Dzisiaj jest 30 lis 2024, 7:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rozumiem. Ja doradzałem się lakiernika. Sam cokolwiek pierwszy raz cokolwiek malowałem. Nie wiem dokładnie jak to będzie z tą farbą. Się pojeździ się zobaczy, jeśli będę dbał to będzie się trzymała napewno. Czas pokaże :)

Ogólnie efekt mojej pracy jako laika mi się podoba :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam pytanko kiedy mam odtłuszczacz plastik przed podkładem i czy jak położę podkład to tez czeba przejechać papier ściernym ? i potem odtłuszczacz spowrotem ?
I czy mam to odtłuszczacz ?

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja osobiście tylko przedmuchuje kompresorem, a jak nie masz to nawet suszarką przed podkładem i nie odtłuszczam.

Przed podkładem matowanie drobniejszym papierem niż p360 mija się z celem, nie przyniesie to wcale lepszego efektu, a tylko dłużej się narobimy.

Po wyschnięciu podkładu warto nałożyć tzw. kontrolkę, czyli spsikać plastik jakimś szprajem z dalszej odległości, w ten sposób dokładniej zmatowimy podkład. Zmatowiony podkład poznamy po zeszlifowaniu całej kontrolki ;)

Podkład najlepiej matować papierem wodnym p600, a na końcu p800, można też się pokusić o p1000, chociaż efekt będzie taki sam.
Odtłuszczać najlepiej środkiem o nazwie "zmywacz do silikonu".

Przed nałożeniem klaru warto przetrzeć elementy ściereczką antystatyczną.

P.S
Wszelkich "znafców" lakiernictwa proszę o niekomentowanie tego postu. Mam na codzień do czynienia z lakiernictwem i blacharstwem, także swoje wiem ;)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam maly problem, mianowicie:

Pomalowalem kilka plastikow spray'em, ale stwierdzilem, ze efekt nie jest zadowalajacy, wiec po jakis 2 tygodniach kupilem nowy podklad i baze, zamtowilem lakier i po polozeniu podkladu lakier zaczal sie łuszczyć, tak jakbym spryskal palstiki srodkiem do usuwania lakieru. Dziwne jest to, ze dzieje sie tylko tak miejscami, a nie na calej powierzchni. Co jest nie tak? I jak temu zaradzic? Musze zdzierac ten caly podklad z łuszcząca sie farba, czy jak to rozwiazac? Prosze o pomoc :D

Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, 16:21 przez AndrewOldSR, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
jakim papierem zmatowiłeś i czy odtłuściłeś ? a i jeszcze w jakiej temperaturze malowałeś ? :)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
AndrewOldSR, Miałem ten sam problem jak malowałem sam, co się okazało źle odtłuściłem w tym miejscu i lakiery się gryzły ze sobą i się złuszczyły.

Zajrzyj-mój jog:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=70050
Zajrzyj -mój ogarek:
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=204659
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
A czy po odtluszczeniu wszystko dobrze wyschło, ja raz tak miałem w ramie od roweru, że najpierw ją zmatowilem potem wyczyściłem nitro i po jakimś czasie zacząłem malować i w niektórych miejscach nitro poprostu dobrze nie wyschlo i powstała taka jakby skórka popękana.

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
łuszczaca sie farba ten problem to i ja mialem to mogla byc zla temperatura (abrdzo zimno) lub nalozyles za duzo lakiesu ja tez tak mialem ale poczekalem az wyschlo potem papierem sciernym lanie starlem to i znow zamalowalem i jest ok. :cool: ja mlowalem wczoraj sprayem 2 plastikki temp ok 0 i bylo ok ladnie zero sladow wg mnie powinno sie maowac gdy jest na +

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Kee ... _50/119376

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Malowalem w kotlowni, wiec na luzie te 10*C bylo, mysle ze problem lezy w zlym odtluszczeniu. Wiec ile czasu powinny schnac plastiki po odtluszczeniu, zeby mozna bylo nakladac lakier ? I czy rozpuszczalnik nada sie do odtluszczenia ? :D

Tytuł:
*

Pojazd:
Minimalna temperatura to około 18*C :P

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Powiem tal, bardzo dobry poradnik i Ja od dłuższego czasu kminiłem coś takiego zrobić, mam sąsiada który Mi powiedział, że jeśli nie mam kasy to mogę zrobić tak jak tu napisałeś , a efekt bd podobny nie taki jak bym malował pistoletem, ale bardzo podobny.
A znam typa co kupił farbę w sprayu i przelał do pistoletu i mu bardzo dobrze wyszło , ale Ja kombinował nie bd tylko pomaluje sprayami bardzo dokładnie, postaram się.
I gdy pomaluje już , to wrzucę fotki.
Bardzo przydatny poradnik . Pozdro.

