Dzisiaj jest 07 lut 2025, 23:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Pojazd:
Witam, w sprowadzaniu motocyklów jestem zielony. Chciałbym wiedzieć, jak to wszystko wygląda. Chciałbym nabyć pewien egzemplarz motoroweru, którego nie mogę dostać w Polsce. Chodzi mi głównie o Honde HM Derapage w pojemności 50cc w roczniku 2006, może być nowszy. Jestem troszkę zdesperowany i napalony na niego, więc po zrobieniu i sprzedaniu Sendy mam zamiar go nabyć. Jak ktoś z takim znajdzie się w Polsce to chętnie zakupie, a teraz czekam na Wasze wypowiedzi.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
mixus pisze:
Witam wszystkich,

W internecie jest wiele opisów jak rejestrować skutery, ale wszystkie są raczej nieprecyzyjne dlatego postanowiłem sam założyć taki właśnie pomocny post.

Zakupiłem skuter z Włoch, skuter posiadał jedynie CERTIFICATO DI IDONETIA TECHNICA PER CICLOMOTORE (świadectwo zgodności technicznej motoroweru), zaznaczam, że to nie jest dowód rejestracyjny!
Więc po kolei:
1. Umowa Kupna-Sprzedaży - umowę, jak wiadomo zawieramy z poprzednim właścicielem (Włochem), miejsce zakupu KONIECZNIE w Polsce, jeżeli napiszemy, że kupiliśmy we Włoszech to w Urzędzie Skarbowym zapłacimy 160zł za VAT-24 (zaświadczenie o braku obowiązku płacenia podatku), w przypadku nabycia w Polsce zapłacimy 2% wartości wpisanej na umowie (jeżeli piszemy poniżej 1000zł to płacimy jedynie 17zł). Odbiór od 3 do 7 dni roboczych
2. Tłumaczenia przysięgłe- zarówno umowa jak i świadectwo musimy przetłumaczyć. koszt 90zł
3. Przegląd- niestety często jest konieczny (chociaż przepisy niby mówią inaczej, ale nasz przypadek NIE był rejestrowany za granicą) pierwszy przegląd 60zł, UWAGA jest jedno utrudnienie, czasami nie ma w świadectwie wpisanego ogranicznika prędkości! (Limitatore di velocita), najlepiej załatwić sobie fakturę za montaż i przedłożyć diagnoście.
4. Wydział komunikacji - z całym majdanem idziemy do wydziału, tam tylko musimy napisać oświadczenie o braku tablic rejestracyjnych. Koszt rejestracji 121,5zł
5. ubezpieczenie - pamiętajmy by ubezpieczenie wykupić tego samego dnia co rejestracja.

Simson: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=2029930#2029930
Booster: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... &start=760
Sprzedam Boostera.
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]