Dzisiaj jest 30 sty 2025, 20:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witajcie!

Mam od jakiegoś czasu niewielki problem z odpalaniem ze startera elektrycznego.
Problem wygląda tak iż starter elektryczny nie kręci silnikika, kręci się tylko sam.
Po paru dochodzeniach, metodą prób i błędów, odkryłem że jeśli po naciśnięciu guziora kręci się "na czczo" ;), to pomoże puszczenie startera i szybkie jego ponowne naciśnięcie. Czasem się udaje, czasem nie...

Nie wiem czy ta obserwacja jest słuszna ale mam wrażenie że im zimniej, tym większe się z nim robiły problemy.

W tym samym czasie użycie startera nożnego od razu wkopuje życie w silnik, no chyba że stał przez weekend nieodpalany to wtedy trzeba kopnąć ze dwa razy, z rzadka trzy. Jeśli jednak elektryczny załapie to również trzeba chwilę pokręcić, dosłownie sekundę więc wnioskuję że to odparowujące z gaźnika paliwo.

Dodam że Kymkacz jest na grawarancji (mam na nim wbite trochę ponad 2500 km) więc i tak pójdzie do serwisu, chciałbym jednak dowiedzieć się w czym problem (sprzęgło odśrodkowe startera?) na wypadek gdyby problem pojawił się po gwarancji, tudzież wiedzieć czy to coś z czym mogę poczekać do wiosny czy pędzić od razu na serwis bo wybuchnie.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
To bendix.

ObrazekObrazek
LWG-Mycen,Malina...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]