Cześć, mam problem. Mam jutro rano kartkówkę (wychodzi mi między 1 a 2) z kwasów, czyli nazwać, zaznaczyć wartościowość pierwiastka kwasotwórczego, podać wartościowość reszty kwasowej, napisać proces dysocjacji jonowej kwasu, narysować wzór strukturalny, ułożyć równania reakcji otrzymywania kwasów tlenowych i beztlenowych i jako wisienka na torcie, a mianowicie uzupełnić równania reakcji chemicznych i podać nazwy produktów.
To tak, myślałem że sam się nauczę, bo wiadomo na lekcji wszystko oczywiste i po co zapisywać

, a w domu klapa.
Przysiadłem trochę do tego i umiem mniej więcej, podać nazwę kwasu, podać wartościowość reszty kwasowej i tu się zatrzymałem, ponieważ nie wiem jak zaznaczyć wartościowość pierwiastka kwasotwórczego.
Załóżmy taki HClO2
Według mnie jeśli tlen jest zawsze 2 wartościowy to chlor zakładając, że się skraca z 2 tlenu to powienien mieć wartościowość 4, a ma wartościowość 3. Próbowałem na kilka sposobów ale cały czas mi nie wychodzi.
Co do reszty pytań to nie wiem czy jestem w stanie to zrobić, bo zatrzymałem się na tym. W razie postępu tego tematu ( i mam nadzieję mojej wiedzy ) będę pytał o kolejne zadania.