Dzisiaj jest 08 lut 2025, 21:17

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Aprilia SR/MZ ETZ 250
Witam, totalnie nie mam pojecia o głosnikach itd.

Mam wieże ma z 10 lat, ale w tamtych czasach to było tak jak najlepsza w tamtych czasach.

ma głośniki 2szt po 8 wat 4 ohm

Teraz chciałbym kupic głosnik na lepszy i zmienic 1 głosnik lub samemu zrobic ta puszke i wmocowac głosnik basowy. czyli 1 bym zostawił stary głosnik, a 2 do 2 bym wstawił głosnik basowy. tylko teraz pytania:

1. czy bede musiał kupic koniecznie głosnik z oporem 4 ohm
2. czy jesli teraz mam głosnik 8 wat i wstawie na wiekszy to nie uszkodzi mi wiezy?
do ilu wat moge masz wstawic głosnik ?

Na tyle jest naklejka a na niej:

Frequency range: FM 87.5 - 108 MHz
MW 531 - 1602 kHz
LW 146 - 281 kHz
Power Source: AC 230V / 50 Hz

i chciałbym najlepiej do tej wiezy samemu zrobic głosnik basowy, najlepiej podawajcie linki z allegro co mam kupic

Moje maszyny:

Aprilia SR50/70 99r
viewtopic.php?p=1536447#1536447

MZ ETZ 250 84r
mz-etz-250-reanimacja-do-lat-80-t376099.html

Zapraszam !

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

http://allegro.pl/glosnik-extreme-rx-65 ... 46442.html

czy taki zestawik bedzie miał mocne basy? ew. bede mogł do tego podłaczyc głosnik niskotonowy bassowy?

Moje maszyny:

Aprilia SR50/70 99r

MZ ETZ 250 84r

Zapraszam !

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
O czym mowa w ogóle :D
Aby samemu budować głośnik, lub przepudować obecny musisz wszystko liczyć. Nie ma tak że sobie wstawisz głośnik i będzie dudnić.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
hubert514, dudnić zawsze będzie. Po prostu będzie łupać słabiej lub bardziej.
Masz programy od liczenia wymiarów skrzyni.

Ale z tego co pamiętam, to mi przy głośniku bodajże 16cm skrzynia zawaliła 1/3bagażnika w Vectrze B kombii. Ogromną mi wyliczył.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie koniecznie... Najpierw musisz sb wybrać głośnik niskotonowy.. Później musisz wiedzieć jaka chcesz tą skrzynie czy zamknięta tzw ciśnieniową czy otwartą bass reflex.. teraz tak skrzynia zamknięta gra bardziej dynamiczniej czyli bas jest bardziej czuły, szybszy, dokładniejszy a co za tym idzie nadaje sie bardziej do muzyki techno czy dance.. a skrzynia bass reflex gra głosniej od zamkniętej ale ten bass jest mniej czuły przy szybszej muzyce potrafi nie nadążać po prostu nie ma takiej dynamiki.. owa skrzynia polecana jest do muzyki hip hop czy rap.. skrzynia ciśnieniowa zazwyczaj potrzebuje mniejszej skrzyni od otwartej.. wiec jeśli kupisz głośnik wtedy znasz jego parametry i obliczasz litraż i wymiary skrzyni za pomocą programu komputerowego... Wiec tak 8 wat mówisz hmm mało wiesz co lepiej bd jeśli te głośniki co masz zostawisz a dokupisz sb wzmacniacz jakis czy amplituner i do niego podłączysz sb sub bo ta końcówka mocy co masz w wierzy nie pociągnie ci niczego dobrego... uff koniec !; D

Tytuł:
**

a jesli do wzmacniacza dam te stare głośniki 8wat to mi ich nie spali, czy do wzmacniacza tez sie dobiera odpowiednie głośniki

squad55, dzieki za napisanie tej lektury, sucham techno, clubowki, no takie podobne, gdzie potrzebny jest bardzo bass, to jakie głośniki najlepiej kupic?

a moge zrobic, zamyczke do skrzyni i jak bedzie trzeba to bede otwierał lub zamykał? szkrzynie mam orginalna od takiego duzego głośnika, bo głośniki poszły do czegos innego i skrzynia została, wiec moze wykorzystam to, a jesli nie to moj brat robił sobie głośniki bo jest stolarzem, składa meble z płyt i mi moze taki ładna skrzynie zrobic

Wzmacniacz mysle nad takim, bo tez jest na 12V przystosowany a na wiosne zabiore go juz do auta, link nizej:

http://allegro.pl/rewelacyjny-wzmacniac ... 31371.html

jakie nie drogie, dobre głosniki do tego wzmacniacza moge podłączyć, do moich wymagań czyli do techno, club, electro, i pytanie ile max moge głośników do nie dać?
czy jest takie cos na wzmacniaczu ze do ograniczonej mocy głosników, czy jest tak ze np ma ze pociagnie 400wat i wtedy mozemy podpiąc 2szt po 200wat? albo 4 po 100wat, bez roznicy czy nisko tonowe czy jakie?

czy wszystko jest obojetne ile podłacze?
jesli podłacze tylko głośnik mały np. 20wat to nic sie nie stanie?

squad55, jescze raz dziegi, takich ludzi mało na tym forum :lol: :D

Moje maszyny:

Aprilia SR50/70 99r

MZ ETZ 250 84r

Zapraszam !

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Powiem tak skrzynie oblicza sie pod głosnik ale jeśli to ma być zamknieta to bd inna niz otwarta czyli bd miała inną budowe wiec to ze zamykasz i otwierasz odpada. Ten wzmacniacz to china jakich mało z opisu wynika ze ma 20 w na kanał wiec bardzo mało nawet byle jakie radio samochodowe dysponuje wieksza mocą na kanał. Polecam ci kupić jakis wzmak samochodowy z możliwościa mostkowania i pod niego dokupisz sb głosnik. Wiesz nie ma sensu tu pisać litanii ;d wal na priv

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]