Dzisiaj jest 25 lut 2025, 0:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Air Max System
ostatnio z nudów oczywiście zaciekawiłem się przyszłością swojego skutera. ma już przejechane ponad 22tysie, zamierzam jeździć nim jeszcze ok. 2 sezony.. na jeden sezon robię gdzieś 6tys km, więc boję się, gdy nadejdzie czas na sprzedaż, to skuter nie będzie się nadawał.. dam radę wziąć coś kasy za skuter z przebiegiem 35tys. km? boje się, że po 30tys. zacznie się sypać i nie ogarnę kosztów naprawy (łożyska, te sprawy..). w skuter nie wkładam sporo, bo jeżdżę na sportowym wydechu. planuję kupić jeszcze wariator. tylko nie wiem, czy opłaca się coś dokładać do skutera. teraz chodzi dobrze naprawdę dobrze, aż żal mi byłoby go sprzedawać, ale czy później zarobię coś, żeby mieć na samochód? ;) czekam na solidne wypowiedzi.
pozdrawiam.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Hmm... Radziłbym Ci wymienić raz na sezon części typu łożyska, klocki hamulcowe jeśli byłyby zjechane itd. Zależy jaki to skuter, marka, który właściciel itd. Najlepiej trzymaj gdzieś wszystkie paragony, ja np. trzymam w portfelu kazdy paragon z tankowania, przy sprzedaży pokaże i powiem, że nie tankowałem na stacjach "no name" lałem tylko taki olej (i tu pokaze bańke z olejem) i takie tam. To zawsze pomaga w sprzedaży, tak czy tak niestety myślę, że duzo za niego nie dostaniesz, bo przebieg to przebiec, 35 tyś to dużo jak na skuter, ale jeśli ktoś podejmie się kupna Twojego skutera za pare lat to bardziej przekonasz go do jego kupna tym o czym pisalem wyżej.

Mudzyyn = Runner by VEN
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
Ja mam Aprilie z przebiegiem 43 tyś km, nie wymieniałem żadnych łożysk czy szlif. Przy przebiegu ok 35tyś km zmieniłem to co w podpisie oprócz wydechu bo te części się zużyły.Mnie osobiście śmieszą przebiegi poniżej 20tyś km z roczników poniżej 2000r, a jak z zagranicy sprowadzone to już całkiem :mrgreen: .Po liczniku np właśnie w Apriliach widać że znaczek firmowy jest wypłowiały, u mnie tego nie ma więc widać kto ściemę puszcza. Przy twoim planowanym przebiegu to może pójść pompa wody, więcej nie powinno się nic stać (o ile normalnie użytkujesz skuter).

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Uspokajacie mnie :) Już nie chciałbym do niej wkładać takiej wielkiej kasy, bo skończyła się ta mania. Chcę tylko aby on chodził, zawiózł mnie tam gdzie będę chciał ;) Nie robię wypadów po 50km na raz . Skuter użytkuje normalnie. Nie katuje go. Czasem dociskam do maxa. Tak naprawdę to już zrobiłem szlifa, bo potrzebował tego. (siedział tam nominał tłok 41mm) Lecz takich mocnych luzów na wale nie ma..wiem, że nie sprawdzę dokładnie, ale coś tam zawsze można :)
W silniku morini jest niestety .. właścicieli trochę ma. Ale w skuterze nie mam ssania i pali dobrze z kopa, silnik jest w dobrej kondycji :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
^DawiD^, Cofnij licznik :mrgreen: W tych sr to godzina roboty.
Trzymaj wszystkie faktury, paragony, opakowania itd. Kupujący wie wtedy na czym mniej więcej stoi.

Sprzedam całą Sr mianrelli hor. LC na części (silnik full sport)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Typowy polski oszust... ten kamil95, ogarnij się chłopaku, masz 16 lat...

Mudzyyn = Runner by VEN
Obrazek

Tytuł:
**

Pojazd:
no do mnie jak przyjeżdżają oglądać skuter to mi się pytają czy nie cofany itp i tak się cykają max że szok ...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ven, Oj człowieku nawet mnie nie znasz, to że ktoś coś napisze nie znaczy że to robi, jakbym Ci napisał że jestem małym zielonym ufoludkiem który jeździ megazordem i na śniadanie je mlecz to też byś uwierzył? Więc się ogarnij trochę.

2 sprawa, cofanie licznika jest legalne o ile poinformujemy o tym zabiegu następnego nabywce pojazdu, jeśli nie to jest to karane chyba do lat 2.

Edit
Mała rada jak sprawdzić czy przebieg jest rzeczywisty: w skuterach z elektronicznym licznikiem nie da się domowym sposobem cofnąć, co najwyżej można kupić cały licznik, bo przebieg jest zapisany w liczniku, a jeśli skuter ma 'normalny' licznik to fabrycznie wszystkie cyferki stoją równiutko co do setnych mm (oprócz ostatniej bo ona jest w ciągłym ruchu) a jeśli coś jest kombinowane to któraś z cyferek nie będzie równo z innymi. Następna rzecz to tarcze hamulcowe, przy większych przebiegach robi się próg, a przy przebiegach to 10tyś km na nie powinno być żadnego progu.

Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 12:39 przez kamil_95, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To po co wgl. to pisałeś człowieku? Jeśli Ty tak robisz to pozdro, cofaj i sprzedawaj i mów najlepiej, że nie cofany nic w ogóle ;]

BEZ OFFTOPU JUŻ.

Mudzyyn = Runner by VEN
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
kamil_95 pisze:
cofanie licznika jest legalne o ile poinformujemy o tym zabiegu

A co dla kupującego powiesz: Panie cofnąłem licznik o 20 tyś km aby pan kupił? :) O żadnym zabiegu nie informujesz, mówisz że stan licznika jest taki a taki i tyle, nic nie mówisz ile ma przejechane bo nie wiesz i jesteś czysty.

kamil_95 pisze:
w skuterach z elektronicznym licznikiem nie da się domowym sposobem cofnąć, co najwyżej można kupić cały licznik, bo przebieg jest zapisany w liczniku,

Taniej ci wyjdzie zrobić "korektę licznika" w zakładzie niż kupić cały licznik, u mnie jeden elektryk tak się ogłasza.

kamil_95 pisze:
skuter ma 'normalny' licznik to fabrycznie wszystkie cyferki stoją równiutko co do setnych mm

A bzdura jakich mało w tym momencie, ja mam niecofany licznik w aucie i co ileś setek km któraś cyferka krzywo stoi, w skuterze nie wiem czy mam cofany czy nie ale też co jakiś czas jakaś cyfra stoi krzywo więc mit obalony.

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Nie .. cofać licznika nie będę :) jestem lojalnym człowiekiem, który sprzedaje i z niczym się kryje. Chociaż tak jak mi pomogliście - skuter zostanie.. :) W razie czego wina będzie na was! :P ( żart :wink: )

Edit:
macie jednego posta..i powiedzcie, czy to prawda..:
yasiek pisze:
Panie Drugi raz ci pisze, prawko od 24 roku zycia wchodzi po 1 stycznia 2013.

więc..? trzeba zapierd* skuterem do 24 roku życia ?..

Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 14:40 przez ^DawiD^, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Eee tam, sąsiad miał esrke z 02r ditech z przebiegiem 46tys km i musiał wtedy zrobić remont a tak to jeździł bez grzebania :) Wyremontował i sprzedał rok temu za 3,5tys, także jakoś mu się udało i myślę że tobie też się uda.

kamil_95, Z tymi licznikami tobie nie wyszło :P , cyferki przeważnie nie stoją równo :D

Obrazek

...:::Wszyscy z Wawy i okolic-Wbijać:::...

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja mam przebieg obecnie 34k km z groszami i to jest rocznik '01. W zeszłym roku we wrześniu przebieg 31k km wymiana łożysk w tylnym kole i teraz w kwietniu 33k km wymiana łożysk w przednim kole. Poza tym nic się nie dzieje.

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie wiem jak u was, ale u nie wszystko stoi równiutko.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki AP 70
Ja też kupiłem skuter z przebiegiem prawie 19k. Na samym poczatku sie troche przestraszyłem że już silnik na wykonczeniu, ale gdy zmierzyłem kompresje gały wyszły mi na wierzch. Otóż silniczek miał 10barów sprężania, więc wtedy brałem bez zastanowienia. Tak więc żeby pokazać dla kupca ze skuter jest w Db stanie to zmierz kompresję przy nim ;D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

kamil_95 pisze:
Nie wiem jak u was, ale u nie wszystko stoi równiutko.

No ja od swojego też więcej niczego nie chce :) może tylko mniejszego spalania.. ;)

edit:
koniec offtopu. temat może zostać zamknięty, ponieważ dostałem odpowiedź na pytanie.
dzięki Panowie! :)

Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 18:02 przez ^DawiD^, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
^DawiD^ pisze:
macie jednego posta..i powiedzcie, czy to prawda..:
yasiek pisze:
Panie Drugi raz ci pisze, prawko od 24 roku zycia wchodzi po 1 stycznia 2013.

więc..? trzeba zapierd* skuterem do 24 roku życia ?..

1 stycznia 2013 roku wchodzi prawo jazdy A2, możesz je zrobić w wieku 18 lat.(umożliwia motocykle do bodajże 47 kucyków mocy, bez ograniczeń pojemności) Jeśli zrobisz A2, to zwykłe A możesz zrobić w wieku 20 lat, jeśli nie zrobisz A2 to zwykłe A możesz zrobić dopiero w wieku 24 lat. Oczywiście prawko A1 na 125 dalej będzie możliwe.

Jednym słowem chcą wyciągnąć więcej kasy na kursach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]