Dzisiaj jest 28 lut 2025, 23:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam
Chciałbym sie dowiedzieć wszystkich informacji o tych wlasnie cylindrach. Jakie sa ich zalety, a jakies sa ich wady, co ile trzeba wymieniać tlok, czym różnią sie od żeliwnych czy aluminiowych, jak jest z ich eksploatacja?
Mam na oku motor z wysilonym cylindrem 50ccm wlasnie na nicasilu jest to bodajże Top racing hand made 50ccm, wlasciciel twierdzi, ze wymienial tlok co zawody (enduro) i to mnie trochę zdziwiło...
Piszcie o tym jak najwiecej.
Pozdro :wink:

Byłbym zapomniał. Jesli było to sorry, ale opcja szukaj mi z jakiś przyczyn nie działa(?), a sam tego nie znalazłem mimo dlugisz poszukiwan.

Kupię: - Hm cre50 SIX
Bete RR 50 Racing
Moja Dt:
http://www.youtube.com/watch?v=ePVeOntNoMY

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/DT_50/41065

Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 20:15 przez BercikDT, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
To tak, są i cylindry żeliwne z tuleją aluminiową która jest pokrytą nicasilem, i są aluminiowe.
Zalety nicasilu :

-Większa moc
-Większa trwałość
-Lepsze chłodzenie.

Nicasil się wyciera, dlatego zmieniał tłoki ale że co za wody to troszkę dziwne, chodź możliwe (wysoka temperatura, więszkę tarcie) itp. itd.

Pytaj dokładnie co chcesz wiedzieć, bo tak trudno mi jest to wyjaśnić. :D

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
BercikDT pisze:
wlasciciel twierdzi, ze wymienial tlok co zawody (enduro) i to mnie trochę zdziwiło...
Jak jest bardzo wysilony cylinder to częste zmiany tłoka to norma. Weź też pod uwagę to że jak tak często zmieniał to cylinder już pewnie będzie selekcja D albo gorzej także lepiej zdejmij wydech i zobacz co i jak tam w środku oraz zapytaj go jaka jest selekcja żeby uniknąć niepotrzebnych wydatków typu cylinder, tłok korba itp. A co do zalet nicasilu to kolega wyżej już wyjaśnił.

Pozdrawiam

Tytuł:
*

Pojazd:
A czy do tych cylindrów można wsadzać te same tłoki jak do zwyklych żeliwnych czy alu? Nie wydaje mi się, ze nawet przy tak wysilonym cylindrze trzeba by wymieniać od razu tlok po jednym rajdzie enduro gdzie naprawdę ostro motor trzeba kręcić na cross i enduro testach czyli w sumie moze jakies +/- 5km razy 2dni ;) Czy jeśli zmieniał tłok mimo tego, ze nie bylo takiej potrzeby to mogło to zle wpłynąć na cylinder?
Jak sprawdzić w jakim stanie jest ta powloka(rysy,luzy?) i orientuje sie może ile trzeba zapłacić za profesjonalną jej regeneracje?
Przy jakich objawach wskazane jest wymienić tlok?
No i w koncu o co chodzi z tą selekcją?
Nazbierało sie troche tych pytań, no ale cóż, kto pyta ten nie błądzi ;)

Bete RR 50 Racing
Moja Dt:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
moim zdaniem nicasil jest ch**owy. z opinii które słyszałem od kolegi który miał mhr'a na nicasilu, nicasil po 10 000 km łuszczy się dosłownie. widziałem ten cylinder i wyglądał on masakrycznie. z nicasilu nie można zrobić szlifu, i podobno jest w polsce problem z ponownym nakładaniem nicasilu, przynajmniej On takowy problem miał

ಠ_ಠ
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
krzysio952, Twój kolega powinien przynajmniej kilka razy zmienić tłoka w tym czasie a poza tym takie wysilone cylindry nie wytrzymują takich dużych przebiegów. Do zwykłego pyrkania po mieście żeliwo jest lepsze bo i tak nie odczujesz różnicy. To są cylindry stworzone na wyścigi i bardzo wysilone a wiele ludzi kupuje je do zwykłego jeżdżenia po mieście a potem pretensje że dużo pali i za chwile pada jak się tłoka nie zmienia. Jak przytrzymasz go na maksymalnych obrotach i tak robisz co chwilę to zaraz widać przewagę nicasilu nad żeliwem.

BercikDT,

Do cylindrów z nicasilem są inne tłoki a do żeliwnych inne.

Na takim rajdzie motor cały czas idzie na full obrotach a jest to na pewno więcej niż 5km i na pewno po rajdzie jeszcze jeździł trochę i trenował więc się uzbierał przebieg i na następny wyścig już wymieniał. Tak robią zawodnicy.

Regeneracja cylindra około 800 zł i w Polsce tego nie zrobisz nigdzie tylko trzeba wysyłać za granice. Jak już jest zużyty cylinder to jest po prostu zdarty, porysowany nicasil itp. Widać od razu.

