Dzisiaj jest 06 lut 2025, 13:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam
Zacznę od początku zabrałem się za remont apki tzn wymiana łożysk, uszczelniaczy i lożyska igiełkowego, a także nowe uszczelki.Wymieniałem następujące części ponieważ apka ciężko odpalała i wyraźnie traciła na mocy.Po złożeniu wszystkiego i przykręceniu silnika do ramy itp przekręcam kluczyk i próbuje odpalić skuter z rozrusznika, ale nic akumulator padł, sprawdzam świece iskra jest, nawet sprawdziłem uszczelniacze czy przypadkiem nic nie puszcza ale wszędzie sucho żadnych śladów oleju.Zatykałem wejście filtra powietrza ręką,a kolega kopał kopką, brak reakcji jedyne co zobaczyłem to benzyna na dłoniach.Ustawiałem też gaźnik, podlewałem na tłok benzynę itp :(( .Aprilia załapuje coś tylko wtedy gdzie przekręcę manetkę z 15 razy i trzymam ją przekręconą gdy kopie kopka, wówczas jest taki dźwięk jakby chciała odpalić a nie mogła, tak jakby brakowało paliwa na start .Klin na wale nie jest uszkodzony. Jeśli macie jakieś pomysły to piszcie śmiało :))

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: TGB 101s,Piaggio Sfera,Ogar
A może membrana uszkodzona jak ci pluję na rekę przez filtr.

Pojazdy:
- TGB 101s Orion http://forum.mieloch.pl/tgb-101s-orion-by-alek736-t374419-280.html
- Piaggio Sfera NSLhttp://forum.mieloch.pl/piaggio-sfera-nsl-by-alek736-t396341-40.html
- Romet Ogar 205

*

Pojazd:
Ale on pluje wtedy jak zatkam te wejście ręką gdzie wchodzi filtr do gaźnika w innym przypadku jest ok nic nie pluje.Ale zaraz pójdę sprawdzić ten zawór tak dla pewności :)

-- 6 gru 2013, o 17:37 --

Z zaworem wszystko w porządku nie ma żadnych prześwitów itp mierzyłem też kompresje wynosi 7 bar co prawda jest to mało ale raczej powinien odpalić?

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR50
Powinien ale nie koniecznie. :) Czasem pali na 4b, a czasrm minimum bedzie 9 :) Sprawdź uszczelniacze, i szczelność wszystkiego

Majne Sendełe :D sr-sprzedana-obecnie-derbi-senda-t259795-1180.html

*

Pojazd:
Właśnie sprawdzałem uszczelniacze i nie zobaczyłem na nich nawet najmniejszych ilości oleju.Sprawdzałem również uszczelkę pod głowica i cylindrem i łącząca kartery i nie widzę żadnych wycieków nawet kolega patrzył i też nie zauważył niczego niepokojącego :(.Chyba niestety winowajcą jest cylinder.Ale po oględzinach cylindra zauważyłem jedna rysę i to ona chyba się przyczynia, że skuter nie odpala ?

-- 6 gru 2013, o 23:09 --

Rozwiązałem już zagadkę nalałem na tłok olej żeby uszczelnić cylinder, no więc przekręcam kluczyk i kupie chyba z 5 razy a tu apka odpaliła gdzieś na 4 sekundy, więc wszystkiemu winny jest cylinder bądź tłok z pierścionkami.Teraz muszę zamówić cylinder 50cc, jaki polecacie tak do 300zl ?

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SR50
Jesli teraz masz oryginal cylinder, oddaj go na szlif, dokup tlok meteora, vertexa badz tkrj i jeszcze Ci sporooo po sluzy

Majne Sendełe :D sr-sprzedana-obecnie-derbi-senda-t259795-1180.html

*

Pojazd:
Kupiłem cylinder tec eco i mam następujący problem w zestawie są 3 pierścienie 2 normalne a 3 jest 9 kątny.Gdzie mam ten 9 kątny założyć?.Czy po prostu go nie zakładać?.Już się uporałem z tym :) ale mam następujący problem po złożeniu cylindra tłoka itp skuter odpalił raz i już nie chce odpalać, już nic z tego nie rozumiem na starym cylku odpalał tylko jak podlewałem olej na tłok później już odpalał bez tego podlewania, a teraz na nowym cylindrze nie odpala w ogóle, nie mam już siły do aprilii chyba pora ją sprzedać :(.Macie jakieś rady bo wykańcza mnie ten pojazd ??

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Do mojej Habany z silnikiem Morini też kupiłem kiedys Tec Eco i mi się zatarł przy odpalaniu. Zobacz czy u Ciebie też się tak nie stało.

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

*

Pojazd:
Ku*** strasznie gówniany ten cylinder, krzywo wykonane kanały. W tłoku krzywe te ścianki gdzie przechodzi sworzeń i musiałem te boki pilnikiem piłować żeby przeszedł.Partactwo na całej linii już chyba te zestawy na allegro za 80 zł są lepszej jakości.Nigdy więcej teca NIE POLECAM !! omijajcie to szerokim łukiem, chyba, że ja trafiłem na tak niedopracowany egzemplarz :( , ale po cichu liczę, że aprilie jeszcze odpalę :/, lecz muszę sprawdzić jeszcze kompresję.Skuter odpalił zdjąłem wężyk od podciśnienia kopie kopie odpaliła, ale nie chce trzymać niskich obrotów, ale najważniejsze że jeździ :))

*

Pojazd:
Czyli u cb wina byla cylindra? U mnie wystarczy ze pod swiece wleje paliwa i odpali chwile i zaraz gasnie, jak nie podleje to swieca czysta i sucha, a cylinder ma ok 300km i nie wiem co jest :/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]