Dzisiaj jest 22 lut 2025, 23:43

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: zipp quantum
Robil ktoś przeróbkę z 50 cm na 70 cm Jakie trudności przy wymianie ,jakie efekty po wymianie ,jakie spalanie .Chciłbym wymienić cylek na 70 czy wał wytrzyma , co jeszcze trzeba zmienić,jeśli ktoś wymienial proszę o podzielenie się informacjami .Z góry dziękuje :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
czemu usuwasz i dodajesz te same posty tylko zmieniasz pojemność ? jak się nie znasz to oddaj do kogoś kto zrobi to dobrze

*

Pojazd: zipp quantum
Zmieniłem pojemność ,gdyż ktoś zwrócił mi uwagę że nie ma 80 cm , ktoś był bardzo szczegółowy i bardzo mu to przeszkadzało .Widzę żę na tym forum , mogę liczyć na krytykę odnośnie żle napisanego postu , a nie jak myślałem na pomoc techniczną .Owszem nie znam się za bardzo na takich naprawach ,lecz myślałem że z waszą pomocą coś z tego będzie.Nie boję się remontu silnika i czy z waszą pomocą czy bez i tak go zrobię .Liczyłem na to że to forum mi ,choć w najmniejszym stopniu pomoże w sprawach o których nie mam pojęcia .Dla kogoś kto robi takie rzeczy to pestka ,więc można się przecież podzielić swoim doświadczeniem a nie krytykować za żle napisany post czy poprawianie . Owszem jestem tutaj od niedawna i mogę się przecież mylić jak każdy .Mam nadzieję że jest jeszcze na tym forum ,osoba która nie patrzy na poprawnie napisaną treść postu , i ma ochotę podzielic sie swoimi doświadczeniami w tym temacie.Dziękuje bardzo !!!:)

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Rally70LC
Jak markowa 70 typu Malossi sport / Polini sport czy inne to wymiana gaznika na 17,5 , ewentualnie 19 by się przydała . Najlepiej Dellorto albo jakiś Tec Racing. Wał masz w dobrym stanie to wymień same łożyska wału na SKF , NTN czy Koyo. Dobrze , gdybyś wymienił wydech na sportowy coś typu: Yasuni R , Tecnigas rsII, Stage6 Pro Replica , albo coś z niskoobrotowych np leovince zx, giannelli extra, tecnigas next-r etc. Aby w pełni przekazać moc na koło wypadało by zamontować lepszy napęd czyli wariator , sprzęgło , pasek . Jak widzisz są to spore koszta, wszystko zależy od funduszy. Możesz założyć cylinder+wydech+gaznik+łożyska i też powinno to ładnie śmigać.
Jeżeli chodzi o chińską 70 to powiem tak , cylinder sam w sobie nie jest zły w porównaniu do oryginalnego cylka czuć różnicę w mocy , ale tłok jest słabej jakości i lubi puchnąć.

Apka Rally :)
Stage6 Streetrace 70cc LC
Dellorto Black Editon 19MM/Filtr oryginał
Wariator Stage6 Sport Pro/Przeciwtalerz Stage6
Pasek Dayco
Sprzęgło Polini 3G/Dzwon Polini Speed Bell
Wał Top Racing Evo NG
Wydech Giannelli Shot V2

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Jeżeli chodzi o tuning skutera na poziomie sport, to jeżeli nie masz luzów na korbie, ani przekładni, to wał pociągnie, sama wymiana łożysk wystarczy, ale w przypadku zuzycia wału trzeba go wymienić, nie pakuj chiny 70cc, bo nawet 1000km nie zrobisz i klapa, przegrzewają się, puchną tłoki itp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]