Dzisiaj jest 23 paź 2018, 13:49



Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Offline
Post: 22 maja 2010, 17:03 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 mar 2010, 21:38
Posty: 150
Lokalizacja: gda
Pojazd:
Elo

Z nudow postanowilem pokazac jak bardzo tanim kosztem mozemy wykonac blokade tloka , w domowych warunkach ;p

Wiec tak potrzebujemy:
- stara zuzyta swiece najlepiej z dlugim gwintem
- Srobke M6 z okolo 4cm gwintem i do tego dwie nakretki
- Brzeszczot badz szlifierke , lub dremel
- Imadelko
-Pilnik
Wiec zaczynamy , bierzemy nasza swiece do reki jak by ktos nie wiedzial wyglada ona tak:

Obrazek

nastepnie odcinamy brzeszczotem/szlifierka/dremlem kolniez trzymajacy ceramiczny srodek swiecy o tak :
Obrazek

Gdy juz mamy wstepnie odciety ten kolniezyk usuwamy odstajace resztki , obracamy swiece i zajmujemy sie elektroda boczna :
Obrazek

musimy go usunac uzywamy do tego najlepiej kombinerek , gdy juz uda nam sie go urwac wygladzamy powierzchnie pilnikiem do takiego stanu:
Obrazek

Nastepnie zabieramy sie do usuniecia srodka swiecy , wystarczy od spodu swiecy puknac dwa razy w koncowke elektrody i ukaze nam sie o to taki widok:
Obrazek

Nas interesuje tylko metalowy korpus , reszte wyrzucamy do smietnika.
Korpusik odkladamy obok i zabieramy sie za srobe:
Obrazek

Leb srubyt zawiera roznego rodzaju odlewy my musimy je wyrownac , aby leb mial jak najwieksza powierzchnie styku z denkiem tloka , wiec znowu z pomoca przychodzi pilnik i po kilku chwilach mamy o to taki widok:

Obrazek

nastepnie mniej wiecej na 1/4 dlugosci sroby nakrecamy nakretke, potem wkladamy srobe od spodu korpusu swiecy i od srodka kontrujemy druga nakretka:

Obrazek

, powoli zblizamy sie ku koncowi , lecz zeby to jakos ladnie wygladalo znowu bierzemy pilnik i wyrownujemy miejsce gdzie wczesniej ucielismy kolniez swiecy .

Po okolo 30min roboty mamy juz gotowa blokade tloka , ktora kosztowala nas 0zl , gdy mamy wszystkie potrzebne elementy w swoim domu/garazu :

Obrazek

Mam nadzieje ze pomoglem , przynajmniej komus zaoszczedzic 20zl na tak prostym narzedziu , sam uzywam takiej blokady od okolo 2 lat i jeszcze nie zdazylo mi sie uszkodzic tloka ani innych elementow silnika


Ps. Nalezy pamietac rowniez o tym by rowno wkrecis srobe ktora bedzie zapierala sie o denko tloka !


Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, 17:06 przez Kubuś, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 


Offline
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 18:15 
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2009, 15:26
Posty: 2662
Pojazd:
Mam podobną blokade , tylko zamiast śruby mam wbite wentyl :twisted:
Sprawdza się bdb bez problemu odkręcałem nakrętki z wału i dokręcałem nawet w chinolach z tanimi tłokami i było wszystko ok !
Dobry temat :)




_________________

Obrazek




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 18:43 
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 mar 2010, 23:04
Posty: 2080
Lokalizacja: Nowa Sól/Wrocław
Pojazd: Kymco Vitality LC
Ja bym pokusił się o przyklejenie twardej gumy coby tłoka nie rysowała.




_________________

Elektronika do skutera i nie tylko: http://ficu.eu/

NAPRAWIĘ/KUPIĘ uszkodzone liczniki/termometry typu KOSO/S6.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 18:54 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 mar 2010, 21:38
Posty: 150
Lokalizacja: gda
Pojazd:
Mozna to uczynic , ale nie jest to konieczne , ogladalem tloki po uzyciu blokady i nie bylo na nich sladow




_________________

!!!!!!! CUSTOM !!!!!




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 21:41 
***

Rejestracja: 20 kwie 2010, 10:47
Posty: 651
Lokalizacja: Jelenia Góra (DJ)
Pojazd: Renault Megane II
super poradnik właśnie tego szukałem :D




_________________

Obrazek
http://www.facebook.com/ScooterClubJG




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 22:15 
**

Rejestracja: 29 sie 2009, 11:03
Posty: 357
Lokalizacja: mława
Pojazd:
A to blokadę wkręcam całą?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 22:19 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 mar 2010, 21:38
Posty: 150
Lokalizacja: gda
Pojazd:
piotrek15piotrek, tak wkrecasz ja do konca tak jak normalna swiece

dawid303, czemu jest denna? bo nie pisze na niej bgm ? i nie kosztuje 20zl? Zasada dzialania jest taka sam , tylko wyglada troche gozej


Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, 22:24 przez Kubuś, łącznie zmieniany 1 raz



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 8:34 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 paź 2009, 19:32
Posty: 257
Lokalizacja: Zielona Góra
Pojazd:
Świetny pomysł . Gratuluje :wink:


Drifter16 Idź stąd . !




