Dzisiaj jest 18 sty 2025, 19:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cześć, zacząłem przygotowywać skuterek do wyścigów, ale nie wiem na co mogę sobie pozwolić podczas tuningu. Mam kilka pytań. Czy mogę usunąć dozownik oleju wraz z pompą ? Czy jest dozwolona przeróbka cylindra i tłoka? Czy mogę zastosować membranę z innego motoru? Czy skuter musi posiadać dokumenty ? Czy mogę zastosować zapłon z innego motoru ? Czy mogę zmodyfikować owiewki ? Czy mogę wsadzić większą chłodnice od seryjnej? Czy mogę zastosować wydech własnej konstrukcji ?

Chodzi mi o ustalenia techniczne klasy 2

Ostatnio zmieniony 12 kwie 2007, 15:02 przez Beta_ark, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
wpisz sobie na google Regulamin zawodów skuterów tam masz Regulamin najnowszy =)

Moja maszyna TGB 303RS:
-Tłumik Tecnigas Next R
-Cylinder Stage6 70cm3
-Sprężyna centralna MK +25%
-sprężynki sprzęgła HEBO
-Gaznik po przeróbkach
-Wariator Polini Speed Control

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wszelkie odpowiedzi znajdziesz w regulaminie technicznie. Dodatkowo zachęcam do zapoznania się z artykułem który dot przygotowania skutera do wyścigów wszystko na stronie www.sqtery.com

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dzięki za namiary na informacje ale dla pewności zanim wywalę dozownik oleju chciałbym się spytać czy mogę to zrobić bo w regulaminie o dozowniku nic nie pisze. Regulamin nie pozwala na zmianę cylindra na inny ale można modyfikować cylinder ? dobrze zrozumiałem ?

Sorki za upierdliwość ale muszę wszystko dokładnie wiedzieć...

P.S. Chce ktoś kupić gaźnik DELLORTO PHSA 28 28mm, możliwa jakaś zamiana. Jest to chyba bardzo rzadki gaźnik a bardzo dobry, nie był stosowany w skuterze tylko w wyścigach drogowych 50cc w peugeocie z silnikiem autisa

Tytuł:
**

Pojazd:
Siema, ogolnie jeżeli czytasz regulamin musisz wziac pod uwage ze to co nie jest dozwolone , jest zabronione.!!!! Nie mozesz ruszac cylindra, zapłonu. Mozesz wsadzic inna membrane, mozesz jechac na wydechu jakim chcesz!!! Nie musisz miec papierów, wywal dozownik. Owiewek nie mozna modyfikowac, chłodnica musi zostac oryginalna

www.pizzerianocna.pl - Polecam Pizza w Nocy w Poznaniu

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dzięki, przynajmniej jeden mi konkretnie odpowiedział. Pozdrawiam !!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
tomek pisze:
Siema, ogolnie jeżeli czytasz regulamin musisz wziac pod uwage ze to co nie jest dozwolone , jest zabronione.!!!! Nie mozesz ruszac cylindra, zapłonu. Mozesz wsadzic inna membrane, mozesz jechac na wydechu jakim chcesz!!! Nie musisz miec papierów, wywal dozownik. Owiewek nie mozna modyfikowac, chłodnica musi zostac oryginalna

Nie potrafię znaleźć regulaminu technicznego na 2007r. ale w regulaminie na 2006r. nie pisze że można usunąć dozownik oleju, a "wszystkie zmiany w pojeździe i silniku są zasadniczo zabronione, o ile nie są wyraźnie dozwolone względnie opisane w regulaminie" (oczywiście chodzi mi o klasę II). Zaszły jakieś zmiany w regulaminie czy co ? Uzupełnienia regulaminu też nie mogę znaleźć :( :(

Tytuł:
**

Pojazd:
PZM w tym roku troszke poleciał w kulki... Wzoruj sie na 2006 , a z dozownikiem to powinno to zostac wprowadzone.... Jesli jednka tak ni ebedzie to i tak usun poniewaz 90% zawodników ma to usuniete... Jesli sam mieszasz olej jest po prostu bezpieczniej...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
aha, to już wszystko wiem. Na 90% pojawie się w Gostyniu ze skuterkiem. Tak tylko zobaczę jak to jest. Wsadzam wydech własnej konstrukcji i może jakieś rolki i sprężyny i może jakiś gaźnik. Za mało czasu miałem na tuning i za mało kasy. Bo niedawno kupiłem ten skuter. I pomału będę kupował części.

Tytuł:
**

Pojazd:
No i super... Zabawa gwarantowana... akurat na gostyn nie trzeba miec tak szybkiego skuterka jak np na poznan czy kiisieilin.... Wiec pobawisz sie.. A wydech kto Ci robił?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
brat mi robił bo jeździł kiedyś w wyścigach i zna się na tym, był mistrzem polski w klasie 50cc ale nie skutery tylko wyścigówki, yamaha rd 50 na stawidło obrotowe, na dwójce na kole itp 120 km/h w porywach do 130 ;] wydech zrobił a mi pozostawił dospawanie kolanka o odpowiedniej długości, rurki końcowej o odpowiedniej długości i średnicy i muszę na koniec dodać zagłuszkę :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Znowu mam pytanko :D Jeśli w przyszłości chciałbym startować w klasie 3 to do końca nie rozumiem jednego z punktów regulaminu technicznego. Brzmi on następująco: "Oryginalny system ssący musi zostać zachowany." Czyli nie mogę modyfikować/przerabiać lub dodawać kanałów ssących i przerabiać okien dolotu? Bo zaś inny punkt regulaminu brzmi tak: "W cylindrze i obudowie silnika można wykonywać modyfikacje. Pozwala się na skrawanie i szlifowanie materiałów." Teraz mi przyszło do głowy że może im chodzi żeby nie wsadzać 10 gaźników hehe albo nie przerabiać starego silnika na membrane. Nie wiem nie wiem.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
W klasie 2 nie możesz nic robić z kanałami itp a w 3 można.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]