Selekcja to jest po prostu rozmiar tłoka.

W crossie 125 ccm tłoka powinno się zmieniać po 30 mth jazdy w 50ccm jest to na pewno mniej bo jest ona bardziej wysilona i większe obroty kręci.

Jak to jest motor z silnikiem AM6 lub Derbi to patrz na stan innych podzespołów bo zawsze możesz kupić zestaw cylindra z tłokiem 70ccm albo 50ccm bo drogie one nie są i śmigać dalej.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 1:52 przez Konrad324, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Mazda 323F BA 1.5 16v DHOC
Konrad324, U mnie tulejowanie aluminium 300zł

Nie ma rzeczy niemożliwych są tylko niewykonalne

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
totalover pisze:
Konrad324, U mnie tulejowanie aluminium 300zł

Ja pisałem o regeneracji nicasilu.

Pozdrawiam

Tytuł:
*

Pojazd:
Konrad324
Ten motor bedzie mi służył wlasnie do rajdów.
Naprawdę prócz tych dwóch prób to reszte trasy mozna pokonać bez ciągłego 'palowania'. No ale nie o to chodzi w tym temacie.
W tym sezonie jezdziłem dt50R z wszystkimi orginalnymi częściami prócz wydechu. Motor naprawdę ostro dostawał, nie byl oszczędzany, a mimo to wszystko pracuje tak jak pracowało od nowości. Cylinder jest tam (chyba) żeliwny i przejechane na nim mam ok 7000km z tego ok można by wyciągnąć ok 3tys teningów i zawodów.
Nasuwa mi sie teraz pytanie czy warto inwestować w nicasil, czy może lepiej kupić cos wysilonego z zeliwa lub alu?
Rozumiem, ze z każdą selekcją nieznacznie zwiększa sie średnica tłoka?
Ile mogą kosztować te tłoki? Czy moza je nabyć na stronach typu mieloch, czy raczej za każdym razem trzeba dopasowywać?
Znalazłem strone/zakład który zajmuje się regeneracją tak owych cylindrów : http://www.nicasil.pl/index.php ;)

Bete RR 50 Racing
Moja Dt:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dokładnie, nieznacznie sięzmienia. Tłoki kupujesz sobie po prostu selekcja A,B,C,D po kolei , zmieniasz je po jakimś tam przebiegu. Na nicasilu się mniej grzeje, i tyle. A jak się zetrze nica, to dupa , bo 1000 zł w czechach najbliżej robią. Ewentualnie jak jesteś z zachodu to niemcy. Aluminium tak samo, lepiej oddaje ciepło. Jak zamierzasz jeździć w zawodach, no to wiadome, że najlepiej aluminium. Na sezon/dwa ze zmianą tłoków styknie. Pamiętaj, że pierścienie trzeba zmieniać jeszcze częściej :)

Cytuj:
.a siedze w branży juz pare ładnych latek .

Cytuj:
Cytat:

:cool: :cool:

Tytuł:
*

Pojazd:
BercikDT, Cylindry aluminiowe i według ciebie nicasilowe to to samo :roll: Cylinder aluminiowy to alu + nicasil a twój nicasilowy to to samo... W Czechach za nicasil zapłacisz trochę mniej niż te 1000zł ale jak chcesz dobry to trzeba do Holandii wysłac ale tam już 1000 wezmą. Ja mam w mojej sendzie drd oryginalnie nicasil i do tego conti CHR powiem i że to bardzo fajna sprawa nie grzeje się itp. A z tym tłokiem co zawody (nawet jeśli robił po 1000 km na jednym) to przesadził bo po tym co sugeruje nazwa cylindra to jest racing chyba że coś dłubane ale racingi jeżdzą minimum po 5000 km i wtedy nowy tłok.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Alu a nicasil to jest to samo. Każdy cylinder aluminiowy jest z powłoką nicasilową i na odwrót chyba że ktoś sobie tuleje wstawi ale to już co innego. Jeżeli ma nicasil to nie znaczy od razu że jest wysilony i musisz co chwile tłoka zmieniać. Możesz mieć cylinder zwykły nie wysilony pokryty nicasilem taki jak do Sendy kładą seryjnie i będziesz robił duże przebiegi bez dotykania ale jak masz cylinder klasy EVO który kręci 15 tyś obrotów albo lepiej to niestety zmiany tłoka będą dużo częściej. Jak zamierasz jeździć na zawody i nie oszczędzać go to o żeliwie zapomnij.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 15:52 przez Konrad324, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
W motorze ktory mnie interesuje rzekomo siedzi tlok selekcji A.
Czy tłoki sa dedykowane do poszczególnych cylindrów? chodzi mi o te wysilone.
Jako, ze nie mam góry pieniędzy to w razie jakis usterek raczej kupie nowy racingowy cylinder aluminiowy. Mieliście doczynienia z jakimiś? Mozecie cos polecić? Jakimi markami sie kierować, jakich unikac? Wszystko oczywiście 50cm3. Coś godzącego cene, a jakość ;)

Edit.
Silnik to oczywiście am6.

