Dzisiaj jest 15 lis 2024, 13:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam problem :?

Wstęp: Kymco vitality, 5,5 tyś km, seria oprócz waria malossiego (rolki 8,4g), serwisowany itp :cool:

Otóż, gdy skuter był nowy zbierał się super (do 75 to chwila moment). Od mniej więcej 4.4k zaczęło coś stukać w przekładni (prawdopodobnie bendix albo cos innego, ale to chyba ma jakiś związek z moim problemem). Stukanie występuje na wolnych obrotach, szczególnie gdy motor odpalam po nocy, stukanie jest naprawdę donośne :angry: , gdy silnik jest gorący to stukanie występuje, ale jest sporo cichsze.

A więc jak już wcześniej wspomniałem motor zbierał się cudownie, a teraz jest sporo gorzej :/ Osiągi spadły i to sporo. Jedno jest dziwne: Vitalka do 50 zbiera się tak jak na samym początku, a schody zaczynają się od 50 w górę :angry: V-max = 65 nieraz 70. O wcześniejszym v-maxie (75) mogę zapomnieć :evil: Jednak gdy rozpędzę się z górki do 75 to tą prędkość można spokojnie utrzymać.

Co to może być? Skuter na początku sezonu był na serwisie (gaźnik czyściutki, wyregulowany itp). Czy to może być wina paska? A może to już cylek pada :cry:
Przebieg to tylko 5.5 więc to chyba jeszcze nie on, ale te stukanie itp :/ Sam już nie wiem, czekam na wasze sugestie :P

EDIT:
STUKANIE PRZEDSTAWIA SIĘ TAK :/

LINK

Ostatnio zmieniony 22 maja 2009, 18:29 przez revo_70, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To może być już pasek zużyty. Miałem podobny problem jakiś czas temu, zmieniłem pasek i jest dobrze.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A ty przy jakim przebiegu zmieniałeś pasek? :P

Czekam na inne sugestie :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Najprostsze co możesz zrobić, to looknąć na rolki.

Ich zużywanie wiąże się z ich wycieraniem, a jak wiadomo wycieranie to spadek ich wagi. Miałeś 8,4 g, a teraz mogą mieć np około 7 g bo się starły. Lżejsze rolki to niezłe przyśpieszenie ale kosztem trochę gorszego v-max tak jak u Ciebie.
Druga sprawa, zużyte, powycierane "kwadratowe" rolki lubią klekotać - stukać tak jak u Ciebie.

Pozdro

KYMCO TOP BOY SF10 Motul Racing
- 65 ccm
- tecnigas next-r
- malossi multivar
- rolki malossi 9g
- gasbox aktywny - hand made
- stożek Polini Air Box
- przedłużka amora 2,5 cm
- błotniczki przód - carbon

Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 7:47 przez garu47, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Garu też może mieć racje. Pasek nie jest powiedziane, że musi przejechać określoną liczbę km. Jeden zurzyje się szybciej a drugi później.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
garu47 pisze:
Lżejsze rolki to niezłe przyśpieszenie ale kosztem trochę gorszego v-max tak jak u Ciebie.

Co wy piszecie ? Jeżeli rolki ma na tyle ciężkie, że nie ma maksymalnych obrotów, to nawet jak się "zużyją" to nie spadnie v-max, bo będzie miał jeszcze zapas obrotów.

garu47 pisze:
Miałeś 8,4 g, a teraz mogą mieć np około 7 g bo się starły.

Konkret. Rolki jak są zużyte to ich waga może spaść o 0,2g, a nie o 1,4g. Nie pisz nawet takich głupot człowieku !

Malaguti F12 Phantom LC '04

Stage6 Sport Pro
Hebo New Performer
Hebo Racing HPC
Hebo Competition Plus
Dell'Orto 17,5mm

PolskaJazda
BikePics

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
M_LoT pisze:
garu47 pisze:
Lżejsze rolki to niezłe przyśpieszenie ale kosztem trochę gorszego v-max tak jak u Ciebie.

Co wy piszecie ? Jeżeli rolki ma na tyle ciężkie, że nie ma maksymalnych obrotów, to nawet jak się "zużyją" to nie spadnie v-max, bo będzie miał jeszcze zapas obrotów.

garu47 pisze:
Miałeś 8,4 g, a teraz mogą mieć np około 7 g bo się starły.

Konkret. Rolki jak są zużyte to ich waga może spaść o 0,2g, a nie o 1,4g. Nie pisz nawet takich głupot człowieku !

Widzę, że się bardzo przejąłeś. Widocznie Twoje doświadczenia są inne. Bo moje starły się dokładnie do wagi 7 g - rolki seryjne o wadze 8,4 po przebiegu 4000 zaczęły stukać. Po wyjęciu były pościnane i wielokątne. Łącza waga 42 g. Nie słyszałeś nigdy o ściętych "kwadratowych" rolkach?

Nie ma ogólnej definicji na zużywanie rolek. Są różne przypadki.

I spokojnie tylko forum skuterowe.

Pozdro

- 65 ccm
- tecnigas next-r
- malossi multivar
- rolki malossi 9g
- stożek Polini Air Box

Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 9:05 przez garu47, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czyli uważasz, że ta guma, żywica ma wagę 1,4g ? Dziwne. Moje rolki ważą 3,4g, czyli jak mi się zedrą to będą ważyły 2g ? Śmieszny jesteś.

Malaguti F12 Phantom LC '04

Stage6 Sport Pro
Hebo New Performer
Hebo Racing HPC
Hebo Competition Plus
Dell'Orto 17,5mm

PolskaJazda
BikePics

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
M_LoT pisze:
Czyli uważasz, że ta guma, żywica ma wagę 1,4g ? Dziwne. Moje rolki ważą 3,4g, czyli jak mi się zedrą to będą ważyły 2g ? Śmieszny jesteś.

Słuchaj śmieszny nie jestem, widziałeś mnie :cool: ?

Moje miały 8,4 g, więc jak się całkiem wytarły, to nie stracą 1,4 g? Otwórz umysł. Ja je zważyłem.
Zużyłem w swoim życiu dużo kompletów rolek i wiem, że różnie się ścierały. Jedne mimo "gwarantowanej " jakości potrafiły się prawie całkiem roztopić. Inne się robiły kwadratowe, że zostawało tylko trochę okładziny. Tylko nieliczne trzymały się długo i nie traciły swych właściwości.

Niech revo_70 po prostu zajrzy sobie do tych rolek bez względu na nasze poglądy i już.

Pozdro

PS. Zrobiłem przed chwilą mały test, bo sam zacząłem się zastanawiać, czy się nie pomyliłem. Zważyłem jeszcze raz tę feralną rolkę i waży dokładnie 7,1 g czyli straciła 1,3 g? To rolka koloru waniliowego z różowymi bokami. Co to za firma? Dziwne.

Mam też innej firmy rolkę, podobnie startą i ta mimo podobnego ubytku okładziny straciła tylko 0,3 g. O co tu chodzi?

revo_70 sorry za OT

- 65 ccm
- tecnigas next-r
- malossi multivar
- rolki malossi 9g
- stożek Polini Air Box

Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 9:36 przez garu47, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rolki sprawdziłem, są w bardzo dobrym stanie. Jak przejeżdżam palcem po rolce to ciężko nawet wyczuć jakąś nierówność itp. Więć rolki raczej odpadają :?

Więc pewnie to pasek. I teraz pytanie: Jaki dobry i w miarę tani pasek do kymco? :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]