Dzisiaj jest 01 lis 2024, 13:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Enduro/SM
*

Pojazd:
Witam. Niedługo (1-2 miesiące) mam zamiar kupić używany motorower w cenie do 4 tysięcy. Ma to być najlepiej SM, ewentualnie enduro, oczywiście markowy, a nie żadne chińskie pierdzikółko. Chciałbym się dowiedzieć, czy silnik Am6 czy Derbi jest trwalszy i mocniejszy? I czym się sugerować przy zakupie? Jak rozpoznać czy dużo pozostało spokojnej jazdy do remontu silnika?
Z góry dziękuję i proszę o szybkie odpowiedzi.

Ostatnio zmieniony 07 kwie 2010, 13:55 przez Zivtam, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Powiem ci że za 4 tyś nie zaszalejesz. Może trafisz na jakąś aprilie rs w takiej cenie. Ja poleciłbym ci derbi sendę oczywiście w wersji sm.

Tytuł:
*

Pojazd:
Rs nie chcę, do ścigacza w ogóle nie pasuje dźwięk 2t i wąski tłumiczek. Poza tym sm na polskie drogi się bardziej nadaję.
Z tego co patrzyłem na allegro, można już za 4 tysiące znaleźć coś 2002r. + z przebiegiem niespełna 10k. Jednak czasem przebieg nie jest podany lub właściciele w ogóle go nie znają. Co wtedy? Jak poznać czy silnik ma za sobą 30k czy raczej 5k?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja przy kupnie swojego SM patrzyłem na opony (czy oryginalne, jeżeli tak to stopień zużycia), zobacz na gumy na podnóżkach, zobacz też na klocki hamulcowe i szukaj dziwnych dźwięków, które może wydawać motor (stuki, puki, szuranie itp.)

Pozdrawiam Browarczyk :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Najlepiej weź ze sobą kto się zna na motocyklach.

Zivtam pisze:
Jak rozpoznać czy dużo pozostało spokojnej jazdy do remontu silnika?

Patrz jak pracuje silnik, czy chodzi ładnie równo. Czy nic nie szumi i nie stuka. Po manetkach możesz zobaczyć czy nikt nie oszukuje z przebiegiem. :wink:

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na początku posprawdzaj luzy na kołach i wahaczu, tarcze hamulcowe oraz inne drobiazgi typu manetki itd. Później jak odpalisz silnik to posłuchaj pracy silnika czy nic nie stuka nie puka itd sprawdź także jak silnik się wkręca na obroty. Jak będziesz się mógł przejechać na moto to sprawdź czy go nie znosi podczas jazdy bo to mogą być oznaki że jest powypadkowy. Jak będziesz jechał to zobacz czy moto się wkręca na każdym biegu podczas jazy itd.

Pozdrawiam

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ]