Dzisiaj jest 25 lip 2025, 19:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
No to tak. Zgasł mi skuter. Nie mogłem go odpalić ponownie. Gdy wróciłem do domu, chciałem go znowu odpalić. No i jak chciałem go kopnąć, zauważyłem, że kopniak jest tak sztywny jakby łożyska zblokowało, tak jak dla mojego kolei z gilerce kiedy łożyska mu się poblokowały, wał itd. Przestraszony myślę o najgorszym, że cyl się zatarł. Sprawdzam kompresję, odziwo dobra. Na szczęście po wielu próbach "kopnięcia skuta", jakoś kopniak się minimalnie poluzował. Myślę sobie, dobra tam, wyjmę silnik i obadam co i jak. Wyjmuję cylek w bdb stanie, tłok też w bdb stanie, pierścienie też w bdb stanie, nie ukruszone nigdzie ni nic. No i jak miałem jeszcze założony cylek, chciałem zakręcił wałem, na początku dobrze luźno w miarę za chwilę musiałem mocniej zakręcić (to jest normalne), no i w momencie kiedy tłok osiąga szczytową fazę w cylindrze nie szło za nic przekręcić dalej wałem, jakby była blokada, musiałem w drugą stronę odkręcać żeby tłok cofnąć, bo nie szło dalej przekręcić za nic.

Co może być przyczyną? Łożyska? Dziwne bo 350 km temu wymieniałem na te stage6 z teflonowym koszykiem do 20 tys obrotów bodajże. Podejrzewam, że mogło pójść te łożysko, i tak jak kiedyś ktoś wspominał, jeżeli rozwali się łożysko z koszykiem teflonowym nie narobi żadnych szkód, i możliwe, że dlatego cały cylek jest, tłok itd. Łożysko korbowodu miałem srebrzone hebo bodajże.Wał sprawdzałem. Odziwo cały 0 luzów nic.

Więc co jest grane?

Pozdro :wink:

Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 21:47 przez marcjan, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak wspomniałeś bloknelo ci go na łożyskach.

Obrazek
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=142770
http://www.youtube.com/watch?v=RlJe_jZ0 ... ideo_title

Tytuł:
*

Pojazd:
Hmm.. Skoro tłok cylinder i pierścienie są ok... To to muszą być łożyska, jeśli zrobiłeś tylko na nich 350km to może wadliwie założone albo same łożyska wadliwe...

Tytuł:
*

Pojazd:
Łożysko te na korbowodzie wykluczam, nie ma luzów na korbowodzie. Więc w takim razie łożyska na wale. Więc jednak dobrze zrobiłem, że zamówiłem z teflonowym koszykiem. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]