Dzisiaj jest 04 mar 2025, 11:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
witam, robiłem w swoim derbi generalny remont silnika, wał łozyska cylinder itd. Do rzeczy, rozpoławiałem silnik, wszystko było cacy, jak co niektórzy wiedzą pierwszy tryb zębaty jest luźny nie trzyma go żaden z wodzików, ściągnąłem go i odłożyłem na bok, po wykonaniu modyfikacji w karterach, zabrałem się za składanie, (podkreślam ze skrzyynia sie nie rozsypała, i wodziki były na swoim miejscu). Założyłem pierwszy tryb tak jak należy po czym zacząłem wszystko składac do "kupy". Wysmarowałem wszystko silikonem i skręciłem, zamontowałem sprzęgło itd wsadziłem silnik w ramę, i postanowiłem sprawdzić jak poprawnie działa skrzynia, to tak. Stwierdziłem ze luzu nie ma tzn, wbiłem całkiem do dołu wajchę od biegów, lekko wskoczyła "1" kręcę zębatką i nagle staje, czuje że się "zazębia" kręcę w drugą stronę, robi obrót i znowu się zazębia. Delikatnie do góry w pozycje "N" lżej się kręciło ale wał również się obracał. Znowu pozycja wyżej "2" iz tym już było wszystko ok, tyle że był efekt jakby było coś krzywe, lekko się całość kręci po czym czuć opór i znowu lekko i znowu opór. To nic innego nie zostało jak silnik na stół, no rozebrałem wszystko, patrze w skrzynie wszytko ok, kręcę i czuje i widze jak sie zazębia, cos tam zrobiłem, i nagle było wszystko ok, uradowany składam, robie wszystko i umieszczam silnik w ramie, znowu test. Jedynki nie idzie wbic jest opór poprostu jakby był koniec biegów na "n" na dól nie idzie, nagle luz wrócił, po wbiciu jego pozycji wałek zębatki swobodnie się kręci. Wiedząc że nie ma 1 wbijam do góry 2, elegancko wskoczyło, popycham delikatnie motor (złożony napęd, brak cylindra) i tu zonk!! kreci wałem nagle cos przeskakuje po prostu jakby złapać zębów nie mogło, do tylu to samo, do przodu, OoO jest ok kręci się wszystko, i znowu to samo czuć jak cos w środku po prostu przeskakuje.
Jakieś porady pomoc??

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**

Pojazd:
a czy na trybie od jedynki masz dobre łożysko igiełkowe i czy wsadziles taką cienką podkładke na wybierak biegów?? jak by co to moge zrobić ci zdjęcie skrzyni wyjętej z silnika, poprownie zlozonej.

Tytuł:
*

Pojazd:
Jakbyś zrobił, był bym bardzo wdzięczny. Zauważyłem że chyba mam wodziki wyjechane:/ i delikatnie krzywe. Myślę że jest dobre;) tak jest podkładka na wybieraku, ale on w pokrywie jest taki luźny nie siedzi sztywno.

Tytuł:

Pojazd:
Powiem tak nie jestem jasnowidzem zeby ci powiedziec co akurat jest w twoim silniku , zle cos złozyłes i tyle , rozbierz jeszcze raz i zrob to jak nalezy

Tytuł:
*

Pojazd:
Kolego, wytłumacz mi, w jakiej pozycji ma być ustawiony wybierak kiedy jest luz? daje jeden w dół jest bieg, daje jeden do góry powinien być luz jest bieg który się blokuje, blokuje sie nawet na rozebranej skrzyni. Jak zauważyłem tryby wchodzą na siebie. Może cos jest krzywe?

Tytuł:
**

Pojazd:
Wczoraj złożyłem silnik i zapomniałem zrobić fotek, ale powiem Ci że jeżeli wsadziłeś wszystkie wodziki ,podkładki itp, to skrzynia niema szans działać źle. A czy wrzucając biegi kręcisz magnetem?? bo jak właśnie np próbujesz wrzucić 2 i przesówka nie trafi na swoje miejsce to skrzynia ciezko chodzi ale jak pokręcisz zębatką zdawczą to bieg wejdzie iwszystko bedzie sie lekko kreciło. Poprostu żeby wchodziły wszystkie biegi to skrzynia musi byc w ciągłym ruchu. moim zdaniem odpal ten silnik i sprawdz wtedy ... i dopiero jak coś bedzie nie tak to się bedziesz martwił. Pozdro. Jak coś to pisz

Edytuj posty!
a jak patrzysz od strony sprzęgła na wybierak, to luz jest jak blokadka(taka z rolką) znajduje się pomiedzy taimi sciętymi zębami na wybieraku, mam nadzieje że wiesz oco chodzi :P

Suchy

Ostatnio zmieniony 28 sie 2010, 19:45 przez Maciejpoz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Rozumiem rozumiem, zapalony jest silnik i blokują sie 3-4 biegi. Jeden w dól jest ok, do góry się blokuje, kolejny do góry jest ok, i chyba całkiem u góry sie nie blokuje. I nie ma luzu...

Ostatnio zmieniony 28 sie 2010, 9:07 przez pawelbytow, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
jeżeli wszystko ok jest z podkładkami itp, to musi to dzialac poprawnie. musi byc w takim razie cos nie tak..... ja dziś odpaliłem i u mnie niema najmniejszego problemu. poszukaj na easyparts.com jest schemat skrzyni. złóż tak jak jest na schemacie , a jesli nadal bedzie problem to niestety niemoge Ci pomóc...

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ]