Dzisiaj jest 02 kwie 2025, 12:23

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam

Posiadam chinski skuter Zumico Mac. Zalozylem do niego chinski kit 80 (72) ccm. Do tego gaznik Cuga Sport 19 dysza 85 (nie wiem po co taki duzy, ale tak doradzil znajomy mechanik). Mam w nim nowe sprzeglo i dzwon itp. Wariator i rolki 5g. Tlumik mam seryjny ale przewiercony. I musze powiedziec ze mimo iz zrobilem taki tuning ala china skuter naprawde ma lepsze osiagi, ale mam z nim 2 problemy.

Pierwszy problem jest taki,
ze gdy odpale skuter i pojade w miasto to skuter ma przyspieszenie naprawde b. dobre. Jestem zadowolony, zaden skuterek nie ma szans na przyspieszenie. Nawet niektory oryginalne (yamaha) do 45 km/h ma problem aby mnie wyprzedzic. Lecz kiedy moj skuter sie juz rozgrzeje, pojezdze na nim dluzej to skuter sie zamula. Nie ma wgl przyspieszenia. Nie wiem czym to jest spowodowane.

Drugi problem jest taki,
ze gdy jezdze sobie np. po miescie srednia predkoscia 40 km/h bo cos tam i chce nagle przyspieszyc , to skuter po przekreceniu troszke wiecej manetki skuter lapie dola, wydaje z siebie jakies dziwne dzwieki i "pierdzi" z tlumika. Jest to bardzo uciazliwe, na jakiejs trasie jeszcze az tak to nie przeszkadza, lecz w miescie ... tragedia.
Zastanawiam sie nad kupnem do tego skuterka GasBoxa Stage6, bo chyba powinien ten problem zlikwidowac. Co o tym myslicie.?

Do tego skuterka chce tez zakupic filtr powietrza stozkowy malossi e5 i czy to sie oplaca.?

Prosil bym o odpowiedz, gdyz na zime chcial bym sie tym zajac oraz troszke przerobic go wizualnie (ale to inny temat).

Pozdro.

-- 04 paź 2013, 11:57 --

@ref

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Jak Ci strzela z tłumika, to może ma za benzyny, nie kupuj stożka, zwalisz sobie skuter tym, do 4t nie zdaje egzaminu, ciężko wyregulować, nic nie daje prócz dźwięku, co do dyszy, za duża pod puszkę, daj 80 i sprawdź, czy nie masz blokowanego filtru, zobacz jak wygląda świeca, zawory są ustawione prawidłowo? Ile Ci to spala, dotarłeś go, ile przebiegu ?GasBox nie rozwiąże problemu, n jedynie polepszy osiągi jeżeli chodzi o dolną granicę obrotów, lepiej zdecydowanie skuterek reaguje na gaz+ mniej spala, takie coś możesz zrobić samemu.

**

Pojazd: Yamaha TZR 50
Za mało powietrza do akutalnej mieszanki paliwa - może rozwiązać to filtr stożkowy - u mnie po założeniu stożka z kolei ma za dużo i nigdy nie mogłem rozwiązać tego problemu. Był i był.. aż pewnego dnia po prostu problem zniknął, jak to w chińczykach, magia :D
Zależy jak Ci strzela.. - musiałbym to usłyszeć, po prostu czy na chwilę pyka i pryka, czy zmula prut prut :D bo mogą być dwie sytuacje - za bogata mieszanka i za mala. Coś z tego, lub źle wyregulowane zaworki. :D
Jak Ci spada przyśpieszenie to nie przychodzi mi nic innego jak puchnięcie tłoka lub mięknięcie sprężyny centralnej po większym rozgrzaniu silnika. Jakbym był mechanikiem to kazał bym ci wymienić silnik na nowy, a tak to nie wiem ;dd

Lewa ;)

*

Pojazd:
ok. Dzieki.
Skuter spala w granicach 3l. na 100km
Zawory sa napewno dobrze ustawione.
Skuter jest dotarty. Mam nim przejechane ponad 3,5k km. Gdzies kolo 2,6k zakladalem te czesci. Po zalozeniu ich caly czas jezdzilem z predkoscia ok 50km/h. Nie ciskalem go.

