Dzisiaj jest 30 lip 2025, 16:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Pojazd:
Mam problem z Keewayem. Otóż mam założonego zx-a + regulacja (3,5g, docisk niebieski Hebo, sprężynki niebieskie Hebo). Gdy skuter jest zimny, rwie bardzo łanie, mieli kołem, ale nie o to teraz chodzi. Niezależnie czy postoi dzień czy tydzień, zawsze pali od 1 kopa. Natomiast gdy się nagrzeje jest bardzo zamulony, nie wkręca się już tak na obroty, ale największym problemem jest odpalanie na ciepłym silniku. Mogę kopać, wkręci się na max 1200rpm i od razu gaśnie i tak z 5 razy, aż w końcu "załapie", czuć, że po prostu nie ma siły...
Co może być przyczyną tego problemu? Czy to możliwe żeby tłok puchnął, czy w ogóle miałoby to jakiś wpływ na odpalanie?
Dodam jeszcze że przekładnia bardzo się grzeje, gaźnik w miarę wyregulowany, świeca ok., ale bardzo wolno schodzi z obrotów, zwężka w filtrze jest, dysza nie pamiętam jaka( ale nie chcę teraz ściągać gaźnika, by sprawdzić :P ), przy czym pali około 5l ;/

Ps. Przebieg jakieś 7100

Honda Civic VI lift by mattiz1

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Hmm.
Robiłeś mu szlif lub co kol wiek innego np zmiana cylindra lub tłoka, pierścieni?
Może wystarczy mu wyczyścić filtr powietrza?
Jakiego oleju używasz do mieszanki?
Czy przed modyfikacjami działo się coś takiego wcześniej?

Tytuł:

Pojazd:
Z cylkiem od nowości nic nie było robione.
Filtr zmieniony na Polini jakieś 800km temu, jak znajdę chwilę czasu to od razu go wyczyszczę.
Olej Mobil extra 2t
Szczerze mówiąc najlepiej szedł na totalnej serii +5g, nie było żadnych problemów, mało palił i wszystko było ok, teraz jedynie polepszyło się przyspieszenie i elastyczność.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To może sprawdź jaką masz kompresje :wink:
Bo takie są przyczyny słabej kompresji czyli ze skuter ciężko pali ciepły i ma mniej siły.

Moim zdaniem sportowe wydechy przyczyniają się do szybszego zużywania się pierścieni.
Jeśli to jest LC to postępuje to wolniej a jeśli to jest AC to szybciej.
Wiem na swoim przykładzie. Miałem "słaby" wydech giannelli i na 2 cylindrach seryjnych i jednym sporcie Airsalu 50 szybko pierścienie się ścierały. Cylindry AC.
Na seryjnym wydechu dało się więcej km zrobić :)
Może to tak jest jak pisze albo trafiały mi się badziewnie tłoki i pierścienie.
Jeśli źle pisze, lub nie mam racji niech mnie ktoś poprawi.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja miałem tak samo gdy założyłem sportowy tłumik i wario . Zaczoł ciężko odpalać . Wszystko niby było dobrze wyregulowane. Lecz jak jeszcze podregulowałem gaznik pali elegancko . Większe spalanie masz bo obroty większe niż na seri . Ja z pro replica mam rolki 5g na seryjnym wariu i mi ładnie chodzi te 3,5 to za lekkie na moje oko

Tytuł:

Pojazd:
Ok, dzięki, wśród tygodnia podrzucę go do mechanika na zmierzenie kompresji.
Co do rolek, to faktycznie kręci bardzo duże obroty (zaraz po odpaleniu podczas przyspieszania praktycznie cały czas kręci 8000-8500obr), przez co zwiększa się spalanie, ale za to za zimnym ma bdb odejście :) W weekend zabiorę się za czyszczenie filtra, zmianę oleju itp, zmienię pasek + wario Hebo i dam znać czy coś się zmieniło :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]