Dzisiaj jest 04 lut 2025, 11:49

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witajcie,

jestem tu nowy, jednak czytałem te forum już od jakiegoś czasu i polegam na waszym doświadczeniu

Otóż chciałbym, żebyście pomogli mi w doborze głośników do wbudowania w półkę, która będzie schowana w kufrze mojej Yamaha'y Aerox'a.

Myślałem o zestawie 1x niskotonowy 200mm + 2x 100mm 2drożnego coś. No właśnie... coś... ale co? Dodam, że mogę kupić jakiś lepszy akumulatorek, jeżeli będzie to potrzebne do osiągnięcia dobrego efektu.

Nie chcę kupować gotowych zestawów na allegro, gdyż uważam, iż po pierwsze nie są warte swojej ceny, a po drugie chcę włożyć w to wszystko trochę swojej pracy(robienie półki, montaż, zwrotnice itd.). Zamierzam zamontować w schowku także maty wygłuszające(ma to sens?).

Mój budżet: 250zł na głośniki.

Moglibyście również poradzić mi co do wzmacniacza jaki będzie można do tego wstawić, chociaż z tym nastawiałem się, żeby pójść do jakiegoś serwisu car audio, gdzie mi fachowo powiedzą co tam można włożyć.

Dzięki z góry za odpowiedzi,
Pozdrawiam

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
To tak, zazwyczaj wzmacniaczach masz wejście na dwa głośniki, nie wiem dokładnie jak jest w tych z górnej pułki... W sklepie z car audio nie ma wzmacniaczy przeznaczonych do skuterów, kolega miał wzmacniacz samochodowy to po 30 min grania padł mu akumulator, dla mnie się nie opłaca mieć taki wzmacniacz, akumulator się strasznie niszczy. Na allegro masz wzmacniacze przeznaczone do skuterów, wypróbuj go jak masz chęć, jeszcze się odniosę do kolegi, zrobił w Aeroxie audio i zamontował wzmacniacz marki Vioice Kraft, ładnie gra, dobry bas, na głośnikach DAXE.

YAMAHA NEOS 50S LC
-Metrakit MKseries 50ccm
-Top Racing HQ
-Yasuni Z
-Dellorto 17.5
-Metrakit
-Polini Speed Controll
CUSTOM
NeoSpeed <--Sprawdź to

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
VOICE KREFT ja go mam i gra super głośniki ma zwykłe za 40zł 130mm i powiem prawdę jestem zadowolony akumulator mam 7ah i kiedyś nie wyłączyłem wmacniacza na noc po 9 godz poszedłem po skuter otworzyłem siedzenie żeby położyć papiery na półkę i patrze a wzmacniacz jest włączony ;/ ale na starter lekko słaby ale zapalił :)

Kamek46 napisał : pasażer przy dohamowaniach "leci na mnie :twisted: ", jeśli jest to pasażerka to można uznać to jako plus, gorzej gdy jest to kolega :ups:

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Aerox
tez mialem wzmacniacz voice kraft , grał z 2x glosnikami 20 nawet dobrze ale pewnego dnia mi sie spalil , nie w tym sensie ze przestal dzialac tylko normalnie sie palił i mialem pozar pod siedzeniem.dodam ze to nie była moja wina bo wszystko było dobrze podłączone

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
timo pisze:
W sklepie z car audio nie ma wzmacniaczy przeznaczonych do skuterów

Jak to nie? Linia napięcia w akumulatorze w skuterze jest taka sama jak w samochodzie... 12V, więc nie widzę w czym problem. W skuterach zazwyczaj montowane są akumulatorki o pojemności 4Ah(amperogodziny), ale nie ma problemu z zakupem wyżej wspomnianego przedmiotu o pojemności nawet do 20Ah, a na 20Ah trochę to pogra i będzie miało zapas mocy. A te "specjalne wzmacniacze do skuterów", o których wspominasz, to po prostu wzmacniacze o małym poborze prądu. Są także wzmacniacze więcej niż 4'kanałowe(na 2 głośniki).

No cóż. Może jakieś konkretne propozycje, z uzasadnieniem, sprzętu, jaki mógłbym kupić? No chyba, że nie ma tutaj nikogo kompetentnego :lol:

Cóż, co do głośnika niskotonowego wybrałem już raczej na 100% STX GDN 22-140-8 SCX. Jeszcze teraz tylko jakieś głośniczki średniotonowe i wzmacniacz sensowny.

Ostatnio zmieniony 29 lip 2010, 0:42 przez Blazej K., łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przecież tak dobrze się znasz to po co pytasz ??

U mnie w mieście nie znalazłem wzmacniacza pod 4Ah...

Sam jesteś niekompetentny..!

YAMAHA NEOS 50S LC
-Metrakit MKseries 50ccm
-Top Racing HQ
-Yasuni Z
-Dellorto 17.5
-Metrakit
-Polini Speed Controll
CUSTOM
NeoSpeed <--Sprawdź to

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie znam się tak dobrze, po prostu zapoznałem się trochę z tematem przez kilka dni. W końcu jak chcę coś zrobić, to muszę chociaż trochę o tym wiedzieć, no ale widzę, że sam będę musiał sobie poradzić. I nie nazwałem Cię niekompetentnym.

Wzmacniacza pod 4Ah? Przecież to jest pojemność akumulatora. Nie widzę związku między pojemnością a wzmacniaczem.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady, to czekam :)

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
voice kraft to gowno straszne miałem i sprzedałem.Pyrczało jak podgłasnialem na maks

kocham was ludzie

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
W Voice Kraftach siedzą zwykłe wzmacniacze oparte o budowę TDA, czyli max moc 20W w rms. Wolałbym coś mocniejszego.

Ostatnio zmieniony 29 lip 2010, 23:30 przez Blazej K., łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
20 w a na pudełku jest napisane że 400W(zakłamane gadziny)

kocham was ludzie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]