[HOONIGAN] TZR
by BronuśSiemaneczko ziomeczki! Część z Was prawdopodobnie kojarzy mnie i tą TZR z FunPage'a na Facebook'u lub forum yamaha-tzr.eu, ale mnie już tam nie spotkacie, bo wszystko upadło z mojego lenistwa i postanowiłem teraz Wam zatruć od czasu do czasu życie.
Krótkim wstępem, czyli bla, bla, bla: Dnia 04.05.2014r. stałem się szczęśliwym posiadaczem niebieskiej Yamahy TZR z 2003r. Na TZR czaiłem się od około roku. Po prostu jak ją zobaczyłem to wiedziałem, że następnym pojazdem musi być TZR. Po wielu problemach, które napotkałem na swojej drodze, wreszcie udało mi się zebrać odpowiednią kwotę i mogłem rozpocząć poszukiwania tej jedynej. Co znalazłem jakąś interesującą to okazywało się, że albo moto zajeżdżone, albo pomalowane byle jak, albo za daleko, itd. Pewnego dnia przeglądając otomoto.pl trafiłem na tą. Granatowa, czyściutka, mały przebieg (3560km), 78km ode mnie, sprowadzona z Niemiec, trochę rdzy na tarczach hamulcowych i śrubkach. Myślę sobie, warto obejrzeć. Zajeżdżamy na miejsce. Moto zimne, niewyregulowane, więc słabo się zbiera itd. Idealnie czyste, oryginalne opony z dyndolcami, popękane na bokach od słońca, a plastiki całe śliskie od Plaka, ale za to jaka piękna...
Przebieg od razu okazał się nierealny bo licznik nie działał, ale stan wskazywał na to, że nie jest duży. Chwila namysłu i decyzja. Bierzemy. Potem to już wszystko szybko się potoczyło i za parę godzin stała już przed domem. Kupiłem ją oczami, ale na szczęście był to trafny wybór.
Ogólne informacje:
- Rok produkcji: 2003
- malowanie: Blue Black (03' oryginał)
- prędkość maksymalna: 104km/h
- ilość wyrwanych lasek: niezliczona
Optyka:
- nowe lusterka Vicma (carbon)
- uchwyt pod rejke w "V"
- lekko przycięty tylny błotnik
- kierunkowskazy LED (a'la Barracuda - największa tandeta)
- nowa tarcza zegarów (a'la YZF R125) (chwilowo zdemontowana)
- lotka, korek wlewu i ciężarki kierownicy w czarnym połysku
- carbonowa nakładka na półkę
- carbonowe wypełnienia pod bakiem i serwisówki
- nawiercane sety
- BL przednich lamp (zrywam za chwilę)
- czarne paski na koła (chyba zrywam)
Mechanika:
- cylinder Airsal Sport 70cc
- wydech Metrakit RK z końcówką SCR Corse
- nowy komplet opon Continental Conti Twist
- nowe zębatki JT 13/47
- srebrny łańcuch EK
- nowy ślimak
- wywalony dozownik
Plany:
- Full LED Headlight
- gaźnik 21mm
- nadkole
- Tankpad 3D
- replika Stage6 R/T Racing Forks'ów (patrz VT)
- czarna szyba
- malowanie pługu, przedniego błotnika
- tarcza hamulcowa Oversize 320mm
- zacisk od R6
- nowa okleina
- pikowane siedzenie
Fotki zaraz po zakupie:
2k14:
2k15:
Wytwór mojej fantazji:
Pozdrówki!