Dzisiaj jest 25 lut 2025, 22:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam Forumowiczów!

Na wstępie zaznaczam, że nie za często wypowiadam się na forach dlatego jeżeli coś jest źle, to proszę o wyrozumiałość.

W dniu dzisiejszym chciałbym poznać wasze opinie pt.: "Co, gdzie, jak, aby było dobrze!", gdyż moja perełka zmieniła się na gorsze...
Przed awarią i wymianą wydechu skuterek hasał bardzo elegancko, rwał na koło, chodził równo, bez mułów.
Po wymianie wydechu na S6 Pro Replice osiągi nie zmieniły się, lecz charakterystyka pracy silnika..
Od 0-40 "wycie", ale dość przyzwoite przyspieszenie.
Od 40-120 Francja elegancja, ale po osiągnięciu tego maxa dławił się, strzelał, wieczorem przyuważyłem nawet płomień w końcówce wydechu O.o
Podczas ulubionego zajęcia, a mianowicie "Grzebanie, udoskonalanie", nie wiem jakim cudem, ale uszkodziła się centralka O.o była splaszczona i "rozkręcona"... nie nadawała się do niczego.. na szczęście nie uszkodziła sprzęgła ani elementów pokrewnych. Po tym incydencie czym prędzej poleciałem do wyłudzacza pieniędzy i kupiłem docisk "Made In Niktniezna" i skuter po prostu się zj***ł...
Po odpaleniu i dodaniu gazu o niewiele ponad pół dusi się, przy małej ilości gazu rusza, ale to wygląda tak:

->trochę gazu
-> powolutkie ruszanie z miejsca, prawie bez energii (nie mogłem zamieszać kołem na trawie...), i w takim spokojnym, ale wyjącym marszu do 40km/h
->od 40km/h zaczyna wchodzić na wysokie obroty, przyspiesza trochę szybciej, manetka gazu w położeniu jak przy ruszaniu i tak do 80km/h
->od 80km/h obroty stabilne, jedzie "niby" jak przed całą awarią, ale vmax wynosi już 100km/h

I teraz pytania do was:

1. Powrócić do ustawień sprzed awarii?
2. Kombinować coś nowego i próbować wyciągnąć jeszcze więcej?
3. Jeżeli 2 pytanie na tak, to jakimi elementami popróbować
4. Zostawić w pi**u?

Gilera Runner 2002r.

Setup:
Cylinder - Polini Sport 70cc
Wariator - Polini Hi-Speed (rolki: 6,3g)
Wydech - Stage6 Pro Replica (wcześniej Gianelli Silencer)
Gaźnik - Dellorto 17,5 (dysze: gł.-72, w.obr-50)
Cewkomoduł - Ducati
Pasek - Malossi
Wał - Top Racing HQ
Korektor - przeróbka podpatrzona na forum
Dzwon sprzęgła - Polini
Sprzęgło seria - docisk (był) hebo czerwony, ale przez coś się obraził i jest jakaś lipa za 10zł od rumunów..
sprężynki były S6 pomarańczowe, ale też się uszkodziły, aktualnie hebo czerwone;

Z góry dziękuję za wypowiedzi!
Pozdrawiam!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera Runner SP 50
Wymień docisk na coś markowego, a nie "Made in Niktniezna" :D

Obrazek

Pojazd: Piaggio nrg POWER
przy wymianie wydechu regulacja to podstawa :), replica lubi wysokie obroty, więc daj jej lekkie rolki i twardą centralkę i sprężyny sprzęgła najtwardsze :) oraz wyreguluj gaźnik ( może go przylewać na starcie z tego co mówisz)

rolki musisz dobrać sam ale myślę żebyś zaczął od 3,8 ( kolega ma takie przy tym wydeszku)

centralka stage 6 Hard, albo malossi żółta

sprężynki sprzęgła dałbym hebo czerwone

-- 12 wrz 2013, 15:58 --

przy wymianie wydechu regulacja to podstawa :), replica lubi wysokie obroty, więc daj jej lekkie rolki i twardą centralkę i sprężyny sprzęgła najtwardsze :) oraz wyreguluj gaźnik ( może go przylewać na starcie z tego co mówisz)

rolki musisz dobrać sam ale myślę żebyś zaczął od 3,8 ( kolega ma takie przy tym wydeszku)

centralka stage 6 Hard, albo malossi żółta

sprężynki sprzęgła dałbym hebo czerwone

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]