Dzisiaj jest 23 wrz 2025, 14:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witajcie,

piszę prosto z mostu - jak każdy wie w Longji/Yarox'ie jest ten zegareczek pod licznikiem i nie wiem czy to jego wina, choć raczej tak. Nie odpalałem skutera z tydzień, stał sobie jak stał a akumulator się rozładował.. Jest to 7Ah aku, więc nie powinno być problemu. Zwykły kwasowy. Bezobsługowy. Kupiłem go około miesiąc temu, zwykły za 50 zł.

I teraz pytania - jak mogę pozbyć się zegarka (chyba że to nie jego wina)?
czy mogę ten akumulator naładować zwykłym prostownikiem samochodowym tak aby mi dalej służył?

I jeszcze słyszałem - nie wiem czy to legenda czy prawda - że jeżeli akumulator rozładuje się do mocy poniżej 30%, to jest do wyrzucenia?

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 24 kwie 2011, 20:03 przez eNtineS, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam lonjię exacly czyli to samo co yarox no prawie ;D to na pewno nie przez zegarek...no sory ale kto Ci takich głupot naopowiadał ja mam aku 4 Ah motopower i kolega 10 minut heblował na nim colibra po czym zapiąłem spowrotem do mojego i nie było problemu ;) Zwykłym prostownikiem nie ładuj bo się zrobi okrągły i bd do wyrzucenia, zwykły prostownik ma za duże natężenie do ładowania tak małego aku...do tego jest specjalna automatyczna ładowarka ja mam taką kupiłem ją na giełdzie za z tego co pamiętam 70 zł ona ładuje a potem gdybyś zapomniał odłączyć to nie będzie gotował aku bo ona nie ładuje tylko utrzymuje napięcie...poniżej 30% to do wyrzucenia..hmm pierwsze słysze głupota jakaś...nie tak dawno w aucie renault laguna II padł aku do 0 ;D podładowany z kabli na rozruch auta... działa do teraz i nie widać po nim żeby miał nie działać....jak rozładujesz aku poniżej 30 % i tak bd leżał przez miesiąc to owszem zasiarczy się i nie będzie trzymał prądu i możesz wtedy go wyrzucić ;] ale jak załadujesz w przeciągu paru dni to śmiga dalej ;) troche się rozpisałem ale mam nadzieje że pomogłem, wszystkiego nie wiem, ale sam szperam ciągle i nabywam doświadczenie w różnych elektronicznych i mechanicznych sprawach ;D pozdro

ostry-jezdziec pisze:
Doni a nie zastanawiales sie zeby poprostu strzelic przy niej z tlumika?odrazu by zwróciła uwage na ciebie.Wtedy byś pokazal co umiesz i była w szoku.I wtedy jest twoja

F*ck yeeahh !

Ostatnio zmieniony 24 kwie 2011, 21:53 przez krystek023, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]