Witam wszystkich użytkowników Mam problem ze swoim motorowerem.
Mianowicie: Motorower marki GARELLI moel VIP2. Staroć, bo wyprodukowany ok. '80 roku. Stan bardzo dobry, lecz od jakiegoś czasu mam z nim dziwne problemy.
Zapalam na ssaniu, przegazowuje, wyłączam ssanie. Motor działa, po dodaniu gazu raz się rozpędza silnik, a czasami po prostu "buuu" w dół i gaśnie. Jechać się da, bo gdy robi "buu" wtedy puszczam gaz, powoli dodaje i się rozpędzi. Motorower nie ma już swojej mocy, dawniej pamiętam miał większego kopa.
Rok temu wziąłem się za niego, bo jakąś tam wiedzę na temat motorowerków mam, podstawową.
Wyczyściłem gaźnik, choć wcale nie był zabrudzony, wymieniłem filtr paliwa, wyczyściłem
kranik, bak nawet czyściłem. W gaźniku nie ma żadnych śrubek do regulacji - jest tylko jedna, do obrotów. Wymieniłem simmeringi - podejrzewałem przeciek oleju ( tak mi ojciec doradził ).
Podejrzewam dwie rzeczy: jakieś nieszczelności między gaźnikiem, a cylindrem oraz zapłon .. Nieszczęsny zapłon, którego nigdy nie ruszałem, ani którego nie umiem ustawić.
Pytanie: CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ? Świeca jest ok, nie zalewa świecy, kabel od świecy sprawdzony, cewka itp. wszystko ok.
Chciałem też wymienić tłok i przeszlifować cylinder, jednak nie mogę dostać części do tego motorowerka. Jest on produkcji włoskiej, dawno temu przywieziony zza granicy. Chyba, że znacie jakiś sklep byćmoże internetowy?
Tak to wygląda: ( akurat ostatnio się młodsi kuzyni wozili po podwórku )
Nagrałem również filmik .. Dawniej motor "stawał dęba" ... Gdy na niego siąde i daje gazu to ruszyć nie chce, szarpie, próbuje zgasnąć
Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - tam jest skrzynia automatyczna, odśrodkowa, i nie wiem, czy coś ze skrzynią nie jest, bo może on po prostu przy niskich obrotach próbuje wejść na drugi bieg i dlatego taki efekt?
LINK DO FILMIKU:
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&v=f5SlA2rKUYE
Pozdrawiam i liczę na pomoc