Wydech Yasuni R jak najbardziej jeśli masz możliwość jego kupna.
Dysza ~70 powinna być Ok
Wariator może kup testowy, z różnymi rolkami 4g / 4,5g / 5g / 5,5g / 6g (a na następny sezon sobie sprawisz multivara albo coś w ten deseń)
Wałem nie musisz się zbytnio przejmować, nie chcesz jeździć więcej niż 100km/h, Piagio masz z 2010r, jedynie jak ci rozsypie się łożysko to kup wtedy jakieś bardzo dobre jakościowo (ja na swojej Gilerze 50 2007r. która leciała 85km/h rozwaliłem 2 razy łożyska - raz seryjne, potem tajwańskie, aż finalnie kupiłem jakieś amerykańskie i lata dalej
)
Pomyśl też o odblokowanym króćcu ssącym (z szerszym otworem od strony zaworu membranowego)
EDIT: Testowy wariator nie jest drogi, możesz z nim spokojnie pojeździć 2 albo 3 sezony, masz z nim różne rodzaje rolek, jak ci zależy bardziej na przyśpieszeniu to nie ładuj cięższych niż 6g, jak już będziesz wiedział z jakimi ci się najlepiej jeździ to sobie kupisz Malossi albo coś tańszego markowego.
Do cylka 70cc seryjny filtr powietrza lepiej zamienić na stożek, polecam Polini Air Box / Malossi E5 (z osłonką) - będzie głośniejszy, ale i lepiej chłodzony, a co do chłodzenia to najlepiej jak byś też kupił gaźnik 19, tym bardziej, że prawdopodobnie gaźnik, który masz teraz jest zablokowany i wiele z nigo nie wydusisz
no chyba, że chodzi tylko o dyszę, ale i tak po przejściu na 19 + dobry króciec ssący poczujesz ogromną różnicę - piszę z doświadczenia.
Sprawdź jeszcze ten temat:
http://forum.mieloch.pl/piaggio-zip-2t-2002r-blokady-i-inne-t11781.html