Gummma pisze:
Wakaż proszę ten "bezpiecznik prądowy i napięciowy". Bezpiecznik "przepięciowy" to chyba masz w sieci Wi-Fi.
Heh :p, klaniaja sie podstawy elektrotechniki kolego xD. Po pierwsze to pisalem o bezpieczniku prądowym i zabezpieczeniu przeciwprzepieciowym. Skoro nie wiedziales o co chodzi to mogles przed snuciem filozoficznych wizji o wifi zwyczajnie sprawdzic o co biega.
-Zabezpieczenie prądowo-zwarciowe – przerywa obwód elektryczny po przekroczeniu w przewodzie określonego natężenia prądu (bezpieczniki, wyłącznik instalacyjny), to wlasnie taki bezpiecznik jest przy aku w piaggio
-Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe (ang. surge protection devices, SPD) – chroniące urządzenia przed przepięciami, czyli przekroczeniem w instalacji okreslonego napiecia np. ogranicznik przepięć
Ok to by bylo tyle z teorii, a teraz sobie rozlicze twoja wiedze xD
Po pierwsze kolego to nie zgrywaj mi tu teraz kozaka wyrywajac fragmenty mojej wypowiedzi z kontekstu. Dwa razy popłynołes wypisujac bzdury typu:
Gummma pisze:
Przy spalonym bezpieczniku nie powinien odpalić.
Gummma pisze:
ten bezpiecznik gówno robi
Rozumiem ze irytuje cie fakt ze wyszedłes na amatora, ale post wyzej dokladnie opisalem ci dlaczego mozna odpalic bez aku i dlaczego ten bezpiecznik jest potrzebny, oraz co sie stanie kiedy bezpiecznika nie bedzie
Gummma pisze:
napisalem tez dokladną zasade tego jak działa bezpiecznik przy aku w typhoonie
Gummma pisze:
Wiesz co się stanie z instalacją po zwarciu jej przez aku?
Tak wiem opisalem to dokladnie w posice wyzej.
moskil2 pisze:
Wiesz co sie stanie z instalacją po zwarciu jej przez aku? Po parunastu sekundach przewody zaczną swiecic na czerwono ;].
Zadaniem bezpiecznika przy aku jest odciecie aku w przypadku zwarcia w instalacji, dzieki temu zjara sie tylko bezpiecznik, a nie caly skuter :p
Dobrze ze po przeczytaniu tego nagle zmieniles zdanie
Gummma pisze:
Nie stanie się nic, bo spali się bezpiecznik, który odpowiada za bezpieczeństwo instalacji elektrycznej.
Czegos sie nauczyles i wiesz juz ze wczesniej wypisywales bzdury
Gummma pisze: