Dzisiaj jest 10 lip 2025, 17:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam

Mój skuter to Kymco Super 9 z 2006 roku. Jego przebieg to ok 5400 km. Ostatnio pojawił się pewien problem. Na wolnych obrotach słychać jakieś stukanie. Nie występuje ono na zimnym silniku, dopiero gdy przejedzie się kawałek (nawet ok 500m). Wtedy po zatrzymaniu słychać właśnie to stukanie - jest czasem nieregularne, a gdy skuter dłużej postoi na wolnych obrotach, to zdaje się ustawać. Po "przegazowaniu" skutera znowu zaczyna coś stukać. Odgłos zdawał się dochdzić bardziej z prawej strony skutera. Stąd podejrzenie padło na pompę wodną. Rozebrałem ją i okozało się że może i wiatraczek pompujący ciecz chodzi troche ciężko lecz po rozebraniu okazało się że łożyska chodzą w porządku, a po przesmarowaniu tych elementów wiatraczek zaczął już chodzić płynnie. Skręciłem wszystko zalałem nowy płyn lecz okazało się, że problem nie ustąpił. Świeca jest w porządku, jedynie filtra powietrza nie jestem pewny bo jest docinany z jakiejś gąbki, a nie oryginalny.Może macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
Później postaram sie dodać filmik prezentujący problem.

Z góry dzięki i pozdrawiam !

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
hmm..... może rolki wariatora są wyjechane i klekoczą jednak przy takim przebiegu nie powinno to miec miejsca. Odkręc obudowę przekładni może tam znajdziesz jakąś odpowiedz. :wink:

KyMcO s9 LC 50ccm
- TeCnIgAs NeXt R
- MaLoSsi mUlTiVaR
- RoLkI PoLiNi 6.3 g
- CeNtRaLnA bIałA mAlOsSi
- SpRĘżYnKi SpRzĘgŁa PoLiNi CzArNe

Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 16:02 przez BARTEK007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
pokrywe w sumie już odkręcałem i odpalałem silnik, tylko ze na zimno a wtedy to stukanie nie ma miejsca. Musze sprobowac z odkrecona pokrywa gdy slysze to stukanie jeszcze. rolki sprawdzalem w tamtym sezonie to byly w porzadku, jeszcze je sprawdze.
Cos jeszcze to moze byc ?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
łożyska mogą stukać. A tak to ciężko jest mi powiedzieć. Musisz wziąść to na słuch odkręć pokrywę i zobacz czy wszystko jest dobrze dokręcone i w dobrym stanie. Dzwon sprzęgła nie powinien stukac. sprzegło raczej też no chyba że masz coś ze sprężynkami. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem więc dokładnie nie powiem. :wink:

KyMcO s9 LC 50ccm
- TeCnIgAs NeXt R
- MaLoSsi mUlTiVaR
- RoLkI PoLiNi 6.3 g

Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 18:04 przez BARTEK007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja mam to samo :/ na wolnych obrotach stuka :evil: To na pewno nie pompa wody, bo ja mam AC. U mnie te stukanie wygląda tak:

http://w672.wrzuta.pl/plik/a6FycRHTEl4/stukanie

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Revo_70
A który rok kymco? i jaki przebieg?
Nie chce was straszyć ale ten odgłos przypomina odgłos jakby stukania pierścieni (trzeszczenie) a rolki bardziej klekoczą tak (kle kle) :mrgreen:

Tytuł:
*

Pojazd:
heh widze ze nie jestem sam ;d zdziwiłbym się jakby to był wał bo to jednak mały przebieg jeszcze - 5 tyś. No nic skontroluje jeszcze rolki może to coś z nimi

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Vitalka ma rok, przebieg niecałe 5k, stukanie zaczęło sie mniej wiecej przy 4,3-4,4 k. W serwisie powiedzieli mi, że to jest 2-sów i one tak chodzą :evil:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Docierałeś ją???
Czy jak skuter był zimny to od razu ją gazowałeś?
jeżeli tak to może już (dopiero) pierścionki ;/ ale najpierw to odkręć pokrywe wariatora i jeżeli to tam stuka to rolki :wink:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Właśnie docierać ją bardzo "delikatnie" docierałem. Ciągle te 40km/h i jak było ciepło to robiłem postoje żeby nie przegrzać. Gdzieś był art, że nie wolno docierać łagodnie bo pierścionki się słabo spasowują itp. Może przedobrzyłem z tym docieraniem??

