Dzisiaj jest 28 lut 2025, 23:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wydech AM6
*

Pojazd:
Witam. Jako, że każdy motorowerzysta/motocyklista chce coraz więcej i szybciej, stwierdziłem, że może sprawię sobie wydech, a pojemność na razie zostawię 50, zwłaszcza, że niedawno kupowałem cylinder i remont robiłem. A wydech mi się rozszczelnił na spawie, więc pomyślałem, że po prostu zamiast ten naprawiać to kupię jakiś sportowy.
Tylko kiepsko wygląda to od strony finansowej, bo wydech jest dość drogi.
I w ogóle to dla mnie mega brzydko wygląda Cross/SM z wydechem pociągniętym normalnie dołem. A z tego co patrzyłem to większość sportowych tak by szła.
Co byście polecili? Najlepiej właśnie żeby szedł tak jak seryjny, wychodząc pod siedzenie a komorę zawiniętą przy silniku.
I jak jest z elastycznością i co najważniejsze - spalaniem? Najlepiej niech się wypowie ktoś, kto jeździł długo na serii, znając dokładne spalanie, założył wydech i porównał.

Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 14:29 przez Zivtam, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Chcesz nowe czy używane? Lepiej używane bo można kupić za połowe ceny.
Co do wydechów to do serii dobre są: Metrakit Thrower, Yasuni Cross Alu ML bodajże(ten tańszy model) Leo Vince V6.
Z tych wydechów nabardziej zapewne pasował by Ci wydech Yasuni ponieważ ciągnie on od niskich obrotów a jak wiadomo obroty=spalanie.

Chcesz zobaczyć jeden z najlepszych projektów SuperMoto na forum? Kliknij !! Dziesiątki upów,Wiele modyfikacji,Obecnie już tuning na poziomie RACING,Napewno sie zainteresujesz!

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie mam zaufania do używanych rzeczy. Potem znowu się okaże, że trzeba wpakować kasę.
Gdzie znajdę Yasuni? Bo MK Thrower to wszędzie jest za ok. 530zł i właśnie nad tym poważnie rozmyślałem.
Sportowy wydech zawsze zwiększa spalanie samą obecnością czy tylko faktem, że wyżej się kręci?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zivtam, Jedynie tym iż wyżej się kręci.Ale co za cos.Osiagi nie idą w parze z niskim spalaniem. Ale po zamontowaniu Sport wydechu spalanie wzrośnie ale w bardzo małym stopniu nie ma co się przejmować i oszczędzać.

Chcesz zobaczyć jeden z najlepszych projektów SuperMoto na forum? Kliknij !! Dziesiątki upów,Wiele modyfikacji,Obecnie już tuning na poziomie RACING,Napewno sie zainteresujesz!

Tytuł:
*

Pojazd:
Mały stopień czyli ile? Dla ciebie mało może oznaczać dla mnie dużo lub na odwrót. Wolałbym liczby.
I taki wydeszek sporo zmienia naprawdę?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zivtam, osiągi zależą też od rodzaju wydechu. Ponoć wydech który ciągnie od wysokich obrotów doda więcej mocy niż taki, który ciągnie od środka obrotomierza. Tylko niestety te co ciągną od wyższych obrotów są zazwyczaj droższe, a by z nich skorzystać trzeba mieć odblokowany moduł. Jeżeli Twój kręci tylko do - powiedzmy - 10k RPM to do takiego wysokoobrotowego wydechu potrzebujesz jeszcze moduł. I przykładowo za zestaw Tecnigas Enox + moduł Ducati Energia musisz wybulić 1000zł... Ale po takim zabiegu masz wydech z nierdzewki, który przeżyje całe moto ;). Ja też się skłaniam ku MK Thrower i rozważam jego zakup za jakiś czas i właśnie się zastanawiam którą ścieżką najlepiej pójść. Poza tym MK są dwie wersje, zwykła i wyścigowa, chyba niesprzedawana oficjalnie w PL.

A to czy dużo zmienia to zależy czy w oryginalnym masz jeszcze katalizator. Ja np. w swoim katalizator wywaliłem i przyspieszenie się poprawiło, wcześniej moto ciągnęło równo a teraz najpierw jest nic a gdy wejdzie w rezo to ciągnie jak głupi.

Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 15:29 przez Dr_Acula, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
gdzie ty widziałeś tą wyścigową wersje mk thrower:d??

Tytuł:
*

Pojazd:
A jak mam sprawdzić do ilu mi się kręci nie mając obrotomierza? Wydaje mi się, że normalnie do tylu ile silnik pozwoli. Jest jakaś alternatywa do MK Throwera? Bo wszędzie głośno o nim a o innych ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje lub opinie.
Jeszcze takie pytanko: To prawda, że sportowe wydechy są blokowane, żeby miały homologacje? Tak gdzieś wyczytałem kiedyś.

Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 22:10 przez Zivtam, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tak sportowe wydechy są blokowane.

MK występuje w wersji z końcówką carbon i zwykłą aluminiową. Słynie on ze słabego dołu i szybkiego rdzewienia.

Pozdrawiam

Tytuł:
*

Pojazd:
Na czym ta blokada polega? Da się wymienić wydech w warunkach garażowych? A słaby dół to chyba każdy sportowy nie?

Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 22:27 przez Zivtam, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Blokada do zwężka normalna od strony mocowania do cylindra. Poszukasz na forum to znajdziesz o tym dużo. Osłabia dół 99% sportowych wydechów do 50ccm. Co do wymiany to zależy w co masz wyposażony garaż bo trzeba 4 śrubki odkręcić.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Konrad324, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Konrad, ty to gadasz takie głupoty, że jak to czytam to się płakać chce. Te wydechy nie mają 'słabych' dołów, tylko 50'tki nie mają takiej mocy na niskich obrotach na 70, które momentalnie się wkręcają na obroty :) Mojemu bratu zamontowałem do Sendy bardzo wysokoobortowy wydech (zapomniałem nazwy, edytuje post potem jak zejde na parking) - na wolnych obrotach troszkę muli, ale momencik i wyrywa :) Jeździ prawie jak kolegi rox na full racingu (odjeżdża mu na 20 metrów i potem już się trzymają do stówki razem, potem znowu rox odjeżdża, bo on lata 130 ;d). Dlatego nie kombinujcie tylko kupujcie jak najbardziej wysokoobrotowe wydechy i wyciskajcie z 50'tek najwięcej mocy ;)

// Wydech Turbokit R , jak na serii nie wkręcała się na maks obroty, tak na tym kręci się do odciny ;)

Cytuj:
.a siedze w branży juz pare ładnych latek .

Cytuj:
Cytat:

:cool: :cool:

Ostatnio zmieniony 15 cze 2011, 14:45 przez Sendzia, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wydech sportowy w 50ccm daje ci lepszą górę kosztem dołu bo jest inny kształt dyfuzora. Sportowy zapłon - to samo mniejsze koło zamachowe. Żeby mieć dobre osiągi w całym zakresie obrotów musiał byś przerobić cylinder i zamontować mu zawory wydechowe.

Pozdrawiam

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Widziałeś dedykowane zawory wydechowe do am6'stek czy derbi .. ? Tylko ty napisałeś wydechy do 50 ccm , tak jakby były do 70'tek i do 50'tek różne :) Takie chaotyczne pisanie o różnych głupotach prowadzi właśnie do nieporozumień. A i modyfikacje cylindra ... ja nie słyszałem o takiej, która 'przenosi' moc niżej, w tych pojemnościach moc przenosi się na wyższe obroty, gdyż moc bierze się nie z pojemności, a z wykręconych obrotów ;) Patrząc vide 125 4T i 50 2T. 50'tka po włożeniu powiedzmy super części poziomu evo , legitymuje się mocą 24 koni osiąganej na bardzo wysokich obrotach, 125 4T odblokowane (np. R-125) osiąga podobną moc przy niższych obrotach, gdyż ma 64 % większą pojemność (mówię tu o przyrównaniu do jakiegoś cylka 80), ale nadal ta 50/80'tka.

Dlatego, najlepszy sposób na przyrost mocy w takich maszynkach to montaż gaźnika 19mm (naprawdę, duży przyrost mocy, teraz włożyłem 12'stke bo trochę za dużo palił jak na serie i ma o wiele gorsze osiągi, jak i trochę mniejszą prędkość maksymalną) i sportowego wydechu 'jak najbardziej wysokoobrotowego' typu Yasuni R3 , Cross czy rzeczony Turbokit R. Dźwięk może nie powala, ale osiągi jakie to daje :) A potem cylek 70 sporcik czy racing i magicznie pojawia się też dobry dół. Pozatym, w porównaniu do innych sportowych wydechów, Turbokit na wolnych obrotach nie pierdzi, tylko normalnie idzie, nawet lepiej od seryjnego wydechu, a na wysokich - potwór, Yasuni Cross to taki o wiele lepszy odpowiednik V6'tki - daje kopa przy rezo, ale na wolnych też sobie radzi, a R3 - ... wolne obroty pierdziaweczka, rezo i pokazuje swoją drugą naturę.

Cytuj:

Cytuj:
Cytat:

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sendzia pisze:
Widziałeś dedykowane zawory wydechowe do am6'stek czy derbi .. ?

Nie ma bo trzeba by samemu przerobić cylinder pod zawór i zrobić mechanizm sterujący. Zawór nam góry nie zmienia tylko obniża okno wydechowe do określonych obrotów.

Pozdrawiam

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wiem co robi zawór, tylko pytanie - widziałeś magika który zrobił zawór wydechowy do silnika, do którego nie jest dedykowany ? Bo do Simsonów próbowali , nie wychodziło :) Trzeba zrobić - tak samo zaraz powiem, że można by zrobić 50'tke o osiągach 500'tki , tylko trzeba zrobić odpowiednie (... tu można sobie dopowiedzieć) :)

Cytuj:

Cytuj:
Cytat:

Tytuł:
*

Pojazd:
To które ze sportowych wydechów nadawałyby się do AM6, żeby mu zwiększyć osiągi, ale żeby kosztowały porównywalnie do MK Throwera, czyli ~550zł?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No to Thrower :)

Cytuj:

Cytuj:
Cytat:

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]