Te strzelanie z rury wyglada tak.
Jade miastem za samochodem 40 km/h. Samochod skreca i nie mam przed soba nikogo innego, dlatego tez chce przyspieszyc. Przekrecam manetke aby przyspieszyc, poczym skuter zamiast odrazu przyspieszyc, lapie dola z tlumika leci dymek (kolega jadacy za mna zobaczyl) pierdzi i dopiero przyspiesza. A i kiedy lapie tego dola to skuter traci predkosc gdzies do 35 km/h.

Rozmawialem z mechanikiem i powiedzial ze gaz box, bedzie dobrym rozwiazaniem i chyba sie skusze na niego gdyz dodatkowo zmniejszy mi sie spalanie.

Mieszanka jest dobra regulowana przeze mnie i potem mechanika.

Slyszalem o puchnieciu tloka, ale sprezyny nigdy.
Mam w tym skuterze seryjna sprezyne centralna. Jaka sprezyne byscie dali (pod przyspieszenie).

Cytuj:
czy nie masz blokowanego filtru,

Ktorego filtru.?

Awatar użytkownika

Filtru powietrza :D W środku jest taka zwężka gumowa. Jak chcesz, żeby miał kopa, to możesz dać twardszą centralkę, ale jakąś firmową, nie kupuj chiny, bo miękną, ale znów na twardej możesz mieć dziury bez dalszej regulacji napędu, więc zostań przy seryjnej, albo taka sama twardość, ale nowa.

-- 5 paź 2013, o 22:27 --

norbix61 pisze:
Za mało powietrza do akutalnej mieszanki paliwa - może rozwiązać to filtr stożkowy - u mnie po założeniu stożka z kolei ma za dużo i nigdy nie mogłem rozwiązać tego problemu. Był i był.. aż pewnego dnia po prostu problem zniknął, jak to w chińczykach, magia :D
Zależy jak Ci strzela.. - musiałbym to usłyszeć, po prostu czy na chwilę pyka i pryka, czy zmula prut prut :D bo mogą być dwie sytuacje - za bogata mieszanka i za mala. Coś z tego, lub źle wyregulowane zaworki. :D
Jak Ci spada przyśpieszenie to nie przychodzi mi nic innego jak puchnięcie tłoka lub mięknięcie sprężyny centralnej po większym rozgrzaniu silnika. Jakbym był mechanikiem to kazał bym ci wymienić silnik na nowy, a tak to nie wiem ;dd

Może Ty będziesz wiedział, w czym problem, jadę np 60 skuterkiem, puszczę gaz i chce go dodać, to jest takie prytyyy i zmula do póki nie zwolnię, jak zwalniam i przyspieszam do 70 nic się nie dzieje, po chwili jak odpuszczę gaz znowu prytytyttyyy po jego dodaniu, a więc za mało powietrza, czy za dużo, za mało benzyny czy co, może Ty będziesz wiedział, świecy nie sprawdzałem, bo było to w mieście..

-- 5 paź 2013, o 22:30 --

Albo zamiast stożka może również mu nie co benkę wkręcić, ale to pierw kolor świecy, albo tak jak mówię, dał dużą dyszę i ne odblokował filtru, ja miałem dyszę 80 i wyjętą to gumową rurkę i śmigał aż miło, po założeniu stożka zaczęły się problemy z regulacją.

**

Pojazd: Yamaha TZR 50
Jakub mi to wygląda z tego co piszesz na za małą dawkę paliwa, bo jeśli przyśpieszasz po woli nie szarpiąc manetki to przyśpiesza normalnie tak? To w takim razie jeśli przekręcisz tą manetkę gwałtownie może łyknie więcej paliwa, a potem przepustowość dyszy nie pozwalam u już tego nadrobić - w rezultacie nie dostaje pełnej mieszanki przez co jedzie zmulony ;x Zajarzyłeś? :D Ja się na tym nie znam za bardzo, staram się tylko logicznie myśleć :D Jak pryta pare razy to znaczy, że ma za dużo beny, a jak raz czy dwa i się zmuli, to za mało ;d Takie jest moje zdanie - i mechanika, którego jeśli dobrze pamiętam o to pytałem ;p

Lewa ;)

Awatar użytkownika

Nie, źle mnie zrozumiałeś, mogę mu dać całą manetkę od razu i nie dławi, ale jak jadę 60+ i puszczę gaz + dodam go nieważne czy delikatnie, czy całą manetkę to prytytytytyty, ale problem został już rozwiązany, wyczyściłem stożek, założyłem nową świecę, sprawdziłem iskrę, przekręciłem o 0.2obrotu śrubkę od skłądu mieszanki i teraz jest dobrze :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]