P Y T H O N pisze:
podkręć lekko kompresję.

WEJDŹ.!
http://www.piaggioforum.com.pl

WEJDŹ.!
TKKJ.NET

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja waśnie maluje w temp. 13 'C i elegancko, trochę dłużej schnie

EDIT: Czasami ustawiam reflektorem(jak nie mam zbytnio czasu) co trochę daje ciepła, ale to tylko czasami jak podkład jest nałożony aby szybciej schną i żeby szybciej nałożyć kolorek :mrgreen:

Motor jest bogiem, jazda nałogiem, predkosc zabawa a palenie gumy podstawa..

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=210166 - moja Ergietaa

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 14:54 przez bogus141996, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Elo All ! mam pytano a ja się już żuci ten np Czarny mat a da się potem bez barwny to pomiędzy tym zabiegiem tez trzeba odtłuszczacz ? :roll:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja zawsze matuje i odłuszczam i elegancko trzyma. Ale ja zle robię jak się klei jeszcze ten czarny mat do na to bezbarwnym i jest git

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 21:01 przez bogus141996, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
ale ja to będę malował spray i jak to przeczę np Rozpuszczalnikiem to nie zejdzie mi spray ? ( to nie będzie byle jaki spray ! :P )

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no ja zawsze, troszkę tylko odtłuszczam bo fakt trochę się łuszczy spray, wylewam odrobinę na szmatkę i delikatnie przecieram. Mi tam dobrze wyszło ale niech ktoś się jeszcze wypowie na ten temat bo reki sobie nie dam za to uciąć :D

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To może ja się wypowiem. Kolego Zwierzak, z tego co zrozumiałem to twoje pytanie jest następujące. Czy po pomalowaniu bazą trzeba matowić własnie tą bazę i odtłuszczać. Odpowiadam, nie trzeba. Malujesz bazą, np 2 warstwy (oczywiscie pomiedzy warswami trzeba poczekac, zaleznie od temp) i jak sie zacznie już to "lepic" to na to dajesz 2 warstwy claru. To jest moim zdaniem prawidłowa kolejność. Na tej zasadzie malowałem progi w samochodzie :P

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zwierzak, sory że w błąd cie wprowadziłem ale ja zrobiłem tak jak napisałem i było git :wink: Ale już będę robił jak kolega wyżej napisał

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 21:06 przez bogus141996, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok spox i za razem dzięki bogus141996 każdy się możne pomylić ! :mrgreen: A teraz mam drugie pytanie bo jak mam czachę to będą dwa kolorki :mrgreen: Pomarańczowy i czarny a teraz jak mam zrzuć ten bezbarwny ? czy najpierw :
-Pomarańczowy (Mat)>bezbarwny>czarny (Mat)>bezbarwny ?
-Pomarańczowy (Mat)>czarny (Mat)>bezbarwny ?
Sorki ze takie bezsensowne pytania ale nie znam się na tym za bardzo ! :ups:
a i przypomnę ze to będę malował SPRAY ! :mrgreen:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Z tego co zrozumiałem chcesz malować czaszę na 2 kolory, a więc zasłaniasz część, która będzie w innym kolorze i malujesz przypuśćmy pomarańczowym, Jak wyschnie ten pomarańcz to zakrywasz go i malujesz wcześniej zakrytą część czarnym, Jak wyschnie to odkrywasz. Masz teraz już 2 kolorowy plastik, obydwa kolory to mat. Bierzesz bezbarwny i malujesz obydwa na raz, żeby otrzymać efekt jednolitości. Tak to powinno być moim zdaniem, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

Peugeot Speedfight X'Team 50cc Racing by gralex:http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=210169

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna