Dzisiaj jest 16 kwie 2025, 18:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Elo

Z pod kapy od czasu do czasu dobiega chrobotanie które mnie denerwuje i nie wiem co się dzieje czy coś tam trze czy nie i wgl zdjąłem kapę i zauważyłem kilka żeczy nie wiem czy istotnych gdy przekręce ręką wariator pasek strasznie trzeszczy (wcześniej tak nie robił) pozatym gwiazdka która jest na wentylatorze również ma straszne luzy na boki czy to przeszkadza?? Tak samo wentylator się rusza dam fotki ze strzałkami w którą stronę się odchylają poszczególne części...

Z góry THX

Obrazek

CEZAR :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
Do wymiany
wentylator gwiazdka wentylatora
i raczej też zabierak startera nie zapalaj tego więcej bo wał pojebiesz jeżeli już się to nie stało.

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
a może odrazu cały silnik do wymiany ??
ile km pasek przejeździł ?
i czy chrobotanie jest czasami, czy cały czas np. na wolnych obrotach ?
u mnie też czasami tak się dzieje, ale tylko wtedy jak jest zimny i na wolnych obrotach, przegazuje i potem wszystko jest ok. może jakieś łożysko siada ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
bartosz0013, kolega Damian1991, ma rację.
Bo ja nie wymieniłem i teraz żałuje bo mam zepsuty frez na wale i żeby to naprawić trzeba wymienić cały wał.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pasek ma 5 tyś przejechane ale to nie od paska bo tak bardziej blachy pukają

Tytuł:
*

Pojazd:
bartosz0013 pisze:
a może odrazu cały silnik do wymiany ??
ile km pasek przejeździł ?
i czy chrobotanie jest czasami, czy cały czas np. na wolnych obrotach ?
u mnie też czasami tak się dzieje, ale tylko wtedy jak jest zimny i na wolnych obrotach, przegazuje i potem wszystko jest ok. może jakieś łożysko siada ?

Zal takich jak ty a caly silnik to może będzie musiał rozebrać , jak odkreci wentylator to będzie wiedział czy frezy poszły czy nie na wale .

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Masz na pewno tam wszystkie podkładki jakie powinny być? Bo tego luzu nie powinno być jeśli masz seryjny wariator, podobnie z tuningowym. Opisz jak to jest od strony wału, dokładnie co jest po kolei.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
no dobra jest wario pasek taka mała pdkładka przeciw talerz gwiazdka zbierak startera podkładka i nakrętka...jest git bo wszystko jest tak jak byłlo.... a frezy to sąte ząbki tak ?? co waro nachodzi?? bo jak tak to całe są jak narazie

Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, 5:25 przez cezar2244, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Czyli masz tam wszystko co powinno być z blokadą wariatora włącznie to jak to nazwałeś taka mała podkładka między wariem a wentylatorem na tulejce , daj foty tych frezów i stwierdzimy co i jak i na 100% będziesz wiedział co jest z wałem i jeszcze jedno czy przy odkręcaniu śruba na wale była przykręcona na maxa czy nie .

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
tak była mocno ba sam ją przykręcałem potem dam fotki a czy to może być wina że zalożyłem większe o rozmiar rolki??

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak większe o rozmiar rolki, chodzi o wagę czy o wymiar(np. 15x12)? Powinno wyglądać to tak:

Wariator, tuleja, luźny pasek(ściskasz go na talerzach sprzęgła i robi się luźny), mała cieniutka aluminiowa podkładka(to nie jest blokada!), przeciwtalerz, gwiazdka przeciwtalerza, koronka rozrusznika, podkładka sprężynowa(wypukłą stroną do nakrętki), nakrętka.

Jak zakręcasz wario to pasek nie może powodować oporu, musisz to zakręcić tak aby pasek nie przeszkadzał przy zakręcaniu, czyli wariator dociskasz ile się da tak by pasek nie przeszkadzał i zakręcasz. Mam nadzieje że wiesz o co chodzi.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No kupiłem rolki testowe stage 6 ale pomyliłem się i wziąłem rozmiar 16x13 a ze nie mailem kasy na inne a zakładałem razem z nimi replice która na ciężkich rolkach które miałem by miała muła to wpadłem na pomysł żeby spiłować koperty minimalnie żeby rolki weszły do wariatora ale potem pomyślałem że przecież są też wyższe te rolki ale mówię chu... jeździ;p no i tak jeździłem i zaczęło stykać chrobotać...ee wszystko mam ok założone tak jak piszesz ale mi powiedz co to jest podkładka sprężynowa bo tego chyba nie mam :?: a zakręcam zawsze tak jak mówisz że talerze sprzęgła ściskam albo czasem zakręcam najpierw wario a potem nałożę pasek i przekręcę i wejdzie :D

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Może źle to nazwałem, chodziło mi o taką wypukłą podkładkę, jest to odmiana podkładki sprężynowej która jest w połowie przecięta i zachodzi na siebie, ona nie pozwala odkręcić się nakrętce\śrubie. Wypukła dba o to aby nacisk był idealnie taki sam w każdym miejscu no i też aby nakrętka się nie odkręciła. No i raczej to jest wina tych rolek. Zmień na takie które powinny być, choćby te z mułem i zobacz czy chrobotanie występuje. Jeśli tak to masz odpowiedź.

Ostatnio zmieniony 20 sie 2009, 20:09 przez ToX, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja jak mialem luzny wentylator to dalem cienka podkladeczke i luzy zniknely tarcie tez

[you] zobacz mój skarb http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... j+pi%EAkny

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zmieniłem rolki chrobotanie jest ale z to jaki but od razu...a z tą podkładką i tak nie wiem o co ci chodzi jutro rozbiorę zrobię foty może naprawie...i wżuce footki;p

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No tak wymieniłem przeciwtalerz na jakiś wzmacniany bez tej gwiazdki po prostu grubszy w tym miejscu jest ...ząbki na przeciwtalerzu były takie że po założeniu go mogłem kręcić do woli i wałem by nie ruszył za nic sama gwiazdka trzymała ale na szczęście frezy na wale są w porządku :D chrobotanie nie znikło i zauważyłem że ta największa zębatka na wale tam na końcu za wariatorem i wgl za wszystkim puka o wewnętrzną stronę kapy... mam ją wymienić czy co?? i jak ona się nazywa...

Tytuł:
R.I.P. - w naszej pamięci [*]
Awatar użytkownika

Pojazd:
Źle pozakładałeś podkładki lub którejś nie dałeś wcale. Dokręcenie nakrętki nie polega na dowaleniu jej na chama aż oprze się na niegwintowanej części wału. Ona ma trzymać
:arrow: wentylator
:arrow: tuleje ślizgową
:arrow: przeciw talerz wario
:arrow: ,,bendix"
Z twojego opisu wynika ze nakrętka jest dokręcona,ale tego nie trzyma jak trzeba :/

Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:

Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 16:13 przez Mycen, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam wszystko w pożądku założyłem nie jestem taki głąb .... sprawdzałem kilka razy kupiłem nowy przeciw talerz i się nie rusza ale ta zębatka na końcu za wariatorem taka duża puka jak skuter chodzi od drgań i nie wiem ona jest poluzowana po prostu a dokręcić się nie da "wszystkie podkładki są" jak się nazywa ta zębatka i czy mam ją zmienić czy co??

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
To całe z tyłu tam to jest bendix. Samej zębatki raczej nie wymienisz bo nie dostaniesz samej podkładki do kupienia chociaż nie wiem, próbuj.

Ostatnio zmieniony 23 sie 2009, 11:36 przez ToX, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]