Dzisiaj jest 29 lis 2024, 4:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam potrzebuje pilnie pomocy. Problem jest taki - oddalem squta na wymiane lozysk walu do znajomego mechanika(naprawia glownie samochody ale sie podjal). Rozebral skuter, wymienil lozyska, zlozyl ale pojawil sie problem. Stwierdzil ze pompka olejowa ktora sie znajduje przy bloku silnika, ktora smaruje silnik nie chodzi. Mowi ze probowal ja wskrzesic jakas wiertarka i nic.

Dodam ze bylem przy rozbieraniu skutera i nic tam sie nie popsulo ani urwalo.
przed rozebraniem wszystko bylo git.
Czy ktos orientuje sie co sie moglo stac i jak to naprawic?
Teraz nawet nie mozna go odpalic bo nie bedzie mial smarowania.
Ta pompka ma jakis zawor zwrotny ze srutem.
Pilnie prosze o pomoc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Trzeba zacząć od tego że to nie jest pompa strażacka i jej wydajność jest bardzo mała tzn na 40 obrotów wału 1 obrót pompy.Żeby podawała olej musi go dostawać opadowo,sama nie zaciąga.Pozostaje jeszcze pytanie czy mechanik kręcił ja we właściwa stronę.No i czy ten zaworek zwrotny w niej się nie zaciął :?:

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
A na jakiej zasadzie ona dziala?
Czy bez wlaczonego kluczyka i kreceniu pompa powinna podawac olej?
Dziwna sprawa bo nikt przy niej nie grzebal a przed rozebraniem skutera chodzila! Nie mozliwe ze w przeciagu tygodnia sama z siebie stanela
Dodam ze przy rozbieraniu skutera wezyk od oleju zostal odlaczony a olej spuszczony .
Jesli teraz zostal zalany olej to jak ona ma sie odpowietrzyc? (przeciagnac przez siebie olej skoro ona nie zasysa)?

Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 15:17 przez hondax8rs, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Ty,masz Honde X-8rs??

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprawa przedstawia sie nastepujaco - bylem u mechanika pokazal mi w czym rzecz - zalozyl pompe na wkretarke, wpuscil olej z dozownika i zaczal krecic tak jak nalezy (lewe obroty) , krecil kilka sekund i nic. Wiec oddal mi pompke zebym cos poszukal w necie nowej.

Zrobilem wlasne obliczenia spalania oleju w czasie.

Wedlug moich obliczen(tylko teoretycznie) litr oleju zyzywam na 1200 km. jezdzac ze srednia predkoscia 60 km/h (obroty silnika ok 4000 - 4500obr/min) wyjezdze ten litr oleju przez 20 godz. czyli 72000sekund. Wiec w 72000 sekund spala 1000ml oleju. W 60 sekund spala ok 0.78 ml.

Nawiazujac do pompy - na 40 obrotow walu przypada jeden obrot pompy. A wiec liczac ze przy 4250 obr/min silnika pompa wykonuje ok 106 obrotow na minute. przy tych 106 obrotach pobiera 0.78 ml oleju na minute.. Zalozylem wiec na walek napedzajacy pompe swoja wiertarke ktora kreci max 3000 obr/min. I zaczolem krecic. Tak wiec przy 3000 obr/min pompy pobiera ona 22 ml oleju na minute.( 3000/106=28.3 28.3x0.78=22). Idac dalej w ciagu 10 sekund przy 3000obr/min pompy powinna wypluć 3.67 ml oleju. Tak tez bylo.

Nie winie mechanika gdyz on jest od mechaniki i samochodow , zreszta ja sie sam zdziwilem ze przy tak duzych obrotach leca tego oleju mililitry. Druga sprawa jest to iz on mocowal ten walek od pompy we wkretarce ktora kreci max 1200obr/min. Wiec przy takiej predkosci samo zapelninienie olejem zaworu i dojscie do kranika wylotowego zajmie dluzsza chwile.

Jestem radosny
:lol:

Hania juz po 40-tce!!!!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Podziwiam Twoją dociekliwość w rozwiązaniu problemu.Okazała się skuteczna :cool:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mycen - Nic by mi to nie dalo gdybys nie powiedzial mi o tym ze na 40 obrotow walu jest 1 obrot pompy. wielkie dziex
Btw to faktycznie przy tak duzych obrotach pompy(3000 obr/min) olej tak po kropelce kapie ?Przeciez zeby pompa uzyskala takie obroty to cyl musialby wykrecic 120000 obr/min :shock: Dodam ze krecilem wiertarka po uprzednim podwiazaniu (nie wiem jak to sie nazywa - takie na sprezynce przy pompie - jak sie odciagnie na maxa to pompa daje pelna przepustowosc).

Hania juz po 40-tce!!!!!

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Heh,dziwne z tego co wiem to w X-8rs dozownik jest sterowany linką. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
hondax8rs pisze:
takie na sprezynce przy pompie - jak sie odciagnie na maxa to pompa daje pelna przepustowosc).
Za to właśnie ciągnie ta linka,tak przypuszczam :? Czyli masz linkę gazu z tym rozdwojeniem na gaźnik i pompę oleju.Ważna będzie potem regulacja tego aby nie zatrzeć cylindra.To przełożenie na pompie podałem wg swojego,ale chyba nie ma różnicy.Jak masz teraz możliwość ,sprawdź u siebie.

Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 20:07 przez Mycen, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]