Dzisiaj jest 15 maja 2025, 7:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam!

Mam skutera Yamaha Neos 50ccm rocznik 99, przebieg 5,7 tys km, oryginalny tłumik miał sklepane kolanko od wybojów no i ostatnio pojawiły się dziury w kolanku i głośno pierdział. Na fabrycznym tłumiku z miejsca neosek bardzo ladnie się zbieral lecz prędkość max wynosiła 55 km/h.

Na Allegro wylicytowałem za 52 zł 2 letni wydech firmy leovince sito plus w stanie perfekcyjnym, jak nowy

http://allegro.pl/item937357843_tlumnik ... os_sr.html

Dziś go zamontowałem, pracuje bardzo fajnie taki pomruk nawet jest ale się bardzo rozczarowałem osiągami. W ogóle z miejsca Neos rusza jakby ciągnął za sobą jakąś przyczepę. Od 0 do 20 km/h idzie dobrze natomiast od 20 do 40 km/h mooocno muli, silnik nie da rady wejść na wysokie obroty i trzeba go bujać, bujać, bujać ale gdy przekroczy 50 km/h po prostu skuter dostaje kopa czuć nawet takie szarpnięcie, bardzo fajnie przyspiesza i szybko osiaga 65 km/h i co najważniejsze bardzo dobrze czuć ciąg skuterka (pasek mam do wymiany).

Na starym wydechu od 0 do 50 km/h objeżdżałem Yamahą BWS, Simsona S51 po zmianie tłumika od 20 do 50 km/h objeżdżają mnie wszyscy, każdy Kingway dosłownie skuter na rozpędzenie się własnie od 20 do 50 km/h potrzebuję ponad 1 minutę, natomiast od 50 do 65 przyspiesza w mniej niż 10 sek, wskazówka licznika bardzo szybko pnie sie w górę i czuć jakby skutera jakaś niewidzialna siła pchała do przodu.

Co robić? w czym tkwi problem? A może zrobić tak, wyciąć pogięte kolanko od starego wydechu i zastąpić je kolankiem z nowego wydechu, całość zespawać i włozyć z powrotem stary wydech z nowym kolankiem?

Po prostu skuter od 20 do 50 nie jedzie, podjazd z miejsca pod małą górkę bez odpychania się jest niemożliwy silnik jakby wkręcał się tylko na 1/4 swoich obrotów i nie daje rady, po 50km/h budzi się w nim szatan :evil:

Dodam, że jest to tłumik F16 nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?

Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 18:05 przez gnusmas, łącznie zmieniany 3 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Po zmianie tłumika należy wyregulować gaźnik oraz cały napęd czyli roli sprężynki itd... Myślę że po takiej operacji będzie dobrze jak co wyregulować masz w dziale zrób to sam :twisted:

Skutery są jak ludzie traktuj je dobrze a odpłacą ci się tym samym :wink:
Zarejestruj się na tej stronce to nie boli a mi pomorze http://www.123konkurs.pl/pl/partnersprogram/9243.html
Czekają na ciebie fajne nagrody za zbieranie punktów xD

Tytuł:
*

Pojazd:
sorki ale w skuterach jestem zielony jak liść latem :/

Znaczy w dziale zrób to sam bedzie wszystko opisane krok po kroku dla tajkej lamy jak ja ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
napęd masz wdobrym stanie? kompresja dobra? 100% odblokowany?

Tytuł:
*

Pojazd:
Czy napęd w dobrym stanie? Nie wiem, nie znam się wiem, że dzwon sprzęgla jest chyba do kitu bo aż fioletowy no i pasek do wymiany bo gdy skutra kupiłem miał 2300 km i ruszał z miejsca prawie odrazu bez gazowania, teraz przebieg wynosi 5700km i żeby ruszyć trzeba go gazować mocno. Dodam, że jak go kupilem leciał 70 ostatnio ta prędkosć spada i na starym tłumiku max to 55. Jeśli chyba leciał70 to odblokowany? W starym wydechu ktoś wyciął zawirowywacz spalin i dziure po nim zaślepił ale w cylindrze w okienku wydechowym mam jakby jakąs tuleje wprasowaną jakby zwężka. okienko wydechowe powino być okrągłe u mnie jest owalne i widać tą tuleje.

Generalnie na nowym tłumiku osiągnąłem dziś 70 km/h na starym max to 55 km/h ale zaraz po kupnie i na starym tłumiku leciał 70...

No i na starym tłumiku skuter jest zrywny ale wolny natomiast na nowym muł totalny ale od 50 km/h dostaje strzała mocy która naprawdę jak na skuter cuć bardzo mocno - dla porównania gdy jechałęm 50 km/h równo z simsonem i równocześnie daliśmy gazu do końca to simsona daleko odstawiłem, ale od 0 do 50 to mnie rowerzyści objeżdżają nawet. Brak mocy czuć szczególnie miedzy 20 a 50 km/h po prostu skuter nei jedzie jakby na gaz nie reaguje ale na starym tłumiku pięknie ciągnie do tych 55 i nagle stop i ani grama więcej :(

wina więc leży po stronie wydechu raczej ??

Co do kompresji to silnik odpala dosłownie w ulamku sekundy bez dodawania gazu, wystarczy tyko musnąć starter rozrusznika i juz pracuje - pali perfekcyjnie, tak samo z kopniaka pali nawet na pół kopnięcie w kopkę bez dodawania gazu

Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 19:47 przez gnusmas, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Proszę regulacja gaźnika http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... +ga%BCnika A tu regulacja napędu http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 Moim zdaniem to wina złej regulacji do tego wydechu. W razie problemów napisz w tym temacie spróbuję pomóc Skoro leciałeś nim 70 to pewnie odblokowany aha to jest 2t czy 4t :?:

Skutery są jak ludzie traktuj je dobrze a odpłacą ci się tym samym :wink:
Zarejestruj się na tej stronce to nie boli a mi pomorze http://www.123konkurs.pl/pl/partnersprogram/9243.html
Czekają na ciebie fajne nagrody za zbieranie punktów xD

Tytuł:
*

Pojazd:
jest to dwusuw. Niepokoi mnie ta zwężka w oknie cylindra....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zakładalem ten temat juz o tej zwezce w kanale wylotowym na cylindrze. Odpowiedzi uzyskalem : w seryjnych minarelli jest tak zrobione i nie jest to blokada. Rozwiercenie tego moze tylko pogorszyc prace silnika :)

Tytuł:
*

Pojazd:
Panowie, w jaki sposób regulujecie tłumik? Czytałem ty kilka postów i często psizecie, że tłumik trzeba wyregulować... ale jak? jak to się robi? :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Raptor R700 i 80 Cab
Rolki, sprezyny, sprezynki itd zmieniasz + regulacja gaznika
Napisz do mnie na GG to cos sie wymysli :P

razor99 pisze:
muszę prowadzić jedną ręką bo już na obie ręce nie mogę

- Bo?
razor99 pisze:
bo jak waliłem to miałem zgiętą rękę w łokciu oraz w nadgarstku

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Dziś zrobiłem test - włożyłem dopasowaną tulejkę z takim samym otworkiem jak otworek w wydechu starego tłumika do końcówki nowgo tłumika i efekt taki, że do 50 muli jeszcze bardziej ale po przekroczeniu 50 bez względu na zwężkę neos dostaje takiego samego kopa jak bez zwęzki :twisted:

Dziś na zimnym silniku gdy chciałem jechać yamaha dławiła, dusiła się nie ruszyła z mijsca, dopiero jak popracowała około 2 minut jakos ruszyła i tradycyjnie po przekroczeniu 50 dostaje skrzydeł aż czuć ten ciąg.

Jutro planuję przy gaźniku pogrzebać i dać na maxa do góry iglicę bo nadal nei wierzę, że zmiana tłumika na inny może tak diametralnie zmienić charakterystykę silnika :shock:

Ostatnio zmieniony 23 mar 2010, 17:47 przez gnusmas, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
może ten tłumik jest zapchany?

Yamaha Bws
SPRZEDAM ( http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=51636 )
1600zł DO UZGODNIENIA
GG.8308088

Tytuł:
*

Pojazd:
Zapchany raczej nie bo jak dmuchałem w kolanko to praktycznie powietrze nie ma żadnych oporów. Chyba będzie tak, że założę stary pogięty tłumik a ten wstawię na Allegro bo jedyna frajda z jazdy na tym tłumiku to jest od 50 do 70 km/h poniżej nie da się sensownie jechać

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 600
gnusmas pisze:
Zapchany raczej nie bo jak dmuchałem w kolanko to praktycznie powietrze nie ma żadnych oporów. Chyba będzie tak, że założę stary pogięty tłumik a ten wstawię na Allegro bo jedyna frajda z jazdy na tym tłumiku to jest od 50 do 70 km/h poniżej nie da się sensownie jechać

no niezła metoda na sprawdzednie zapchania tłumika.... sprawdź regulację...

Zapraszam na mój MotoBlog!
JUST RIDE
Romet
Custom-Klik
Witamina
Witamina B6

Nex pisze:
Michaś, nie każdy na forum operuje magią, zwłaszcza tajemniczym zaklęciem "Tatodaaaaaaaajpiniędze"

Tytuł:
*

Pojazd:
Dobra Panowie, mam chyba przyczynę :D Zdjąłem dekla, pasek napędowy luźny, można go zgiąć w taki sposób, że zginając dotyka się górna część do dolnej części paska tuż za wariatorem - tak się działo gdy skuterem nie jeździłęm dłużej, gdy go odpaliłem pasek się napręzył ale i tak wydaje się być luźny

Obrazek

Obrazek

Tylko zastanawia mnie dlaczego ostatnio skuter dławi się dopóki się nei nagrzeje - po prostu parcuje TYLKO na niskich obrotach a gdy zechcę na zimnym jechać to go zdławię tak, że albo zgaśnie albo nie ruszy z miejsca, w zeszłym sezonie nie było żadnego problemu a w tym masakra jakaś :/ Zastanawia mnie jeszcze jedno, dlaczego skutr dostaje strzała mocy powyżej 50 skoro pasek jest luźny i na niskich obrotach wlecze się ja k śłimak ?

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
gaźnik czyściłeś ostatnio?

Yamaha Bws
1600zł DO UZGODNIENIA
GG.8308088

Tytuł:
*

Pojazd:
Gaźnik czyszczony na wakcynacjach zeszłego roku/

Powiedzcie mi czy luźny pasek moze miec az tak diametralny wpływ na osiagi slutera???
jeśłi tak to dlaczego skuter od 50 km/h dostaje nagłego przypływu mocy i naprawdę ajk na 50ccm czuć cholernie mocno ciąg

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
przydałoby się go teraz przeczyścic bo może coś wleciało i może tak jechac dlatego :)

Yamaha Bws
1600zł DO UZGODNIENIA
GG.8308088

Tytuł:
*

Pojazd:
Panowie, gaźnik umyłem wczoraj, jak i filtr powietrza, pęknięty był węzyk od podcisnienia miedzy kranikiem a gaźnikiem - gdy się przełamał na dobre skuter w ogóle nei odpalił.

Po umyciu gaźnika, i filtra przestawiłęm iglice na max spalanie czyli na maxa do góry, rozgrzałęm silnik, gaźnik wyregulowałem i jest lepiej tzn od samego dołu idzie bardzo ładnie, czuć moc i praktycznie ciagnie cały czas równo i mocno aż do 70 km/h no i nie ma już tego mocnego strzała mocy od 50 do 70.

Problem polega na tym, gdy się silnik nagrzeje, i wtedy zaczyna znowu łapać muła tzn do 30 idzie dobrze od 30 do 45 - krowa - później idzie bardzo ladnie....

Nie mam pojęcia co jest skopane. Wczoraj jeździłem 40 minut ze srubokrętem i co półobrotu dyszy robiłem próbę i wydaje mi się, że gaźnik jest w maire ok wyregulowany.

Dodam, że kiedyś na rozgrzanym silniku podczas jazdy z prędkością około 60 km/h wyciągnięcie ssania dławiło skutra, teraz prawie nei ma różnicy czy ssanie włączę czy nie, no może troszkę na gorącym silniku na ssaniu jakby słabiej się rozpędzał...

Tytuł:
*

Pojazd:
Jak wziąłeś iglice na maksa w góre to skuter dostaje najmniej paliwa!!!!! Jak chcesz żeby więcej dostawał to dajesz na maxa w dół!!!!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]