Dzisiaj jest 04 lut 2025, 20:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Derbi Senda drd X-Treme 2014
Witam!

W skuterze mojego brata (typowy chińczyk 4t), od czasu jak zmieniło się w nim cylinder na 81cc, to przy dojściu do równych 6 tys obrotów dostaje takich wibracji drrr..drrr... chyba od strony przekładni, albo gdzieś w tych okolicach. Dodam jeszcze że wymieniałem felgę, bo była strasznie krzywa i parę rzeczy w napędzie tzn. :
(dzwon, sprzęgło,pasek- firmy WMMotor, a wariator naraku :D).

Nie mam już pojęcia co to może być nie tak, znam się trochę na mechanice, więc jak zachodziły jakieś usterki to je naprawiałem, ale z tym jestem kompletnie bezradny :(

Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście podali mi przyczyny tych odgłosów :)

Pozdrawiam!
Piotrek.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Peugeot XPS
Jeśli są wibrację to zobacz w jakim stanie są tulejki (silentblocki) wahacza u mnie po przebiegu 4,5k km były wyrypane (coliber) i na zakrętach moto podskakiwał,bardziej wibrował no i silnik był lekko krzywo.

Peżot ixpees :D

*

Sprawdziłem i wszystko jest w idealnym stanie, nawet odkręciłem pokrywę przełożeń i po umyciu trybów i złożeniu wszystkiego z powrotem wibracje lekko spadły, poza tym skuter jest z tego roku i ma nie całe 2k przebiegu, więc już nie wiemy co mamy z bratem robić ;(

Pozdrawiam!
Piotrek.

*

Pojazd: Yamaha aerox/Aprilia leonardo
To może łożyska w przełożeniach są już do wymiany ! lub coś z tym kołem !

*

Pojazd: Peugeot XPS
Jeśli tak to po prostu olej to :) każdy chińczyk nawet markowiec będzie wibrował,najbradziej wibrują chińskie 139FMB leżące.Sam miałem wibracje w skuterze ale tylko między 4-6k obr/min i po prostu to olałem.Lecz jeśli wibracje są tak silne że nie można usiedzieć na siedzeniu i po 10km masz dość to inna sprawa.Jeśli chcesz zredukować wibracje daj gumowe podkładki pod mocowania siedzenia (tam gdzie się przykręca siedzenie do ramy w takiej kolejności:gumowa podkładka>siedzenie>gumowa podkładka>śruba)Po tym zabiegu wibracje na siedzeniu powinny zmaleć o jakieś 25% ale wibracje w podłodze i np na kieronicy zostaną i ich nie zmienisz.Mam AM6 w którym siedzenie ani trochę nie wibruje nawet przy 13k obr/min ale np rama,plastiki czuć że lekkie wibracje przez nie przechodzą.

Peżot ixpees :D

*

Wiadomo, że zawsze będzie troszeczkę wibrowało ;) ale u mnie jest właśnie tak jak napisałeś (szczególnie na podłodze czuję jakbym miał hydromasaż :D), lecz najbardziej obawiam się, ze jadąc z dużą prędkością koło się urwie :), mój kumpel też miał wibracje, tylko że z silnika i nie uwierzycie ale przez 3 miesiące wymienił 3 razy wał i każdy pękał przy gwintowaniu od strony magneta.. fajnie co nie :)

Szerokiej drogi :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]