Na wstępie witam Forumowiczów. Problem z którym się zetknąłem dotyczy Super 8 z silnikiem 4T, wymiana wariatora seryjnego na wariator Malossiego + pasek Malossi poskutkowała drastyczną zmianą osiągów ( jeśli w 4T możemy mówić o osiągach ). Jako że w posiadanie Super 8 wszedłem po raz drugi w życiu, to naturalnym zakupem był dla mnie Multivar który w poprzednim jednośladzie dał efekt wręcz znakomity, było czuć wyraźne przyśpieszenie/przełożenie obrotów silnika na realną prędkość. W tym egzemplarzu Vmax spadł o blisko 10 kilometrów, przyśpieszenie także zmalało względem osprzętu seryjnego. Sam skuter w stanie bdb. , po gruntownym przeglądzie, regulacji zaworów etc etc Młody nie jestem, Kymco miało być alternatywą na People 250 cm3 które jest dla mnie zbyt ciężkie w ruchu miejskim - biorąc pod uwagę codzienne dojazdy do pracy przez ścisłe centrum miasta. W Multivarze rolki 16x13 6 gr oraz sprężyna biała - faktem jest iż sprężyna oryginalna jest o wiele twardsza niż ta z zestawu Malossiego. Czy moglibyście podpowiedzieć który kolor sprężyny byłby twardszy niż biała ? Domniemuję iż problem leży po stronie jej twardości - chyba że się mylę. Zastanawiające jest to że mam odniesienie, bo posiadałem identyczny skuter z identycznym wariatorem i różnice w dynamice oraz prędkości są znaczne.
|