Dzisiaj jest 06 lut 2025, 9:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Dwa kółka z silnikiem 125ccm
Jakikolwiek pasujący byle sprawny i bez blokad. Ale modułu nie ma co wymieniać bez jego wcześniejszego sprawdzenia stroboskopem, bo wywalisz kasę niepotrzebnie jeśli będzie (a raczej tak) sprawny.

Jeśli rusza jak tylko ruszysz gazem, to znaczy że sprzęgło łapie przy niższych obrotach. Zmiana wagi rolek nic Ci nie da bo zmienisz całkowicie zachowanie napędu a ruszać i tak będzie z tak samo niskich obrotów. Skoro to wystąpiło po zmianie sprężynek w sprzęgle, to wróć do poprzednich i zobacz czy rusza z wyższych. jeśli tak - już wiesz, że te są za miękkie. Oczytaj się o zasadzie działania sprzęgła i rolek (materiału w necie od groma!) to zrozumiesz co do czego służy i jaki ma wpływ na całość.

Przy normalnej jeździe pracuje w granicach 7000...8000. Bez problemu da się rozkręcić do ~9000 ale szkoda silnika. Max? Nie wiem, może i te 11000 wykręci. Tylko.... po co, jak tam już ani mocy ani siły za to spalanie i zużycie całości rośnie.

Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: skuter
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi . Pozdrawiam

-- 07 paź 2016, 16:35 --

Jeszcze wrócę do modułu hm kasa te moduły nie są drogie 10 - 40 zł ale jaka gwarancja , że będzie bez blokady ja nawet nie wiem czy mój ma blokadę brak mi pojęcia jak to sprawdzić? Zapytałem ile obr można wyciągnąć dlatego gdyż mój na podnuszkach wydusił 7,500 to troszkę za mało mi się zdaje w trakcie jazdy 6,500 do 7,000

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Dwa kółka z silnikiem 125ccm
7500 na nóżkach? Mało. Bez kłopotu powinien pokręcić się pond 9000. Może właśnie masz zablokowany moduł? Skoro nowe są tanie, to możesz spróbować. Ale ja bym najpierw sprawdził tego; możesz podjechać gdzieś do warsztatu albo na jakąś stację kontroli z prośbą o możliwość skorzystania ze stroboskopu. Nie powinni odmówić.

PS: ja sobie zrobiłem z kilku elementów mały stroboskop (wg. zestawu AVT2041) na diodzie LED. Do sprawdzenia w zupełności starcza :)

Obrazek

*

Pojazd: skuter
Jakiś schemacik do tego stroboskopu?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2