Dzisiaj jest 24 lis 2024, 17:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Gilera dna 50
Panowie, mój problem polega na tym, że gdy jadę np 70 i zwolnie do 50 to skuter strasznie wolno wchodzi ma obroty, do tego zaczyna strasznie głośno ryczeć ze stożka. Ocb ?

rolki około 5,9
sprezyna średnia czerwona Motoforce
sprężynki sprzęgła seria
Gaźnik 21 s6 racing black
dysza 92
Filtr polini airbox
mam jeszcze dysze 105 ale na niej się dławi ze startu

Gilera DNA 50 2000r
Wał: motoforce racing
Wariator: Top racing NG
Gaźnik: Stage6 PHBG 21mm racing black edition
filtr: Polini airbox
Wydech: Leovince ZX
Cylinder: Stage6 Streetrace 70cc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Zmień docisk sprzęgła na początek. Proponuję coś pośredniej wartości.

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/

*

chodzi o centrale? obecnie posiadam czerwoną motoforce racing (1500+ rpm) tak jest napisane, mam jeszcze białą +1000 oraz niebieską +2000.
Posiadam jeszcze jedną sprężynę od zestawu z wariatorem Top Racing NG ( taka czerwona) mi się wydaje ze to taka średnia ale jak je porównać z seryjną czy tymi motorforca to jest jakby krótsza.

Gilera DNA 50 2000r

Stróż Forum

Pojazd:
skoro wolno wbija na obroty kiedy odpuścisz gaz i znowu dodasz to rolki daj mu lżejsze tak o 0,5g chyba że sprężyna traci swoje właściwości po rozgrzaniu

*

Na dotarcie dałem mu rolki 6.25 i było dobrze troche muła łapał przy 40-45km/h do 60, potem dobrze się zbierał.

Po dotarciu zmieniłem na około 5,9 to zbiera się dobrze chociaż miałem takie wrażenie, że obroty było nieco większe a sqt wcale lepiej nie przyspieszał. Obecnie zostałem przy tych rolkach i od startu dobrze przyspiesza a w granicach 50km/h jakby mu spadają obroty o 1000 i trochę wolniej się zbiera do 60, później jest juz w miarę równo.

Jednak mój problem to to, że przy takim gaźniku (21) reakcja jest strasznie słaba, odpuszczając manete do 50 i dając w palnik powinien płynnie wchodzić na obroty a on dostaje czasem takiego muła, a stożek zaczyna strasznie głośno dudnić.

Mogę włożyć lżejsze rolki ale wydaje mi się że przy starcie to bedzie wiecej chałasu niż powera.

Spróbuje włożyć to sprężynę od wariatora i zobaczę jak to będzie.

Dodam jeszcze, że zacząłem jeździć na świecy br6es, ale nie wiem jaka jest różnica między br9es podobno jest cieplejsza.

Gilera DNA 50 2000r

Ostatnio zmieniony 16 lis 2015, 22:08 przez Lemoniq, łącznie zmieniany 1 raz

Stróż Forum

Pojazd:
0,5g w tą czy w tą różnicy na starcie prawie wgl. nie robi, dysza odpowiednia siedzi?
A pod górę jak jedziesz to wejdzie po chwili na obroty czy utrzymuje niskie i zamula? chodzi mi o jadę nie że na full tylko od zera pod górę.

*

tego właśnie nie wiem, bo kupiłem 105 ale przerywał na starcie i wyzszych obrotach, teraz mam serujną od gaźnika 92 i jest w miarę, trochę przerywa jak mu dam za dużo manety.
Generalnie nie mogłem wyregulować gaźnika bo jak wkręcałem śrubę od regulacji mieszanki to motor powinien zgasnąć a on miał dokładnie ma odwrót.
Teraz udało mi się wyregulować tak że jest kawa z mlekiem ale na gwincie osadza się jakby olej a leje mu 20ml/1l.

Jak masz propozycje dyszy do polini airboxa na gaźniku 21 to mów, chętnie przetestuję.

Jazda od zera pod górkę jest ok bo czuć że ciągnie, a jak zwolnie i dam gaz to po prostu stoją obroty

Gilera DNA 50 2000r

Stróż Forum

Pojazd:
dysza wydaje się ok, mówisz że stoją obroty-jaką wartość pokazuje wtedy obrotomierz?olej na gwincie to norma, zawsze u siebie tak miałem, byle elektroda sucha była

*

Obrotomierz pokazuje około 6 tyś . W weekend wsadzę rolki 5.5 skoro mówisz ze dużo nie robi różnicy i napisze jak jest.

Obecnie mam takie obroty ze na każde 10km/h przypada 1 tys obroty czyli jaka 70km/h mam 7 rys obr.

A wiesz może w czym leży problem ze sqt się dławi (przerywa) jak dam mu za duzo gazu? Nie na full ale troche wiecej.

Gilera DNA 50 2000r

Stróż Forum

Pojazd:
6 tysięcy???? Panie to ja mam tyle w miejscu....no to jasne czemu taki muł...wsadź te rolki i zobaczysz jakiego kopa będzie miał..obawiam się żę i 5g będzie trzeba spróbować, dotąd zmniejszaj wagę np. co 0,5g a potem możesz co 0,25g sprawdzać żeby zawsze jak odejmiesz gaz i dasz full to ciągnął odrazu bez zamulania...tylko nie przekrocz tej granicy bo i przysp spadnie i v-max (niestety wg. wykresów z tym wydechem potrzebna jest dokładna regulacja gdyż krzywa mocy jest bardzo stroma-nie radzę schodzić poniżej 7500rpm). Może przerywać gdyż iglica jest za wysoko ustawiona albo śruba od mieszanki za bardzo wkręcona jednak jak w czasie jazdy to jest to dysza też może być za duża o pare jednostek, tak wgl. jaki przebieg na tym cylu? Może kompresja po prostu już za niska i nie spala całej mieszanki

*

Cylinder ma jakiś 10 tys ale ostatnio robione był szlif bo poszło mi łożysko na korbowodzie a po dotarciu poszedł mi wał i tez poszedł do wymiany. Cylinder niby ma jakieś małe wrzery i mechanik mi powiedział ze może go honować ale na razie nie czuje spadku mocy ma ok 11 bar .

-- 29 lis 2015, 16:19 --

ema, znalazłem wreszcie chwile aby przetestować lżejsze rolki, najpierw założyłem 5,5 ale obecnie mam 5,0g. Skuter nie ma już żadnego muła i niby jest git chociaż przy starcie ma z 9-10 tyś.

Zastanawiam się czy dało by się jeszcze coś zmienić aby lepiej przenosił obroty na koło.
Może sprężyną centralną zmienić na twardszą?
Obecna Motoforce czarna +1500obr

Gilera DNA 50 2000r

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]