Cześć. Znudziło Ci się mieć tablice rejestracyjną na przekładni lub nie podoba Ci się tak?
Mam dla Ciebie alternatywę.(Niestety tylko wtedy, gdy nie masz oryginalnego nadkola lub w ogóle nie masz nadkola tak jak ja
, a bak masz w schowku)
Wygląda to tak:
Aby zrobić taki "uchwyt" należy zaopatrzyć się w takie o to materiały i narzędzia:
1.2 kątowniki o wymiarach( podane na zdjęciu):
2.2 śrubki(do przykręcenia tablicy do uchwytu), 4 nakrętki na klucz 10 i 2 śrubki oryginalne( te, które trzymały bak).
3. Imadło, kombinerki, wiertarkę, wiertło o średnicy 6mm i chwilę wolnego czasu.
No to zaczynamy.
Bierzemy nasze kątowniki i wsadzamy je do imadła w taki sposób( lub prostujemy je w inny dowolny sposób)
I prostujemy, aż do uzyskania takiego "efektu".
Teraz przekładamy kątownik, tak aby widoczne zgięcie znajdowało się poza szczękami imadła. Teraz do dalszej pracy potrzebujemy kombinerek, którymi zegniemy kątownik do takiego kształtu.
Następnie wyjmujemy nasz kątownik i bierzemy się za powiększenie dziur. Bierzemy wiertarkę lubi inne narzędzie do wiercenia
. I przewiercamy 3 otwory.
Wszystkie te czynności powtarzamy 2 razy.
Następnie przykręcamy nasze uchwyty do oryginalnych śrub.
Teraz musimy "ręcznie" ustawić je tak aby można było przykręcić naszą tablice.
Przykręcamy naszą tablice do wcześniej rozwierconych otworów. Rozwiercaliśmy 2 aby była możliwość "regulacji" wysokości. Ja przykręcałem ramkę na tablice rejestracyjną, którą można kupić w wielu sklepach motoryzacyjnych jak i na stronie
MIELOCH.
I tak o to prezentuje się nasza tablica
.
Można ustawić tak, że prawie jej nie widać
Wszystko łącznie z robieniem zdjęć i ładowaniem aparatu zajęło mi nie więcej jak 30 min.
Jeżeli będzie coś, czego nie rozumiecie lub jakiś błąd piszcie.
Więcej zdjęć znajdziecie
tutaj.
Nie wiem czy można zastosować to do innych skuterów, gdyż nie mam dostępu do jakiegokolwiek innego skuterka. Jeżeli w innych można by zastosować taki uchwyt napisze lub Wy napiszcie
.
Pozdrawiam Pawlostg
Komentujcie