Dzisiaj jest 07 kwie 2025, 13:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Yamaha TZR 50
Siemka ;) Mam do was pytanko, czy mój Kingway Coliber jak na 90ccm ma dobrą moc i v-max.
Na prostej rozpędza się do 75 km/h - robi to dość szybko, a jeśli chodzi o moc, to wyrywa na koło bez siadania na tylnej kanapie, ale trzeba dość porządnie pociągnąć za kierę - utrzymać go już w tej pozycji nie idzie, ponieważ, gdy już jest w pozycji do jazdy na jednej kole, traci trochę moc, puszczam manetkę o minimetr, a on jak leciał do tyłu za mocno, to tak wtedy od razu spada.. Nie da się.. Mój problem jest taki, że nie mogę nawet wyprzedzić kumpla na seryjnym, odblokowanym skuterze, Routerze Metro City. Ciśnie tym 70-75. Jestem z tego powodu wyśmiewany, iż wydałem na skuter 1200 zł, a jadę jak na serii. Na starcie nie mają szans, ale pozniej to co innego.. ;]
Włożony mam cały nowy silnik Japan Technology 90ccm ( razem w wałem itd.), nowe sprzęgło Top Racing, Gaźnik 21 mm, cewkę tuningowaną, świecę irydową, moduł zapłonu odblokowany, dzwon sprzęgła WM Motors, sprężynę centralną czerwoną(próbowałem na mocniejszej w połączeniu z mocniejszymi sprężynkami, skuter wyje), sprężynki sprzęgła czerwone(próbowałem na mocniejszych skuter wyje), filtr stożkowy i dyszę 100. Wariator mam WM Motors, ale w garażu leży już wariator Top Racing Minarelli, czekam na kopkę ( bo rozrusznik nie wchodzi pod wario o większej średnicy ) i będę go wkładał.
Mam narazie rolki 6g. Planuję włożyć 4,5g na nowym wariatorze. Co myślicie? Można by to lepiej wyregulować? Bo jak widzę Roxy 72ccm, które po dodaniu gazu, bez żadnego szarpania kiery stawają na koło to mi trochę głupio, że wydałem kasę w błoto. Pomocy.

Lewa ;)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Yamaha tzr50
No racja coś słabo jak na 90cc, setup masz nawet dobry.
Pomyśl nad jakimś Markowym wariatorem(polini), sprzęgłem(polini), dzwon mozesz zostawić.
Zestaw rolek testowych, spręzyny dociskowe z rózną twardościa.
Jeżeli uwazasz ze ten setup jest dobry, to poprostu twój cylek jest do du**.
Pooglądaj sie za markowymi, bo to naprawde dużo da, nie płacisz tylko za znaczek lub napis, lecz za materiał, wykonanie i oczywiście za jakość.

**

Nie będę kupował nowego sprzęgła i wariatora. Ponieważ: Sprzęgło kupiłem tydzień temu za 150 zł i mam włożone Top Racing, tak samo jak wariator, za 180 zł Minarelli(tylko czekam na część rozrusznika nożnego i wkładam go, wtedy zobaczę jakie będą efekty). A Cylek japoński to raczej dobry, czy nie? Bo wydaje mi się, że japońskie cylindry są dość dobre.. Mylę się? ;o

-- 05 sie 2013, 0:04 --

A i jeszcze dodam, że bardzo nagrzewa mi się układ napędowy - wariator, sprzęgło, dzwon sprzęgła.. Na rolkach 6g. Na 6,5g jedzie wolniej i ma mniej mocy, tak samo na 5,5g, więc sądzę, że te rolki są idealne.. A jednak się mocno grzeje, jakby miał za dużo obrotów.. Musiałbym wrzucić wideo, żebyście mogli mi coś powiedzieć na ten temat?

Lewa ;)

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia RX 125
Cytuj:
Bo jak widzę Roxy 72ccm, które po dodaniu gazu, bez żadnego szarpania kiery stawają na koło to mi trochę głupio, że wydałem kasę w błoto.

