Dzisiaj jest 11 lut 2025, 21:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: docieranie
*

Pojazd: rieju mrt
panowie jak docierac cylinder airsal 70 sport

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł: Re: docieranie
*

Pojazd: Rieju RR 80
Airsal jest to alu, (na nickasilu) także nie musisz docierać długo.. tak jak żeliwa, przelataj ze 150km spokojnie potem już możesz raczej normalnie:) przed jazdą niech postoi odpalony trochę, po jeździe też od razu go nie gaś i lej więcej oleju do paliwa. jeśli masz dozownik, to dolewaj dotatkowo z 5ml/litr do baku:) Miałem taki cylinder. Bardzo fajnie śmigał motorek na nim ale łożyska igiełkowe padły i z racji tego miałem cylinder także do *wyrzutu* :((

*

Pojazd: rieju mrt
no ja mam nadzieje ze łożysko nie padnie bo kupiłem polini tak dla pewnosci

Awatar użytkownika

Pojazd:
Generalnie docierać można na 2 metody - na szybko i na wolny.
Na wolno to tak jak wyżej napisane - nie wkręcać na rezo,pyrkać 50 km/h,nie przegrzać,kilka razy wkręcić na chwilę na rezo.
Ja osobiście docieram na szybko - pierwsze 200 km powoli,później stopniowo zwiększam obciążenie aż do maximum. Docierałem tak tłok Meteror(ponoć tak bardzo zawodny,choć u mnie przechodził niezły wpierdziel i przez 3 lata nawet nie stęknął......) na cylku 50,tak docierałem 80,i żadnych problemów nie ma.

Podczas docierania ZAWSZE motorek musi się rozgrzać(przynajmniej na tyle,aby wyłączyć ssanie),staramy się nie hamować silnikiem,obserwujemy temperaturę silnika,z tym olejem to nie za bardzo,aby więcej lać - jak nie masz dozownika 1:40 starczy......

Po jeździe chwilę zostawiasz,żeby tłok się "ostudził" - ciepło podczas jazdy musi zostać oddane do chłodnicy. Wystarczy około minuty,dopiero gasisz. Jak nie będziesz tak robił istnieje możliwość spuchnięcia tłoka. Zdarzyło się tak u znajomego w DT.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]