Dzisiaj jest 03 lut 2025, 13:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha Aerox
Cześć. A więc tak jak w temacie, chcę obniżyć przód w moim roxie. Opcja włożenia lagów wyżej w półkę odpada, ponieważ mógłbym włożyć maxymalnie 2cm wyżej, później trzebaby ciąć dolną czache...
Opcja ucięcia tłoczka od strony półki też odpada, ponieważ zaraz za dekielkiem z góry jest to coś ??? Obrazek???
Nie wiem, od czego i do czego to xD Ale wydaje mi się, że blokada, która trzyma sprężyne ;x Nie wiem, jak ją wyciągnąc, ani co z nią zrobić, ale podejrzewam, że ciąć tego poprostu nie mogę.
Kolejna opcja to z tego co słyszałem skracanie sprężyny, ale u mnie jest jakiś tłoczek, którego nie idzie wyjąć i nie wiem co z nim zrobić... Ale z dołu go też nie utnę, bo jest tam gwint... Obrazek
Tak dla jasności rox jest z 2000r, a oznaczenia na lagach z tego co mi się wydają świadczą o tym, że lagi pochodzą z 1999r.
Powiedźcie co i jak robić, bo jestem naprawdę zielony w tych sprawach. Czytałem troche na temat obniżania, ale nigdzie nie natrafiłem na takie przypadłości jak u mnie...
Jeśli macie, to wrzućcie fotki, z góry bardzo dziękuje, bo chciałbym to zrobić, ale nie wiem jak...
LwG

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: Aprilia SR Stealth
ten tłoczek musisz wcisnąć śrubokrętem lub palcem i płaskim cienkim śrubokrętem wyjąć zabezpieczenie tylko uważaj na twarz/lampy bo pod nim jest sprężyna i lubi wyskoczyć z impetem jak go nie przytrzymasz :) potem aby ucinasz sprężynę. tylko rób po małym kawałku i sprawdzaj bo bedzie ciężej podnieść je potem, byś musiał tulejki dorabiać

*

Ale z której strony mam tłoczek wcisnąć? Od dołu tak? Wcisnąć go do końca, a potem u góry zdjąc to zabezpieczenie?
Opisz to trochę dokładniej, gdybyś mógł :)
I jeśli masz, to jakieś foty wrzuć :P

fot nie mam ale na rysuje ci na twojej :P
Obrazek
to wciskasz i wyjmujesz zabezpieczenie, tylko jak będziesz wciskał niech ktoś ci przytrzyma sztycę :) potem już tylko wyjmujesz sprężynę i ją skracasz :) nie musisz reszty wyciągać chyba że chcesz wyczyścić to musisz oddzielić części z lagi prawej i lewej bo jest mała różnica w zawartości :D

*

Chyba sb narazie odpuszczę to skracanie, ponieważ po skróceniu z tego co wiem skuter się jeszcze bardziej utwardza, a już jest dość twardy. Najprawdopodobniej wyszlifuje, lub przetoczę górę lagi i wytnę kawałek plastiku w dolnej czaszy :) Jeśli to nie wyjdzie to zostaje mi tylko skracanie ;D
Ale dziękuję za pomoc, jeśli nie mi to komuś innemu się przyda :)

nie utwardzają się chyba, no chyba że są zastosowane sprężyny progresywne czego nie jestem pewien

*

Jeśli chciałbym skrócić sprezyne to automatycznie amortyzator się utwardza. Przynajmniej tak słyszałem. Sam jeszcze tego nie doświadczylem :x

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]