Dzisiaj jest 18 sty 2025, 11:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam posiadam skuter Zipp Quantum RS2 2T, od pewnego czasu akumulator się rozładowuje nie można odpalić z rozrusznika nawet przy zapalonym silniku nie działają kierunkowskazy. Jakieś pół roku temu oddałem do mechanika na przeróbke z 50 na 70 jako że się nie znam wogole na tym i nigdy nie grzebalem to teraz chce się nauczyć i robić sam (lepiej na tym wyjdę) . Do tamtej pory wydaje mi się że było wszystko w porządku więc pytanie do was gdzie może być problem, od czego najlepiej zacząć sprawdzać żeby nie wymieniać od razu regulatora, alternatora czy iskrownika gdzie słyszałem że to mogło nawalic. Na początek chciałbym posprawdzac czy wszystkie kable są podłączone i napięcia czy jest ładowanie itp. Tylko nie za bardzo wiem co i jak, gdzie zacząć, do czego ppodpiąć. Bardzo bym prosił o wytłumaczenie krok po kroku. Z góry dziękuję i Pozdrawiam :)

Ps. Jeszcze jest taka dziwna akcja bo gdy dodaje gazu to światła się zapalają a gdy obejmuje to świecą słabo, czy to nornormalne?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
Co do świateł to normalne.
Na początek sprawdź napięcie na akumulatorze na pracującym silniku i na wolnych jak i wyższych obrotach.
Koszt regulatora to max 20 zł więc nie zawadzi go mieć zawczasu.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

*

Pojazd:
Jakie powinny być wartości napieciowe?

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Przy obciążonym silniku napięcie ładowania akumulatora nie powinno przekraczać 14.4V. Na wolnych obrotach powinno oscylować w okolicach 13V. Jak na moje oko masz padnięty akumulator, bo kierunkowskazy, klakson i światło stop idzie z niego, a światła (długie, krótkie postojowe) bezpośrednio z prądnicy i przez to świecą z daną jasnością, w zależności od obrotów silnika. Z resztą kolega robdk wyjaśnił. Stawiam również na padnięty regulator napięcia, który ubił lub dokonuje tego na akumulatorze. Multimetr nastaw na prąd stały o wartości 20V, przyłóż sondy do klem akumulatora i zmierz napięcie na wolnych i wyższych obrotach. Jeżeli wartość ładowania będzie w zakresie 10-11V lub powyżej 14.4-14.5V to zatłuczesz bateryjkę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]