I innych osób w kymco, takie stukanie w ogóle nie występuje :roll:

No i przypuśćmy że to pierścionki to co trzeba zrobić?? Co wymienić itp?
A i w przypadku gdybym oddał do serwisu, to czy oni wszystko mi zrobią za free, czy będą chcieli żebym za części zapłacił :evil:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
:shock: skoro docierałeś i przy takim przebiegu to pierścionki raczej nie mają prawa wydawać tego odgłosu... może po prostu daj komuś skuter żeby się przejechał tam do serwisu (czasami małolatom nie wierzą i ciągną od nich kasę) :angry: Daj może tacie żeby sie do nich pofatygował i wstawił na serwis albo może do innego punktu... Vitalka na gwarancji... więc sam nie grzeb niech oni robią, bo to są a to ze im sie nie chce bo kasy za robociznę nie dostają... heh ich problem...

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wole tatusia do serwisu nie wysyłać bo on ich tam wszystkich powybija, i kto mi skuter naprawi?? :? :twisted:

A tak na serio to przejade sie do serwisu i tyle. Znając życie to będą chcieli żeby zapłacić za części itp. Ale mam gwarancje i niech się pierdo*ą i robią. A jak nie da się nic zdziałać i będą chcieli żeby zabulić to kupuję cylek 70 malossiego i jazda xD

Tytuł:
*

Pojazd:
racja, odstaw ją na gwarancje i maja obowiazek zrobic skoro dobrze dotarles itp. Moze przynajmneij bedzie dla mnie wiadomo co to ;p dziwne tylko ze wszystko elegancko chodzi zadnych innych objawów tylko to stukanie..

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
rzeczywiście jeżeli masz gwarancje to nie grzeb przy nim. Jedź do nich powiedz ze z okolic przekladni wydobywaja sie jakies dziwne odglosy ktorych wczesniej nie bylo, i ze Cie to niepokoi. jezeli skuter dobrze sie wkreca na obroty to z pewnoscia to nie wal,
ogolnie to nie silnik. odpowiedzi szukaj w ukladzie przeniesienia napedu - czyli wariator przelozenia sprzeglo dzwon pasek. :wink:

KyMcO s9 LC 50ccm
- TeCnIgAs NeXt R
- MaLoSsi mUlTiVaR
- RoLkI PoLiNi 6.3 g

Tytuł:
*

Pojazd:
ok dzieki poszukam ejszcze przyczyny ;p mam nadzieje ze to nic wlasnie z silnikiem tymbardziej ze skuter jezdzi tak jak jezdzil praktycznie i nie ma zadnych problemow z dynamika itp ;)

pozdro i dzieki za pomoc dotychczasowa

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
cześć wam,i co wyjaśniliście cos w sparwie tych stuków,bo mam to samo,,stuka mi od strony wiatraczka (AC) i od strony wario ,podejrzenia sa na łożysko korbowodu(ale to przecież4T,czy tam w ogóle jest?) lub slizgi wariatora,

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Każdy silnik ma na korbowodzie łożyska ... tym bardziej na wale ... a 4T różni się od 2T jedynie trybem pracy i "Większą" głowicą ...

City Raider Club Poznań !
www.skuter.org!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no proste,mi też tak się wydawaje,(tak dla wyjaśnienia to chodzi mi o górne łożysko,te pzy tłoku)

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nawet jak nie ma łożyska tylko tuleja, (bywają takie :wink: ) to wyrobiona też stuka.

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no podobno w moim nie ma łożyska ze niby jest tylko tuleja

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna