Dzisiaj jest 01 paź 2014, 10:10



Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]





Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Offline
Post: 15 kwie 2009, 18:36 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
Jak już dobrze wiadomo w tym modelu główną blokadą jest moduł zapłonowy który to blokuje obroty silnika do 7000 obr/minute.
Jeżeli wymienimy ten moduł na odblokowany skuter zyskuje na v-maxie i na przyspieszeniu.
Wiadomo, że maksymalne obroty silnika wtedy wzrastają za czym idzie wzrost v-maxu. Wydawało mi się, że po zmianie tego modułu v-max wzrośnie do około 70 km/h.
Myliłem się. V-max wzrósł do 60-63 km/h. Nie był to dla mnie zbyt zadowalający wzrost no ale nic nie mogłem poradzić.

Niedawno poszedłem do innego serwisu zapytać o te blokady, gdzie one wkońcu są i jak panowie z innego serwisu sobie z nimi radzą. Powiedzieli mi, że oni oprócz modułu zmieniają jeszcze jakąś część w przekładni i że po takiej wymianie skuter pojedzie koło 70 km/h po prostej.

I tu pojawia się moje pytanie:
Gdzie można dostać taką zębatkę szybszą oprócz serwisu?

Wiem, że Quantumy z roku '06 i starsze jeździły koło 70km/h na serii. I to właśnie dlatego, że miały inne zębatki w przekładni, więc i z modelu 2007 i nowszych da się wyciągnąć taką prędkość na serii.




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 15 kwie 2009, 21:04 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwie 2009, 22:52
Posty: 218
Pojazd:
No raczej to normalne że ci tyle idzie bo mi Quantum z rocznika 2006 idzie realne 65 :wink:




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 15 kwie 2009, 21:23 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
kaarol, ale ty nie miales blokady na module. Ty miałeś blokowany gaźnik i wariator. i po zdjeciu tych dwóch blokad już Ci leciał te 70 licznikowe. A mi po zmianie tylko modułu leci 60-63. Będę musiał jeszcze wymienić ta przekładnie.

Więc ponawiam pytanie, wie ktoś gdzie dostanę taka przekładnie szybszą?




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 16 kwie 2009, 0:15 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 mar 2009, 0:11
Posty: 265
Lokalizacja: Chełmno
Pojazd:
cholewkal pisze:
Powiedzieli mi, że oni oprócz modułu zmieniają jeszcze jakąś część w przekładni
ja wiem z własnego doświadczenia ze w przekładni wymienia się coś tylko gdy skuter jest na max-a s tuningowany.
radzę odkręcić tobie wydech i zobaczyć czy łączenie cylek-wydech jest okrągłe czy pój okrągłe, jeżeli ta druga opcja to daj do tokarza cylinder na pewno to pomorze :cool:




_________________

Generic Cracker

Obrazek

Fox-Motors Team!!




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 16 kwie 2009, 1:29 
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2008, 9:06
Posty: 990
Lokalizacja: Gliwice
Pojazd:
Może po prostu licznik pokazuje prawdziwą prędkość? Sprawdź to, możliwe że po prostu on nie oszukuje i dlatego taki v max jest. Jak na Zippa to dobry wynik jeśli to realna prędkość.




_________________

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 16 kwie 2009, 15:27 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
wietrzyk pisze:
ja wiem z własnego doświadczenia ze w przekładni wymienia się coś tylko gdy skuter jest na max-a s tuningowany. :

No wiec dlaczego kolesie cos wspomnieli o przekładni?
Cos w tym musi być.

A swoją drogą dzięki za poradę, napewno lookne w cylinder i bede wiedzial jaki mam ten otwor, czy ogragly czy polokragly




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 16 kwie 2009, 21:39 
**
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 mar 2009, 0:11
Posty: 265
Lokalizacja: Chełmno
Pojazd:
wiadomo że jak się pojedzie do jakiegoś serwisu i tam stwierdza ze jakaś cześć jest do wymiany to dany użytkownik zastosuje się do zaleceń a zwłaszcza jak mamy niewielkie pojęcie o mechanice itp. sprawami "każdy grosz zarobiony jest dobry" :D




_________________

Generic Cracker

Obrazek

Fox-Motors Team!!




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 18 kwie 2009, 13:52 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
No ale jak wymienia ta przekładnie na szybsza to wtedy skuter zyska na v-maxie. A za wymiane modulu i przerobienie zebatki powiedzieli 150 zl. Modul kosztuje okolo 100. Ale modul odblokowany juz mam. Wiec zostala mi ta zebatka.




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 18 kwie 2009, 20:44 
**

Rejestracja: 03 paź 2008, 6:54
Posty: 322
Pojazd:
A od kiedy jakas zębatka jest blokada?:| Utnji zawirowywacz wsadz ten moduł zdejmji podkładke z wario i ew. srubkę z gaznika. 70km/h licznikowe jest murowane wiem bo koledzy tak mieli




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 19 kwie 2009, 20:15 
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2008, 9:06
Posty: 990
Lokalizacja: Gliwice
Pojazd:
Zębatka - przełożenia.




_________________

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 30 cze 2009, 10:04 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
Na wariatorze nie mam żadnych podkładek. W gaźniku też nie mam tej śróbki. Zawirowywacz uciąłem i nie poczułem zbytniej poprawy osiągów. Co można jeszcze z nim zrobić żeby jechał to 70km/h?

A może wymiana rolek coś pomoże?




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)


Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, 10:05 przez cholewkal, łącznie zmieniany 1 raz



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 07 sie 2009, 21:54 
*

Rejestracja: 07 sie 2009, 21:34
Posty: 11
Pojazd:
MAM problem z gt 5 z 2007 wymieniłem moduł na wariatorze pierścionka brak,zawirowywacz uciołem ,i w gażniku nic , .co można zrobić żeby ten muł jechał więcej niż 55




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 08 sie 2009, 0:07 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
po zmianie modulu powinien ci jechac w granicach 60-65 km/h. Moze juz masz pasek wytarty? Sprawdz to, bo moze to byc przyczyna tak malego v-maxu




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 08 sie 2009, 9:17 
*

Rejestracja: 07 sie 2009, 21:34
Posty: 11
Pojazd:
no to pasek jest dobry i się nie ślizga. i prubowawałem wariator sportowy i sprzęgło i tyle samo jechał bez jak i z tuningiem .Może jakieś inne pomysły?




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 08 sie 2009, 10:53 
*

Rejestracja: 11 lip 2009, 15:55
Posty: 58
Lokalizacja: Myszków
Pojazd:
ja ostatnio zmianiłem moduł i najwięcej wyciągłem 75 ale mam rocznik 2008




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 08 sie 2009, 10:53 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
To zmierz sobie szerokosc paska suwmiarka. powinna wynosic 17 mm




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 08 sie 2009, 17:18 
*

Rejestracja: 07 sie 2009, 21:34
Posty: 11
Pojazd:
CZy w roczniku 2007 jest coś czego nikt niewie i niema w innych modelach gt5.




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 08 sie 2009, 23:32 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
Jest delikatnie za dluga tuleja wariatora. Mozna ja skrocic o jakis 1-2mm




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 09 sie 2009, 17:32 
*

Rejestracja: 07 sie 2009, 21:34
Posty: 11
Pojazd:
tulejkę również skracałem pojechał 57 .Ludziska pomocy bo ten chinol to totalna zagatka w necie piszą że ta machina jeździ po 65-75 a mnie nawet z górki ledwie co 60pójdzie




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Offline
 Tytuł:
Post: 09 sie 2009, 23:18 
*
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 maja 2008, 10:56
Posty: 89
Pojazd:
No to niewiem. Moze masz jakis modul kichowaty? Albo gaznik zle wyregulowany? Wykrec swiece i luknij jej kolor, powinna miec kolor kawy z mlekiem




_________________

Pozdro dla Ciebie [you] :)




Na górę
 Wyświetl profil  
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  



Powered by phpBB © 2007 phpBB Group