Dzisiaj jest 25 lut 2025, 12:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nieaktualne
*

Pojazd: Kymco Super 9
Witam. Jestem świeży na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam skuter Romet 717 4T chłodzony powietrzem z 2010 roku, przebieg 1500 km. W ciągu najbliższych 3 tygodni zrobię przegląd i w serwisie ściągnę blokady. Wydaje mi się jednak, że na seryjnych częściach mój Romek nie pojedzie więcej niż 70 km/h. Trzeba coś z tym zrobić. Chcę lekko podrasować 717, aby osiągał prędkości rzędu 80-85 km/h. Budżet na razie jest niski, ale zawsze można coś zaoszczędzić. Chcę zmieścić się w 1 tysiącu złotych.
Myślałem o wymianie (po kolei): wariator (+rolki i sprężyna centralna), sprzęgło i dzwon sprzęgła, cylinder 80 ccm (+ewentualnie głowica z większymi zaworami), łożyska wału, większa dysza główna (np. 88) i wałek rozrządu. Czy czegoś brakuje w tych częściach? Myślałem o większym gaźniku i króćcu, ale podobno do 90 ccm i do klasy sport nie jest potrzebna wymiana tych części i wału. Teraz mi powiedzcie, które części mają najlepszy stosunek ceny do jakości i będą "współpracować" z 139QMB.
Wariator: Top Racing SV1, Tec R Type, Malossi Multivar, Stage6 Sport Pro, Naraku HS Racing.
Sprzęgło: RMS Racing, Motoforce Evolution, Top Racing Race.
Dzwon sprzęgła: Tec CNC R, Hebo Manston Wing, Motoforce Racing.
Cylinder: Tec Performance 80, Airsal Sport 80. Czy jeśli przy tych cylindrach zostałbym przy seryjnej głowicy robiłoby to dużą różnicę?
Łożyska wału i uszczelniacze: RMS Metal, Motoforce.
Wałek rozrządu - Tec Performance.

Po zamontowaniu tych części pomyślę o: wzmocnionym pasku, wydechu, większym gaźniku, króćcu ssącym i wale, ale to w dalszej przyszłości. Skupmy się na bliższej przyszłości.

Proszę o szybką odpowiedź, z góry dzięki! ;)

ZAJRZYJ, OCEŃ I SKOMENTUJ MOJE KYMCO :3
KYMCO SUPER 9 BY DAWID 717

Ostatnio zmieniony 09 gru 2013, 20:30 przez Dawid717, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
Kup mallosi sport 70cc, gaznik 19mm dellorto,i zx
spokojnie poleci ile chcesz ;p

*

buniek pisze:

Same części podane przez Ciebie kosztują ponad 1000 zł, ale dzięki za radę, może kiedyś skorzystam :D
Na razie prosiłbym o odpowiedzi do pytań zadanych w temacie.

Pojazd: znowu SR Custom
masz 4t więc najlepiej będzie kupić cylinder np Airsal Sport 80 i najlepiej z głowicą, sportowy wałek rozrządu, gaźnik 21mm, filtr stożkowy, łożyska na wale kupić, ewentualnie nowy wał, do tego twardszy docisk i regulacja gaźnika, potem kiedyś możesz pomyśleć o wariatorze

Obrazek
SR CUSTOM
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... sc&start=0

*

Pojazd:
silników 4t nie opłaca sie tuningowac jak chodza na seri to zrobi duzy przebieg taj jak kolega ruszł 4t i potem sie psuł, ewentualnie tam jakie mniejsze rzeczy jak wydech

Sonik

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
buniek pisze:

Do 4t Malossi Sport 70? ZX?

Chyba źle przeczytałeś, bo te części się nie nadają do 4t...

-- 19 sie 2013, o 11:57 --

Ja bym wziął taki komplet:

Wariator: Multivar ( Ew. zależnie od budżetu TOP SV1 )
Sprzęgło: Weź najlepiej Tec Evo Racing, sam mam spisuje się świetnie.
Cylinder: Zdecydowanie Airsal, dobra firma, zrobisz na nim trochę kilometrów :) ( Pamiętaj o docieraniu... i zmianie oleju na czas )
Dzwon: Weź Tec CNC R bardzo dobry, nie za drogi, dobre chłodzenie i wytrzymałość.
Wałek rozrządu, jak Ci tak bardzo zależy, choć dużej różnicy nie odczujesz to ten Tec'a jest dobry.
Rolki: 6g myślę będą dobre, do tego docisk kup Stage6 medium oraz do tego sprzęgła Tec'a sprężynki stage6 pomarańczowe
Łożyska: Kup teflonowe, może i droższe, ale jak się posypią, to mniej szkód narobią, a po za tym są lepsze i nie słychać ich pracy. Wg mnie obejdzie się bez wymiany łożysk.
Gaźnik: Myślę, że dysza w granicach 90 + stożek będzie odpowiednim połączeniem oczywiście bez dobrej regulacji się nie obejdzie, bo inaczej będzie palił jak smok.
Głowicę możesz kupić firmy WM pod cylinder 80cc bądź inną z powiększonymi zaworami.
Co do wydechu, kup przelot z allegro ( czerwona tuba na końcu ) i będzie na prawdę ładnie śmigał.

Myślę, że na tym 90km/h przy db regulacji osiągniesz no problemo.

-- 19 sie 2013, o 12:07 --

sonik212 pisze:
silników 4t nie opłaca sie tuningowac jak chodza na seri to zrobi duzy przebieg taj jak kolega ruszł 4t i potem sie psuł, ewentualnie tam jakie mniejsze rzeczy jak wydech

Czy ja wiem, sam mam 72cc ( 80 dla niektórych .. ) tłok ma 47mm po prostu o. Przejechałem 1400km 2 razy olej zmieniałem, jeżdżę na pół syntetyku, cylek nie ma ani ryski, tłok nówka, jedyne co się zwaliło, to pasek ( wyleciała mi tulejka z kopki i narobiła szkód. tj. obtarła dzwon, wariator, a przede wszystkim pasek się wytarł ale nic po za tym, a kopkę zdemontowałem ze względu na pół księżyc, na którym spaw puścił. Po prostu tej tulejki nie zauważyłem i tak wyszło no moja wina, ale nic po za tym ;X

*

Więc tak: skuter jest już po przeglądzie. Wymieniono zablokowany moduł na sportowy. Które z tych blokad - tuleja dystansowa w wariatorze, dekielek w gaźniku, wypustka na wariatorze, filtr paliwa, przekładnia, rolki wariatora, króciec dolotowy - są stosowane w 139QMB?

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Kup zestaw cylindra z wałkiem i głowicą z większymi zaworami na allegro za ok 200zł, wariator Malossi Multivar lub Polini Speed Control, stożek i większą dyszę. Jedyne opłacalne co można zrobić i zbierać też będzie się fajnie.

Pojazd: E46/ Vega swap Piaggio 125
buniek pisze:

Czytasz gorzej jak dziecko z 1 klasy podstawowej!!!

Co do tematu to polecam cylinder Airsal 80 do tego wzmacniany paseczek wariator polini speed control, fajnie się zgrywa z cylkiem airsala kolega tak miał zrobiony airsal+polini SC i dużo mu dało. Co do reszty to nwm czy jest sens, wg mnie takie coś to ok 500zł może ciut lepiej ale wystarczy.

Zapraszam do obejrzenia mojego swapu, kiedyś siedział chiński 4t,następnie minarelli horizontal a teraz piaggio 125cc

post2459516.html#p2459516

maciej3290 pisze:
Prawda taka ,że doniczka była pełna i do baku się spuścił i mu dysze zalepiło

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]