Dzisiaj jest 06 kwie 2025, 1:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia SX 50
Około 3 tygodnie temu zakupiłem Aprilię SX 50. Wszystko było okej, odpalała z kopa i w ogóle. Od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem jej. Oczywiście przez ten czas dużo przy niej grzebałem. Zmieniałem płyny, trochę obroty, a w późniejszym okresie (gdy już apka gorzej odpalała zmieniłem świecę na identyczną jak siedziała czyli rekomendowaną, lecz nową). Stwierdziłem, ze to musi być wina niewyregulowanego gaziora. By wyregulować jak najlepiej skorzystałem z owego wątku: viewtopic.php?f=26&t=199
Jednak nadal jest to samo. Pogubiłem się też jeżeli chodzi o ssanie. Może wydawać się tą głupie, ale w pewnym momencie nie wiedziałem kiedy jest włączone a kiedy nie. Wiem, że w sendach gdy dźwignia ssania jest przesunięta w górę to ssanie działa, u mnie chyba jest odwrotnie. Odpalam tylko gdy dźwignia jest na górze (gdy chyba ssanie jest wyłączone), bo gdy odpalę z dźwignią na dole to apka zaraz gaśnie. Jeżeli apka chwilę pochodzi i ściągnę dźwignię na dół to apka gaśnie, chyba że wkręcę ją na ok. 7 tyś obrotów wtedy obroty same rosną i nie chcą spaść. Automatycznie muszę wziąć dźwignię do góry, by obroty spadły. Dodam, że apka jest zablokowana. Nie pokoi mnie również fakt, że często gdy jadę na prostej drodze na 5 i czuję, że już muszę zmienić bieg na wyższy, to zmieniając go obroty strasznie spadają wraz z prędkością. Ciężko na prostej drodze wkręcić ją na szóstce na wysokie obroty. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział mi co mam zrobić.

OlczI.

Zajrzyj do mojej apki xs:

post2617894.html#p2617894

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: C4
Ssanie bardzo łatwo sprawdzić. Odkręć od dekielka gaźnika ssanie i pociągnij za uchwyt od ssania, jeżeli linka się będzie chować w pancerzyku wtedy będziesz miał włączone ssanie.

Problem z zapięciem 6 może być przez to, że motor jest zablokowany. Sprawdź jaka dysza siedzi w gaźniku, czy nie ma w filtrze powietrza lub w króćcu zwężki, czy w wydechu nie ma ślepej kiszki.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Ssanie sprawdzę. Tak apka jest zablokowana, ale nadal nie wiem co moze być przyczyną słabego odpalania.

Tytuł:
*

Pojazd:
Dlaczego twierdzisz, że u Ciebie jest ssanie na odwrót niż w sendzie?
Jeżeli masz Apke 2006- i jest to seria to siedzi tam D50B0 i jest tam gaźnik dell'orto 17.5 z ssaniem ręcznym (dzwignia przy gaźniku). Jak dzwignia na dole to ssanie wyłączone jak u góry to włączone. Zakładam, z tego co piszesz, że regulowałeś gaźnik z dźwignią w pozycji do góry. Weź dzwignie na dół wtedy wyreguluj i daj znać :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Na myśli miałem te dźwignie przy lewej manetce.

Tytuł:
*

Pojazd:
A no tak zapomniałem, że w SX'ach jest ssanie ręczne. No to musisz sam sprawdzić w która strone ciągnie linke :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]