Nie porównuj silnika dwusuwowego bo mają duużo więcej mocy po tuningu i wyrywają łatwo na koło bo mają moc na wysokich obrotach, i tak dalej ...

Jak na taki zestaw który masz to osiągi nie są zadowalające. Jakie masz przełożenia ?
Gaźnik trochę duży jak na 4t. Jakiej wielkości dysza? bo nie zawsze duża dawka paliwa znaczy więcej mocy itd..

Mam pytanie odnośnie wariatora od minarelli, to będzie pasować w ogóle? Jak tak to czy musisz coś przerabiać? nigdy się nie spotkałem z taką przeróbką :)

Na sam początek sprawdź te przełożenia bo żaden tuning Ci nie pomoże jak będą złe przełożenia .
W moim miałem takie przełożenia, że start był dobry ( dużo lepszy niż na serii ale nie oszałamiający) i prędkość maksymalna to była około setki . Więc jeżeli masz naprawdę dobry start to złe przełożenia lub zła regulacja

-- 4 sie 2013, o 23:17 --

a co do przekładni to może przerób ją robiąc otwory ( na prawdę pomaga i jest to sprawdzone ) byle nie blisko kopki bo te pokrywy są z gówna a nie amelinium i jak będą za blisko nawiercone otwory to się kopka urwie.

-- 4 sie 2013, o 23:18 --

nie pomagam na pw/gg
potrzebujesz pomocy? zapytaj na forum

**

No w sumie racja z tym 2 suwem.. Przełożenia 1/11. Wiem, że gaźnik troszkę duży, ale.. kupiłem go, jak jeszcze nie miałem pojęcia o tuningu jakiegokolwiek, po prostu kupiłem chinola z allegro, aby zwiększyć moc skutera. Dysza 100 - skuter przy maksymalnej prędkości przy wjechaniu w dziurę czasem przerwie, tak samo przerywa, gdy gazuję mocno na nóżce, robił tak samo na dyszy 95. Wariator wkładałem na sucho i pasuje, tyle, że rozrusznik nie wchodzi, dlatego tylko kop będzie. Ale na lepsze przełożenia trzeba wydać z 600 zł, a nie stać mnie na takie wydatki.. Już i tak od uja kasy w niego włożyłem, ale i tak wydaje mi się, że przełożenia 1/11 są dość dobre. Polini, na które trzeba wydać 700 zł dają 1/10,3 czy cuś takiego :) Więc co myślisz?

-- 05 sie 2013, 0:23 --

Nie rozumiem w jakim miejscu miałbym to nawiercić?

-- 05 sie 2013, 0:24 --

Ja mówię o tej przekładni teraz, co się koło na niej trzyma :D

Lewa ;)

Awatar użytkownika

o kurka drogie te przełożenia .. najlepiej by było kupić przełożenia z router bassa z roku 2011 tam były dobre i po tuningu leciał jak mój ( coliber z 2005r ) może by ktoś sprzedawał lewy karter albo same przełożenia

-- 4 sie 2013, o 23:30 --

ahh co do przekładni to w pokrywie kopki zrobić otwory .. sory pomyliło mi się ( wtedy napęd ma lepsze chłodzenie)

nie pomagam na pw/gg

**

O kurka! To dlatego mój kumpel na Routerze Bassie leciał 80-85 jak miał w miare nowy :D

-- 05 sie 2013, 0:34 --

Postaram się coś ogarnąć.

-- 05 sie 2013, 0:35 --

Jakby taki zestaw pasował do skuterka: http://shop.mieloch.pl/przekladnia-wtor ... 0584.bhtml + http://shop.mieloch.pl/przekladnia-pier ... 0249.bhtml . To przełożenia byłyby ok 1/5,5 czyli prawie 2 razy lepsze niż ja mam. Wtedy z 75 km/h zrobiłoby się 150 XD

Lewa ;)

Awatar użytkownika

na takich przełożeniach to będziesz musiał się na światłach 20 metrów odpychać by to ruszyło :D

Cytuj:
O kurka! To dlatego mój kumpel na Routerze Bassie leciał 80-85 jak miał w miare nowy :D

no dokładnie a teraz mi się nawet przypomina, że kolega na tym samym setupie co mój wyprzedał mnie przy tych 90km/h i to nawet sporo :D. myślę, że przełożenia załatwią sprawe + ewentualna minimalna regulacja napędłu - rolki, sprężyna centralna

nie pomagam na pw/gg

**

Tylko gdzie tu teraz znaleźć taką przekładnie.. ;c Chyba na forum napiszę, w zakładce "Kupię", ale to dopiero, jak będę miał kasę :)

-- 05 sie 2013, 0:58 --

Coś tutaj znalazłem, będzie trzeba zadzwonić.. http://allegro.pl/skuter-router-coliber ... 19886.html . Ale skąd mam mieć pewność, że to ta przekładnia? :D

-- 05 sie 2013, 0:59 --

Tam silnika nie ma, ale może akurat ma .

Lewa ;)

Awatar użytkownika

zapytaj się z którego roku ta baśka i czy był kupiony w tesco xD

nie pomagam na pw/gg

**

Hahaha :D Ale on tam silnika nie ma, kur**.. ;/ Nie mogę znaleźć nigdzie, nikt nie ma silnika, same plastiki, stacyjki i inne pierdoły.

Lewa ;)

Awatar użytkownika

później zapytam kolegi jak będzie czy odnalazł swoją baśke ( bo mu ukradli ) to pewnie by Ci sprzedał ale nie jestem pewien czy same przełożenia mu się będzie chciało wykręcać. Jak coś to dam znać w tej sprawie. Tymczasem - szukaj :D

nie pomagam na pw/gg

**

Dziękuję :) Będę szukał cały czas ;)

Lewa ;)

Awatar użytkownika

Pojazd: Swap P/G
Na przełożeniach 11/1 powinienieś lecieć 90 na 90cc , nie wspomne o 9/1 . Reguluj napęd . Tymi rolkami mnie rozwaliłeś , 6g? 4,5g? Na takich rolkach nie przekroczysz 80. Wsadź wariator do 4T z wiekszą tarczą, typu od piaggio , top racing sv1 , polini sc , stage 6 sport pro , rolki 8g + centralka Stage 6 Medium. Dziwisz się kiepskimi osiągami jak to nie masz z czego ich wycisnąć.

Po 2 nie porównuj 2t do 4t ...

ps. mam 11/1 na sell :D

**

Dziękuję za konkretną radę! Wariator od Piaggio Top Racing Next Generation leży już w garażu i czeka, także czekam na kopkę i montuję. Nie potrzebuję 11/1 :D Jakbyś miał 10/1 to co innego :D

-- 05 sie 2013, 15:58 --

A możecie mi napisać ile kg nacisku wywiera sprężyna Stage6 medium ? Bo może akurat mam dobrą o podobnym nacisku.. :) A sprężyna Stage6 z przesyłką 60 zł. :D

-- 05 sie 2013, 16:41 --

I dlaczego rolki aż 8g ? Nie mogą zostać 6g ?

Lewa ;)

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Stage6 medium o ile się nie mylę ma 36kg nacisku, a rolki 8g dlatego, że Twój skuter ma wysokie obroty, przyspiesza i załóżmy równo idzie do tych 70/75 a przez rolki pasek jest już maksymalnie wysoko, sam mam wariator tec r-type +rolki 7g + sprzęgło tec evo racing oraz docisk z kompletu, ale nie mam pojęcia ile ma kg, jednak pasek się czasami ślizga, a po za tym nie była wiele twardsza od poprzedniej centralki, też myśle nad s6 medium i rolkami około 8g.

**

Dobrze :D

Lewa ;)

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Po dobrej regulacji na pewno uzyskasz więcej mocy, przeczytaj to co u góry napisałem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]