Dzisiaj jest 02 lut 2025, 3:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Białe klosze
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dzisiaj podjechałem za innym skuterem do skrzyżowania ze światłami.Gdy hamował oślepił mnie swoim stopem bo zamiast kolorowej żarówki miał chyba z oszczędności włożoną zwykłą.Za skrzyżowaniem dał migacz w jedną stronę ale chyba się rozmyślił i zmienił kierunek.W jedną miał też biała żarówkę :???: Po takiej dyskotece przed oczami trzeba chwili aby oczy przywykły do otoczenia a było już po zmroku.Skuterem kierowała jakaś babka.Gdyby po dwukrotnej zmianie kierunku jazdy wpadła jeszcze na pomysł i dała po hamulcach siedzę w niej.Przepisy przepisami ale reaguje na proste sygnały jakimi jest kolor i natężenie światła.Pomarańczowy znaczy skręca.Mocne czerwone hamuje.Jakbym źle odcztyał znaczenie tego białego pod sygnalizatorem Mógłbym w panice cofnąć i walnąć tyłem w auto za mną.Nie było by to dziwne bo miałem już przypadek że Pocztex zatrzymał się przede mną,następnie włączył wsteczny i bez czekania we mnie tyłem.Jak tu interpretować kolor świateł na pojeździe przed sobą :?:

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Właśnie po to są przepisy. Migacze pomarańczowe, stop jaskrawy czerwony itd... nie wszyscy tego przestrzegają i zmieniając np. klosze kierunków na białe czy przezroczyste, zostawiają białe żarówki, co jest łamaniem przepisów, klosze mogą być białe, ale żarówki muszą być pomarańczowe (czyt, kierunkowskazy muszą świecić na pomarańczowo), inaczej grozi za to mandat. A to że kierowcy samochodów kierowców jednośladów, zwłaszcza skuterów mają gdzieś to nie nowość... Nie raz mi się zdarzyło że wymuszono pierwszeństwo, zajechano drogę itp... A ty co musisz robić ? no uciekać bo jak zderzysz się z nawet osobówką to wiele z ciebie nie zostanie...

pzdr

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ]