Dzisiaj jest 28 lut 2025, 22:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam.

Ostatnio wziąłem się za malowanie zacisków. wiec zdjąłem je z wężów.płyn nie wyleciał(kilka kropel tylko). Po pomalowaniu założyłem zaciski i pomyślałem, że pasowałoby je odpowietrzyć z racji tego, że nie działają :D No i tu jest mały zonk, bo robię tak jak zawsze odpowietrzałem układ czyli: wciskam klamkę,popuszczam odpowietrznik,zakręcam odpowietrznik, pompuje parę razy klamka i tak w kółko. Mały szkopuł to to, że klamka nie twardnieje :/ Mogę tak robić nawet pół h a to powinno trwać 5 min. Próbowałem pompować w różnej pozycji kierownicy... próbowałem uzupełniać płyn, ale nie działa nic. Dodam, że dzieje mi się to samo z tylnym i przednim hamulcem, więc coś muszę źle robić, bo nie uwierzę, że 2 hamulce poszły naraz. Proszę pomóżcie bo wstyd mi z takim czymś do mechanika iść :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
nie rozumiem ób tak pompujesz 3-4 razy i trzymasz klamke do konca i odkrecasz odpowietrznik i to wszystko rób tak pare razy i powinno byc oki a uwazaj nie puszczej klamki przy odkrecaniu bo wciągnie powietrze a i masz odkrecone to pojemniczki z płynem??

RS'ka na Full Sporcie Airsal 70cc Zapraszam!!
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=89475

Tytuł:
*

Pojazd:
pojemniczki zakręcone... napisałeś mi to samo co ja robię. Wiem jak sie odpowietrza układ, bo już to robiłem wiele razy, tylko w RS odpowietrzam pierwszy raz i tu jest coś nie tak.

EDIT:Sprawa wygląda tak: Tylni hamulec udało mi sie uruchomić i hamuje elegancko( co prawda trzeba troche niżej dźwignie wcisnąć niż dawniej, ale hamuje bez zarzuty i blokuje koło przy mocniejszym nacisku)... a z przednim to juz inna historia. Zacząłem go odpowietrzać i po pewnym czasie już leciał sam płyn bez powietrza 0_o ale dźwignia dalej była mięka. Podejrzewam walniętą pompke... jakies pomysły ?

Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 18:57 przez Tofik, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:

Pojazd:
sory za spam ale ja mam to samo troche nacisne tylni hebel i koło staje i odpowietrzany był 100 razy klocki 300km przebiegu no juz nie wiem troche sie czasami boje hamowac

RS'ka na Full Sporcie Airsal 70cc Zapraszam!!
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=89475

Tytuł:
*

Pojazd:
Słuchajcie !! ;]
Gdy odpowietrzałem robiłem te same błędy.. :P Zapowietrzyliście po prostu pompke prawdopodobnie ;]
żeby odpowietrzyć hampel potrzebnę będą ;D :
:arrow: Druga osoba (w przypadku odpowietrzania przedniego)
:arrow: Płyn hamulcowy
:arrow: Wężyk przezroczysty (taki jak do paliwa)
:arrow: szmatka i srubokręt (w przypadku odpowietrzania przedniego ;])

A więc zaczynasz od nałożenia wężyka na ten taki cypel (tam gdzie leci płyn z powietrzem po odkręceniu), potem nakładasz na wężyk klucz (by odkręcać i zakręcać odpowietrznik)
odkręcasz zbiorniczek z płynem i lejesz full płynu (nie trzeba go zakręcać tak jak to niektórzy mówili!)
rurka powinna być przezroczysta i jej miara powinna wynosić koło pół metra (po prostu ułatwi wam to pracę i zaoszczędzicie bardzo dużo płynu ;D)
Teraz zaczynasz pompować koło 4 - 5 razy naciskasz na full i odkręcasz (śróbkę o 90 stopni) trzymasz ten hamulec mocno aż opadnie (i zaraz zakręęcasz) po zakręceniu możesz dopiero puścić hamulec!! i pompiesz od nowa znowu 4 - 5 razy i znowu naciskasz (nie puszczasz tylko trzymiesz z całej siły na dół) i odkręcasz.
PATRZ NA ZBIORNICZEK Z PŁYNEM BO PO 10 PRÓBACH NA PEWNO BRAKNIE CI PŁYNU I ZAPOWIETRZYSZ ZNOWU POMPKĘ!! i cała robota na marne
Dolewasz na bieżąco jak już jest min ilość płynu
W płynie w rurce po pewnym czasie powinno wydobywać się powietrze. Oczywiście nie wylewasz płynu z wężyka tylko wlewasz go spowrotem do pojemnika z płynem (pojemnika nie z moto tylko twojego z płynem ;p)
Robisz tak az stwardnieje na maxxa hamulec ( mi to zajęło koło 40 min ;p)
Tak samo robisz z przodu tylko że jedna osoba pompuje a ty odkręcasz (ona trzymie klamkę tak jak by hamowała i ty wtedy odkręcasz)
W pewnych momętach pójdzie ci już sam płyn a hamulec dalej nie hamuje dla tego powtarzasz to az będzie jakiś skutek ;]
Mam nadzieję ę pomogłem ;] :P :D
Ps. śrubokręt potrzebny po to by odkrecić przedni pojemniczek z płynem :P a szmatka po to bo na pewno się przyda do bieżącego wycierania (ale to chyba jest jasne!! :))

Obrazek

http://polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/DT-50/105107

Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 20:35 przez skamils, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
@UP dzięki za wypracowanie. Robiłem to dokładnie tak jak w opisie i teraz jestem na etapie w którym wychodzi sam płyn bez powietrza. Spróbuje jutro jeszcze popompować, ale sądze, żę pompka jest walnięta i trzeba kupić nowa.

Tytuł:
*

Pojazd:
Tak, sam płyn bez powietrza, a stwardzniał hamulec? Czy dopiero po pompowaniu twardnieje?
A.. i czy przed tem działał ci hamulec?
Tylni radzę też odpowietrzyć tak jak ci napisałem ;] (hamulec wtedy urośnie i będziesz tylko lekko naciskał i już hamuje :p)

Obrazek

http://polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/DT-50/105107

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja miałem to samo i po jakiś 4h męczenia i butelce płynu do hamulców się, że tak powiem mocno wkurzyłem. Zawiozłem go do mechanika i okazało się, że uszczelka walnęła :O. A też myslałem że to pompa.

\

Tytuł:
*

Pojazd:
@skamils stwardniał tylko tylni. musze to jednak zawieźć do jakiegoś mechanika, który ma częśći i żeby to sprawdził, bo to jest takie obstawianie w ciemno. @maciek0996 jaka uszczelka ?

Tytuł:
*

Pojazd:
W pompie jakas dokładnie nie pytałem ale wiem, że koszt uszczelki 5zł i naprawa jakies 20zł i ile mniej stresu :P

\

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ]