Dzisiaj jest 21 wrz 2019, 10:56



Strefa czasowa UTC+1godz.





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Online
Post: 02 mar 2019, 16:58 
*

Rejestracja: 15 wrz 2018, 14:13
Posty: 148
Pojazd: chinol 4t router city line 2
Witam.
Chciałbym się was zapytać na temat gaźników, ponieważ niedługo będę przybierał się do tuningu bzyka i chciałbym coś pomodzić.Patrząc na allegro to są różne gaźniki,od 16mm (to jest chyba wymiar membrany) aż do 19mm (tu chyba chodzi o wymiar przepustnicy. https://allegro.pl/oferta/extra-gaznik- ... 5996076621
No i mam w tej sprawie pytanie do was bo po zmierzeniu swojego gaźnika dowiedziałem się, że moja membrana ma średnicę 16mm, a przepustnica 18mm-jest to seryjny gaźnik.Czy po wymianie gaźnika o membranie 18mm i przepustnicy 18mm nastąpi jakaś poprawa ?


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 


Offline
Post: 02 mar 2019, 20:43 
**

Rejestracja: 06 sty 2018, 10:51
Posty: 415
Lokalizacja: Dragany
Pojazd: Baotian bt49qt9
Imię: Gerard
Nie kupuj nowego gaznika . W tych chińskich 4t wystarczy kupić większe dysze , wyregulować i cieszyć się jazdą :D




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Online
Post: 02 mar 2019, 21:31 
*

Rejestracja: 15 wrz 2018, 14:13
Posty: 148
Pojazd: chinol 4t router city line 2
Ale nie odpowiedziałeś mi nadal na pytanie:dlaczego jeden ma przepustnice 16mm a drugi 18mm ? i czy da coś zmiana na większą.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 20 mar 2019, 22:10 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2019, 18:43
Posty: 40
Lokalizacja: Tarnów
Pojazd: Brak :)
Ze wzrostem pojemności , wzrasta zapotrzebowanie na więcej mieszanki , im większy gaźnik tym więcej mieszanki jest on wstanie wytworzyć aby zaspokoić zapotrzebowanie cylindra.

Oznaczenie , że gaźnik jest np 17,5mm to chodzi o gardziel. Czyli to miejsce gdzie jest przepustnica.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Online
Post: 21 mar 2019, 13:21 
*

Rejestracja: 15 wrz 2018, 14:13
Posty: 148
Pojazd: chinol 4t router city line 2
Przepraszam źle to napisałem.Chodziło mi o przepustnicę tą co jest pod pokrywką.Przepustnica ta z blaszki ma u mnie 18mm, natomiast MEMBRANA po zmierzeniu suwmiarką ma 16mm https://www.google.com/search?client=fi ... t9QEE2NPcM:

Z tego co patrzyłem na internecie to są też gaźniki z membraną 18mm np. taki https://allegro.pl/oferta/ns-moretti-ga ... 6726239955

Patrząc po animacji z tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=wyspAHrMbb8 jak działa gaźnik wnioskuję, że im większa średnica podnoszącej się membrany tym więcej mieszanki wleci do cylindra ?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 21 mar 2019, 22:15 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2019, 18:43
Posty: 40
Lokalizacja: Tarnów
Pojazd: Brak :)
Wielkość membrany nie ma większego znaczenia na ilość wytwarzanej mieszanki , jest to tylko element który za pomocą podciśnienia podnosi iglicę dzięki czemu dostaje się więcej paliwa, co widać doskonale na załączonej przez Ciebie animacji .

Jeżeli ten temat odnosi się do Twojego tematu odnoszącego się do pojemności cylindra , to zostając przy opcji 47mm , zmiana gaźnika nie jest Ci potrzebna , wystarczy większa dysza i odpowiednia regulacja :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Online
Post: 22 mar 2019, 15:41 
*

Rejestracja: 15 wrz 2018, 14:13
Posty: 148
Pojazd: chinol 4t router city line 2
Mhm a co sądzisz o zamontowaniu gaźnika zwykłego z fmb ? Bo mi się wydaję, że on by lepiej pracował w skuterze bo ten z membraną jest tak jakby bardziej skomplikowany i wolniejszy no bo w tamtym od fmb przepustnicę podnosimy linką gazu a tutaj membrana unosi się tak jak mówisz podciśnieniem czyli teoretycznie skuter na gaźniku od biegówki powinien się lepiej wkręcać.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 24 mar 2019, 22:33 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2019, 18:43
Posty: 40
Lokalizacja: Tarnów
Pojazd: Brak :)
Kod:
 Bo mi się wydaję, że on by lepiej pracował w skuterze


Gdyby tak było to by go montowali fabrycznie , nie ma co kombinować i pchać się w koszty , gaźniki sterowane podciśnieniem wcale nie są wolniejsze ani gorsze od tych sterowanych mechanicznie




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Online
Post: 12 kwie 2019, 12:58 
*

Rejestracja: 15 wrz 2018, 14:13
Posty: 148
Pojazd: chinol 4t router city line 2
Możliwe, że byłyby montowane gdyby było miejsce i nie trzeba było przerabiać kanapy.

Przy rozbieraniu gaźnika ułamał mi się złoty bolec który widać na minucie 16:00 https://www.youtube.com/watch?v=t_3zUQdj6os&t=1013s Czy mogę bo bezpośrednio na coś przykleić ?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
Post: 12 kwie 2019, 22:33 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 mar 2019, 18:43
Posty: 40
Lokalizacja: Tarnów
Pojazd: Brak :)
Kod:
Czy mogę bo bezpośrednio na coś przykleić ?


Udajmy , że nie było tego pytania xd




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 Group serwis komputerowy