_________________

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=17337054




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 8:48 
****
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 gru 2009, 19:47
Posty: 1905
Lokalizacja: Katowice
Pojazd:
W sumie blokade tłoka moge mieć za 15zł ale chyba te 15zł sprawi mi większą frajdę jak zaleje SR a blokadę zrobie twoim sposobem, mam ino pytanie czy musi być świeca z długim gwintem? Bo mam parę przebitych z SR (krótki), będzie się trochę krócej wkręcać (nie tak daleko jak twoja) czy ma to jakieś znaczenie?




_________________

Aprilia SR '98

*Wrzuć na luz, śpiesz się powoli, myśl za kółkiem, myślenie nie boli*

......Lasst die Straße brennen - jagt das Baby durch die Stadt......




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 8:52 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 mar 2010, 21:38
Posty: 150
Lokalizacja: gda
Pojazd:
kamek46, nie ma znaczenia ;p




_________________

!!!!!!! CUSTOM !!!!!




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 8:58 
*

Rejestracja: 22 kwie 2010, 11:23
Posty: 75
Lokalizacja: Warszawa
Pojazd:
Kubuś, uwielbiam patenty wykonane domowym sposobem. Blokada ekstra. Sam robiłem podobną, jednak nie potrafiłem pozbyć się całkowicie porcelanowej części. Twoja jest porządniejsza.
Pozdrawiam




_________________

Obrazek




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 9:19 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2009, 23:19
Posty: 491
Lokalizacja: WGR wiśnie gruszki rabarbar
Pojazd: aerox s6 toledo ASZ
Fajne mi się podoba dla ludzi którzy nie mają dostępu do klucza pneumatycznego a muszą odkręcić wario albo magnego to dobra alternatywa Git :) :)




_________________

Obrazek




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 10:16 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lut 2010, 21:46
Posty: 272
Pojazd:
Świetny poradnik :P Przynajmniej zaoszczędze 20zł ;D

Pozdro




_________________

Pal gume a nie dusze!




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 11:33 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2009, 19:12
Posty: 291
Pojazd:
świetny pomysł z użyciem starej zużytej świecy :mrgreen: muszę kiedy takie blokadę zrobić :P




_________________

Obrazek




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 23:34 
**

Rejestracja: 15 kwie 2010, 23:07
Posty: 355
Pojazd:
Suuper patent, ale o miesiąc za późno :P




_________________

Axis racing:
- Airsal 50cc racing
- Malossi Dellorto 17,5mm
- Hebo Air system
- Polini Speed Control
- Polini Speed Bell
- Tec Racing
- Tecnigas next-r
- Widełki od neosa + felga
- Stage6 Sport Pro




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 25 maja 2010, 20:22 
**

Rejestracja: 18 mar 2009, 13:27
Posty: 238
Lokalizacja: Wawa józefów
Pojazd:
Zobaczyłem zrobiłem wykorzystałem super urządzenie ! Dzięki serdeczne :D




_________________

Nie jestem jak zupa pomidorowa...-nie musisz mnie lubić ;p
witold123 pisze:
Sory za jakość zdjęcia robione winampem ;p

tloku pisze:
Sorry za słabą jakość zdjęć (robione wiertarką udarową z turbobulbulatorem)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 15 cze 2010, 22:03 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 gru 2009, 22:17
Posty: 79
Lokalizacja: Raszków kOstrowaWlkp
Pojazd:
Blokada się sprawdza bez obaw o zniszczenie tloka :D :) PZDR JANKE'S:D




_________________

Obrazek

Obrazek




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 19 cze 2010, 6:51 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 cze 2009, 17:24
Posty: 281
Lokalizacja: Radomsko
Pojazd:
Zrobiłem taką blokadę wczoraj i jest ok , spokojnie wariator odkręciłem(ale męczyłem się z nią jakieś 30 minut) . A co do przeglądu ja już mam na 2 lata :P a i przegląd 50 zł




_________________

http://www.polskajazda.pl/Profil,Italje ... ster/54034

Obrazek

"Twoja racja mój spokój"




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 20 cze 2010, 20:44 
**

Rejestracja: 04 kwie 2010, 13:22
Posty: 344
Lokalizacja: Lbn
Pojazd:
Mam podobną, tylko ze mam przyspawaną migomatem śrubę, a nie zakręconą.
Super pomocny sprzet.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 21 cze 2010, 20:17 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2009, 15:38
Posty: 462
Pojazd:
Mam trochę głupie pytanie..
Czy mogę zrobić taką blokade ze świecy do motorynki?Ma ona służyć do zblokowania tłoka w moim piaggio. :)




_________________

[center]
Obrazek[/center]




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 Group serwis komputerowy