetka na full i zjeżdżam z lekkiej górki to i tak baaardzo słabo łapie prędkość ...

-- 01 wrz 2013, 12:53 --

To nie wina sprzęgła czy coś ? Jak rozpoznać czy sprzęgło jest wytarte ? bo wcześniej jak patrzyłem to na okładzinach sprzęgła były widoczne jakby takie złote opiłki, tylko nie wiem czy to takie okładziny z tymi opiłkami były czy już się kończyły i metal prześwitywał ?

-- 01 wrz 2013, 19:47 --

Nagrałem filmik z jazdy, sory, że kamera do góry nogami ale idzie coś zobaczyć, słuchajcie dźwięku silnika, dzisiaj złapał muła i ze startu... po przekroczeniu tych 30 km/h obroty słychać, że spadają, jak zwolniłem do zakrętu to w 1.17 min gaz był już na full a nie słychać, żeby były wyższe obroty ... potem to już masakra .. prędkość łapał jak ślimak. (trasa ma ok 3 km)

LINK DO FILMIKU:
http://www.youtube.com/watch?v=WSMDjw_K ... e=youtu.be

-- 01 wrz 2013, 20:25 --

Momentami to tak jakby przerywał, jak by przy 60 odcinka była .. ale jeździłem dużo więcej więc to nie możliwe, i czasem tak jakby tył dostaje lekkich wibracji

-- 02 wrz 2013, 8:56 --

Odpowie coś ktoś ? ... Może cylek kończy swój żywot ? ma na liczniku 14 tyś. ale to by było tak z odpalenia na odpalenie ? Bo przecież było ok tylko po 3 dniach stania jak go odpaliłem to już był muł..

-- 02 wrz 2013, 16:11 --

Sprawdziłem stan paska i rolek, pasek jest ok, rolki też dosyć szybko się wycierają z tego co widzę :d Zaraz biorę się za gaźnik.

-- 06 wrz 2013, 7:54 --

Wyczyściłem gaźnik, jest lepiej ale jeszcze nie tak jak powinno być ... wrzucić inną centralkę ? jeśli tak to jaką do rolek 6,6 g

Obrazek

*

Rozumiem ze masz serie jak tak to http://shop.mieloch.pl/sprezyna-docisko ... 5463.bhtml

- Malossi Sport 70,
- Top Racing STD,
- Łożyska SKF Teflon,
- Polini Air Box,
- Polini Hi-Speed 4,4g,
- Stage6 WingCooler R/T
- centralka Strong S6,

**
Awatar użytkownika

Ta jest do minarelli, ja mam morini. Tak, sprężynę mam seryjną ;) ogólnie średnio twarda ma być ok do rolek 6,6 g ?

Obrazek

*

Seria to seria ja ta sprężynę kupiłem do morini tylko ze HARD
A sprężyna centralna robi się plastyczna jak się rozgrzeje nie umiesz tego zrozumieć?

- Malossi Sport 70,
- Top Racing STD,
- Łożyska SKF Teflon,
- Polini Air Box,
- Polini Hi-Speed 4,4g,
- Stage6 WingCooler R/T
- centralka Strong S6,

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]