Dzisiaj jest 13 lut 2025, 22:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Siemka. Mam przed sobą fabrycznie nową baterię firmy FOREVER Li-ion to mojego samsunga galaxy S advance (i9070).

I to, co jest w artykułach i forach internetowych nie pokrywa się z instrukcją na opakowaniu baterii - formatowanie.

Na pudełku pisze:
"Formatowanie baterii: Nowa bateria nie jest w pełni naładowana. Pierwsze trzy cykle ładowania powinny trwać 12-14 godzin. Baterię należy użytkować aż do całkowitego rozładowania. Po pierwszych trzech ładowaniach baterię można ładować w dowolnych cyklach."

W internecie ludzie piszą całkiem co innego. Że nie można zostawiać telefonu z ładowarką bardzo długo po 100% naładowaniu bo bateria "spuchnie". Cały czas ludzie mówili w temacie z formatowaniem.

Bateria droga nie była, no ale chcę ją dobrze przygotować, żebym co najmniej cały jeden dzień od rana do nocy mógł intensywnie używać - nie siedzę cały dzień z telefonem w ręku, ale chodzi o bezpieczny zapas energii.

I jak to wg Was ma wyglądać? Kierować się instrukcją producenta, czy może traktować ją normalnie, czyli:
1. Wkładam do telefonu
2. ("Nowa bateria nie jest w pełni naładowana.") Rozładowuję ją do wyłączenia telefonu
3. Ładuję na wyłączonym telefonie do 100%.
4. Zaraz po osiągnięciu 100% odłączam ładowarkę (nie 12-14h)
5. Rozładować do wyłączenia telefonu
6 itd. - powtórzyć x razy. od pkt. 3.

P.S. Czy może wracając odnośnie pkt. 2 ładować od razu baterię po włożeniu? Czy musi być wyładowana? (Przypominam o tym cytacie)

Bardzo dziękuję za rady z góry ;D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: C4
Ja gdy byłem posiadaczem nowego Core Plus na początku rozładowałem do zera, naładowałem do pełna i chodzi do teraz. Nic nie kombinowałem, żadnych instrukcji, a bateria trzyma wzorowo. :)

Awatar użytkownika

Pojazd: CBR 600 F3
litowo jonowych sie nie formatuje - ot chwyt marketingowy, bo może się boją że to ogniwo chińskie gówno co wytrzymie jak bedziesz uzytkował jak oryginał ( niedoładowania, nierozładowywanie do konca)

Awatar użytkownika

Pojazd: GOLFS ROYCE TRZECI
arek95 pisze:
FOREVER

dobrze ze nienapisałeś ze oryginalną :lol:
baterie mają to do siebie ze nie lubią skrajnych wartości (np 0% lub 100% )
nic poważnego nie powinno im sie stać jak będziesz je rozładowywała i ładował do końca ale zdrowiej jest je ładować przy jakiś 20 % i do 80% (nawet w laptopie dodali taką opcje jak "przedłużanie żywotności baterii" ze ładują ją max. do 80 -można oczywiście to wyłączyć. i w niektórych ROMach jest opcja ze mozna ustawić max. procent ładowania )
sformatowąc nie zaszkodzi ale pomóc też raczej nie pomoże.
a po za tym to wielki majątek nie jest

Dobra, dzięki Wam.
Czyli po prostu jutro sobie włożę, rozładuję, załaduję, rozładuję i tyle, bez 12 godzin pod ładowarką. Ciekawe ile ta Forever bedzie trzymac w porownaniu do oryginalu. :D

Awatar użytkownika

Pojazd: Bmw e82
Smartfonów jedynie nie powinno się rozładowywać do 0

facebook.pl/weldonespawmichalak
Spawanie TIG. MAG . MMA - aluminium, stal nierdzewna, stal czarna itp

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia RS 125 2010
Baterie li-on nie posiadają pamięci tak jak baterie starego typu i formatowanie ich jest nie potrzebne :P

Aprilia RS 125 2010 : http://forum.mieloch.pl/aprilia-rs-125-2010-rm-black-by-wiktor-new-project-t408842.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]