Dzisiaj jest 06 kwie 2025, 7:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Cześć. Kupiłem nie dawno ten skuter (używany z 2003r.) i mam problem. Jak zapalę i przejadę kawałek to wsakuje na wysokie obroty i ciągnie do przodu, a podczas jazdy jedzie sam jakieś 25km/h. Co to może być i jak to naprawić ???

Druga sprawa to problem ze startem. Żeby ruszyć z miejsca musze dać prawie cały gaz i tak dopiero po chwili rusza ( jakieś 2 sekundy ). Ktoś mi powiedział że to mogą być rolki...?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Możliwe że Twój skuter jest z Niemiec, jeśli tak to jest zablokowany do 25km\h po przez moduł i inne blokady. Ile masz przejechane?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*

Pojazd:
Przebieg mam ponad 10 000 km, a prędkość osiąga jakieś 75 km/h.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok, teraz rozumiem na czym polega Twój problem, źle zrozumiałem to co napisałeś. Silnik na początku jak go się odpala musi się rozgrzać, to że wchodzi na wysokie obroty to zasługa ssania elektrycznego które wspomaga odpalanie zimnego silnika, w tym czasie nie powinno się dawać gazu, jeździć na skuterze a co dopiero dawać mu full manetkę. Sprawa jest prosta, po odpaleniu skutera po prostu odczekaj aż obroty się ustabilizują i na zimnym silniku jeździj spokojnie, bo jazda na full przy zimnym silniku zabija cylinder, pierścienie oraz tłok. To tak jakbyś wyszedł z kompletnie zimnej wody i ktoś by wylał na ciebie taką która ma koło 30-40 stopni. Przed każdą jazdą rozgrzewaj silnik, pozwól mu pochodzić chwile na wolnych obrotach i później jak jedziesz to spokojnie go rozgrzewaj, nie dawaj od razu całej manetki tylko spokojnie, powoli dawkuj gaz. Po rozgrzaniu wszystko powinno być ok. Problem z ruszaniem to może być rolki, sprzęgło, dzwon, sprężynki jak i regulacja gaźnika i linki gazu. Przy okazji wyczyść filtr powietrza i sprawdź stan właśnie, paska, rolek i okładzin sprzęgła jak i dzwonu.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*

Pojazd:
Pomogło, dzięki bardzo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]