Witam. Jak w temacie.. w ciagu max 500km kolor świecy z brązowej kiedy to ostatni raz sprawdzałem dziś miał.. właściwie to nie miał, wyglądała jak wyjęta z pudełka, czyli sucha z wtopionym aluminium, ja bym to nazwał - zaspawana.
Zapewne się zastanawiacie skąd aluminium w świecy - otóż wypalając dziure w tłoku aluminium porozrzucało przy głowicy i w skrzyni korbowej, o dziwo cylek i cała reszta bez uszkodzeń. Także do wymiany tylko tłok.
I tu mam problem, bo niby na Mielochu (sklepie) jest taki tłok
http://shop.mieloch.pl/tlok-kompletny-m ... 9269.bhtml lecz ten tłok nie posiada okienek, które mój takowe posiadał, dla chętnych później wstawię zdjęcie tłoka xD
Łącznie przelatane na cylku 2600km (seryjny).
Jak myślicie, nada się taki tłok? czy seryjny ma wymiary 40mm?
Tak nawiasem mówiąc, wie ktoś jaka może być przyczyna wypalenia dziury? Stawiam na złą mieszanke, za mało paliwa, dysza 57.5 i są efekty.. tylko się dziwie bo właśnie 500km temu wymieniałem uszczelki na cylku i widziałem tłok, był w idealnym stanie, świeca miała kolor brązowy, nawet w sumie czarny (zalany przez paliwo). Także teraz jednak sądze że musiała być to wina zbyt małej dawki paliwa (zła regulacja) + możliwy brak smarowania, bo stary dozownik mi ciekł i właśnie dzisiaj go wymieniłem, jeszcze może wpływ miała świeca, bo można powiedzieć że była innej długości niż oryginalna, o czym się dzisiaj przekonałem, tylko że ta świeca była wkręcona po przelataniu kilku set kilometrów, także jak sprawdzałem stan tłoka podczas wymiany uszczelek to powinny już być widoczne efekty…