Bete RR 50 Racing
Moja Dt:

Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 21:37 przez BercikDT, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
To do AM6 masz części tanie więc wydatków nie będzie wielkich. Co do tłoków to masz dedykowany do danego cylindra i tyle. Co do cylindrów 50ccm to w Boosterze mam Airsala Sporta a w SMT miałem Metrakita na nicasilu, nie wiem tylko czy sport czy racing ale osiągi obydwóch nie są jakieś wielkie. Na dojazd do sklepu czy do szkoły wystarczy, lepsze to niż na nogach. Zawsze to będzie tylko motorower. Tylko róznica jest taka że masz bardziej motor niż rower jak zainwestujesz w tuning. Co do firm to hebo, polini, metrakit mogę ci polecić.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 22:17 przez Konrad324, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
to niby jak koleś zmieniał co zawody jak jest selekcja A
no chyba ze wymienił cylek albo go zregenerował

Ps.Jakie moto?

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=584288#584288 <<< HM CRE 70 SIX
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Stasiu2 pisze:
To tak, są i cylindry żeliwne z tuleją aluminiową która jest pokrytą nicasilem, i są aluminiowe.

jak mi zalatwisz tuleje aluminiowa to masz u mnie krate browarow. wogole jak cylinder moze byc aluminiowy wy myslicie co piszecie? aluminum jest tak szybko scieralne ze bys musial zmieciac tloka co 2km. dlatego powstal nicasyl a to jest mieszanina bardzo twarda. nicasyl w brew pozorom nie jest taki ze sie szybko sicera i wogole. widzialem wiele tlokow tak zmasakrowanych ze nic z nich nie zostawalo a nicasyl byl nietkniety. tak 3 tloki mozna przelatac jednej selekcji. a selekcji masz zalezy albo 4 albo 5. czyli tych tlokwo nie tak malo. tuleja jest o tyle lepsza ze tloka to mozesz w niej konczyc az peknie, rozwali sie itp robisz szlif i latasz. a tu juz moze nie byc tak wesolo jak przytrzesz czy cos to moze sie uda jezcze przehonowac a jak nie to nowy nicasyl.

Tytuł:
*

Pojazd:
dexxam pisze:
tak 3 tloki mozna przelatac jednej selekcji.

Czyli przy każdej zmianie tloka nie zmienia sie go na wieksza selekcje? Dajmy na to, ze na selekcji A mozna założyć wiecej niż jeden tłok?
Macek pisze:
to niby jak koleś zmieniał co zawody jak jest selekcja A
no chyba ze wymienił cylek albo go zregenerował

Cylinder byl ponoć regenerowany w Holandii.
Cytuj:
Ps.Jakie moto?

Powiem tylko, ze są bardzo rzadkie w Polsce.

Moze być problem z tymi tłokami czy takie sklepy jak mieloch, RP itp bez problemu sa w stanie zalatwic każdą część?
Dalej, mozecie mi cos polecić? ;)

Bete RR 50 Racing
Moja Dt:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
BercikDT pisze:
dexxam napisał/a:
tak 3 tloki mozna przelatac jednej selekcji.

Czyli przy każdej zmianie tloka nie zmienia sie go na wieksza selekcje? Dajmy na to, ze na selekcji A mozna założyć wiecej niż jeden tłok?

Zależy od stosowanego oleju, jak lejesz dobry, dbasz o czystość filtra powietrza, jeśli wszystko robisz jak trzeba, to na jednej selekcji możesz przelatać nawet do 4 tłoków.

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
dexxam pisze:
wogole jak cylinder moze byc aluminiowy wy myslicie co piszecie?

Teraz to zabłysnąłeś powiem ci.

Cylinder masz z aluminium a nicasilową masz powłokę tam gdzie tłok chodzi, to chyba logiczne pomyśl.

BercikDT pisze:
Powiem tylko, ze są bardzo rzadkie w Polsce.

Czemu tak to ukrywasz jaki to motor ?? Jak chcesz pomocy to podaj wszystko rocznik itd. Bo tak w ciemno to można wiesz.

dexxam pisze:
tuleja jest o tyle lepsza ze tloka to mozesz w niej konczyc az peknie, rozwali sie itp robisz szlif i latasz. a tu już moze nie byc tak wesolo jak

Ani nie wiesz jak ławo tuleje pęka. Jak ci pęknie tłok i go zablokuje to może ci nawet korbę wykrzywić. A do tego rozbierać cały silnik, czyścić z odłamków i dawać 100zł na uszczelki. Tłoka w tulei tak samo musisz wymieniać co jakiś czas bo jak już ma za duży luz to ci wydrze tuleje a nieskończenie gruba ona nie jest.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 17:47 przez Konrad324, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
Nawet Czesi nie jeżdżą na swoim rodzimym nicasilu, swoje cylindry wysyłają zwykle do Holandii.

Obrazek

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna