Dzisiaj jest 30 lis 2024, 5:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: piaggio Sfera
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witajcie, mam taki dylemat a jestem zielony w tym temacie wiec chcialem zebyscie mi doradzili.
Mam piaggio sfere z ... 90 roku :P stary ale jary jezdzi b.ladnie :)

postanowilem pobawic sie w tuning mechaniczny ;]
i tu zaczyna sie problem... co proponujecie zmienic na poczatek ? ja uwazam ze tlumik trzeba na sportowy ... jesli macie inne zdanie to piszcie co byscie zmienili i najlepiej jakie czesci byscie kupili z tej kategorii, czyli np " [...] tlumik sportowy, proponowal bym (nazwa modelu) bo jest niezly na poczatek " i nie proponujcie mi np tlumika YASSUMI (nie wiem czy dobrze napisalem :P) ktory kosztuje okolo 900 zl zalezy jaki model .... czekam na fajne propozycje i piszcie dlacego to a nie cos innego

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja na początek proponuję Ci wydech. Jeżeli chcesz mieć fajny sportowy dźwięk(z czasem skuter na tym wydechu będzie głośniejszy) to polecam Ci kupić LeoVince zx, tylko nie żadne tt bo to dziadostwo które daje tylko fajny dźwięk.
Jeśli chcesz mieć cichy(chociaż w wyższych obrotach też go słychać :) ) i miły dla ucha wydech który w osiągach jest porównywalny do zx tylko ciągnie od niższych obrotów to oczywiście jest to Tecnigas NEXT-R(jest ok 100zl tańszy) Polecam go bo jest tani i sporo podnosi osiągi :)(w moim przydadku podniosło się przyśpieszenie i v-max aż o 20km/h :) )
Jeszcze dobrym wyborem był by laserx-pro który też był by dobrym zakupem.

Następna rzeczą którą mógł byś kupić do piaggio to byłby wariator.
Oczywiście polecam malossi multivar :) Super wariatorek który daje lepsze przyśpieszenie i v-max, również jest łatwy w regulacji.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ok ale rozumiem ze wszystkie przez Ciebie wmienione czesci pasują do takiej starej sfery :)

jeszcze o jedno prosze;
ktory z nich jest
-najglosniejszy
-najbardziej podnosi osiagi
-najtanszy a dobry

_____

edit

WAZNE !

ja zamiezam z czasem wymienic 50cm na 70cm.. !
wiec zeby czesci sie nie 'klucily' po wymianie cylindra !

Ostatnio zmieniony 09 maja 2010, 11:18 przez Mikos, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No musisz kupić odpowiednią część do danego modelu/silnika w skucie :) Ale silniki piaggio są prawie wszystkie takie same.

Z tych które Ci wymieniłem polecał bym Ci tecnigas Next-r, będzie najlepszym wyborem. Natomiast z opinii innych użytkowników słyszałem że laser jest mocniejszy ale on trochę już kosztuje. Jeżeli cylka nie będziesz zmieniał i to next-r w zupełności starczy. Ja nowego wyrwałem za 380zł :) w Warszawskim sklepie. Na allego ten wydech chodzi po 400-450zł w zwykłej wersji czyli nie chromowany :)

aha, jeżeli chcesz zmieniać na 70 to yasuni R będzie najlepszy, Tańszą i równie dobrą alternatywą był by tecnigas RS II lub Wydech STAGE6 PRO Replica

Ostatnio zmieniony 09 maja 2010, 11:28 przez michasekk, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
no wlasnie podobal mi sie .. troche kosztuje ale trudno...a jeszcze jedno... jesli zmieniam cylinder mniej wiecej 1-2 miesiace po kupnie tlumika to ten yasuni sie nie rozdupczy do tego czasu na tych 50cm :P ?

Ostatnio zmieniony 09 maja 2010, 13:18 przez Mikos, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rozdupczyć to się może ta 50'tka przy nim :) Jeżeli ten skuter jest z 90r i ma oryginale łożyska i wał to pod 70cmm należało by zmienić.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie zle mnie zrozumiales :)

czy tlumik yasuni nie rozwali sie gdy bedzie na 50cm zalozony jesli jest przeznaczony do 70cm ?

czyli rozumim ze oprocz cylka mam zmienic tez wal ?

Piaggio Sfera 50cm :)
Ciągnie 80km/h na prostej
a z górki około 90. :]

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
dobrze Cie zrozumiałem i napisałem Ci co się może rozwalić przy yasuni R. Wydechu nie da się rozwalić po przez założenie do mniejszej pojemności silnika...
Należało by sprawdzić stan tego wału, czy nie ma luzów, ale łożyska to na pewno trzeba zmienić pod 70cmm

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]